Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeróbka LNB dla QO-100
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 123
Dołączył: 13-07-2009
Post: #21
RE: Przeróbka LNB dla QO-100
(08-02-2021 14:19)SP9LVZ napisał(a):  To chyba już prawie wszystko zostało powiedziane,.... z moich doświadczeń wynika, że do LNB da się wcisnąć rezonator, ale generator miniaturowy to nie wiem czy się wciśnie.

Bez problemu 5 mm x 3.2 mm x0.9mm :
https://pl.mouser.com/datasheet/2/371/Si...371850.pdf
Sa tez mniejsze TCXO Dodgy
08-02-2021 15:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 367
Dołączył: 13-01-2015
Post: #22
RE: Przeróbka LNB dla QO-100
Na stronie mouser widzę tylko 10, 20 i 25 Mhz fabrycznie zaprogramowane,.... i ceny jakoś nie zrozumiałe chyba za jakieś duże ilości. Ta opcja z 25 Mhz nadal jest do używania SDR RTL.
https://pl.mouser.com/SiTime/Passive-Com...dtZ1z0s1bb
Każdy musi swoją koncepcją sprzętu do pracy przez QO-100 rozważyć, opcji jest dużo od bardzo tanich do drogich, od prostych do skomplikowanych.
Część osób, którzy tylko od czasu do czasu prowadzą QSO na QO-100 korzysta jako RX z web sdr http://websdr.is0grb.it:8901/ , mają tylko zestaw nadawczy... i nie mają takich dylematów... Smile

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021 16:50 przez SP9LVZ.)
08-02-2021 16:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 19-01-2019
Post: #23
RE: Przeróbka LNB dla QO-100
(08-02-2021 11:09)SP9LVZ napisał(a):  Jak dobrze zrozumiałem Grzegorz, to pracujesz na jednym TRX?, a jakby dwóch VFO A/B oddzielnie TX oddzielnie RX?, co do LNB z rezonatorem też jest możliwie, tylko wtedy na web sdr kontrolujesz współgranie częstotliwości TX/RX. Też tak się da pracować.... w takim przypadku problemem jest znaleźć się na tej samej częstotliwości TX/RX.

Tak właśnie jest Piotrze. Na konsoli mam zrobione spec ustawienia bardzo wąsko by na podstawie odbioru korespondenta i jego szerokości sygnału wiedzieć gdzie mój nadajnik ma być. Może to dla kogoś byłoby upierdliwe, ale mi wystarcza.

(08-02-2021 14:19)SP9LVZ napisał(a):  Wniosek z tego, że LNB z rezonatorem w środku powinien być stale zasilany 24 h na dobę (tak jak to jest przy TV SAT), to nie trzeba czekać na początkowe ustabilizowanie się. Późniejsze zmiany termiczne stabilności częstotliwości są tak jak pisałem wcześniej związane głównie z operacją termiczną Słońca na LNB.
Do spotkania na QO-100.

Dopiszę, że mając dwuwyjściowy z dwoma rezonatorami muszą być zasilane dwa jednocześnie. Przy zasilaniu jednego nie trzyma częstoty. Mam tak, że kanał nieprzerobiony pracujący z konsolą zasilany jest cały czas, a przerobiony dostaje zasilanie z zasilacza od TRX i dopiero włączenie go powoduje "dojazd" do częstotliwości którą można już w konsoli "ustabilizować" bikonem.

Pozdrawiam Grzegorz.
08-02-2021 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości