Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza PA0KLT
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 18-11-2010
Post: #31
RE: Synteza PA0KLT
Sterowanie w filtrach BPF wg DW_RADIO jest realizowane poprzez zwieranie do MASY (złącze J4).

Pozdrawiam
GS
19-07-2014 14:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 410
Dołączył: 10-07-2009
Post: #32
RE: Synteza PA0KLT
To ja wiem i widzę, choć to co piszesz to nie do końca prawda, bo jest tam jeszcze dekoder kodu BCD i bufor, co pozwala na automatyczną zmianę filtrów w zależności od używanego pasma (załączanie odpowiednich przekaźników). Mam jednak wrażenie, że o coś innego pytałem.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2014 17:03 przez SP4LVC.)
19-07-2014 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #33
RE: Synteza PA0KLT
Pomocy!!
Zakupiłem syntezę PA0KLT u "źródła" a ponieważ jestem w temacie zielony jak szczypiorek na wiosnę, polutowalem ją dokładnie przestrzegając wszystkich punktów instrukcji (bez wlutowania SI570).
Niestety procesor nie zagadał, po załączeniu zasilania na wyświetlaczu brak komunikatu powitalnego. Reset wg przepisu także nie zadziałał.
Napięcia są OK, przewody i połączenia przedzwonione, nie wykazują przerw lub zwarć. Pobór prądu ok. 40mA bez procesora jak i z procesorem - tyle pobiera praktycznie wyświetlacz. Pobór prądu przez procesor praktycznie niemierzalny; (sprawdziłem w data shicie, w trybie std.by pobiera 0,8uA). Podstawkę procesora przejrzałem pod kątem ew. utlenionych styków, wydaje się, że nóżki procesora mają dobry kontakt.
Niestety nie dysponuję w tej chwili oscyloskopem żeby przynajmniej sprawdzić stany logiczne na poszczególnych portach procka.
Zanim napiszę do pa0klt, czy może mi ktoś pomóc?

Ryszard
01-06-2017 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #34
RE: Synteza PA0KLT
A nie pomyślałeś, że może procesor sprawdza czy jest Si570?. Mam tą syntezę od kilku lat i po zmontowaniu zadziałała. Więc nie pisz do PA0KLT a spróbuj wlutować Si570.
01-06-2017 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #35
RE: Synteza PA0KLT
Dzięki za odpowiedź Kolego.

Trzymając się instrukcji - fragment załączam:
AVR Chip installation
.....
Install the programmed AVR (AT Mega8 or AT Mega88) into the 28pin socket. It may be necessary to gently bend all the pins slightly first before the AVR will fit
.....
At this stage the kit is fully assembled with exception of the SI570.
....
Connect +8V - 12V DC Power to P1 on the PCB - observe polarity. Current
consumption should be no more than 30mA at this stage.
The LCD Screen should display the Welcome Message as shown in Fig 6. after
Power up and the Frequency should change when turning the Tuning Control.

......
Wstępne uruchomienie dokonuje się bez Si570

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w zestawie mam procesor ATMega 168, w instrukcji zaś jest podany ATMega 88 dla mojej wersji programu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2017 16:34 przez SP9FYS.)
01-06-2017 16:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #36
RE: Synteza PA0KLT
Tyle co mogłem na szybko sprawdzić to mam wersję programu V4.19 a procesor to ATMega 88P-20PU.
Pozdrawiam, Janusz.
01-06-2017 17:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 336
Dołączył: 30-07-2011
Post: #37
RE: Synteza PA0KLT
Witam,

Różnica między prockami jest taka, że atmega 168 ma pamięć flash 16KB , a atmega 88 połowę mniej mniej - 8 KB.
Zmierz napięcie na nodze VCC ( pin 7) oraz. AVCC ( pin 20 ) względem nogi GND ( pin 8 oraz 22).

Podaj również jakie masz napięcie na nodze 1 - RESET. Na ten nodze ma być wymuszony stan "1". Jak nie ma, to do sprawdzenia rezystor R1. ( w/g. schematu 4.7K).

Tak na wszelki wypadek pytanie - czy przypadkiem nie wsadziłeś odwrotnie procka w podstawkę....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2017 19:49 przez SQ8MVY.)
01-06-2017 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #38
RE: Synteza PA0KLT
Dzięki kol. Januszu za poświęcony czas.

@sq8mvy
> Na nóżce 1 jest logiczna 1 (5V)
> Procek jest osadzony prawidłowo.
> Na nóżkach 7 i 20 jest +5,05V względem GND. To sprawdziłem na samym początku.

Czy ktoś z Kolegów ma VFO z oprogramowaniem w wersji 4.21? Jaki procesor jest użyty dla tej wersji oprogramowania?
I jeszcze pytanie dla zorientowanych: czy zachodzi pełna kompatybilność pomiędzy ATMega 88 i ATMega 168PA-PU? Czytałem, że są czasem problemy z uruchamianiem na ATMega168 oprogramowania natywnie przypisanego do ATMega88. Niestety, kompletnie nie znam się na technice procesorowej.
Chcę wykluczyć okoliczność, że sprzedano mi kit sensu stricto.

Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2017 19:58 przez SP9FYS.)
01-06-2017 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 336
Dołączył: 30-07-2011
Post: #39
RE: Synteza PA0KLT
Witam,

Wstaw zdjęcie syntezy i podpiętego LCD. Może synteza działa prawidłowo, tylko LCD nie świeci, bo ma skręcone napięcie polaryzacji - kontrast. Odpowiada za to peerek RV1 - 4.7K

Kiedy podane jest zasilanie na LCD, ustawiony jest prawidłowo kontrast, a nie jest zainicjowany przez program, to zazwyczaj górna linia LCD wyświetla "kwadraty" - zapalone segmenty.

Sprawdź jeszcze napięcie na LCD, na jego listwie ( nie wiem jaki model LCD masz, ale zakładam, że 16 pinów w jednym rzędzie) - pin 1 - GND, pin 2 - VCC, oraz napięcie kontrastu - pin 3. Piny LCD 7,8,9 oraz 10 ( D0 do D3 ) pozostaw wiszące ( nie podpięte ), lub podepnij je przez rezystory 4.7K do 10K.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2017 20:29 przez SQ8MVY.)
01-06-2017 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #40
RE: Synteza PA0KLT
Załączam fotki. Jezeli są o zbyt małej rozdzielczości, mogę zrobić lepsze:
İmage
http://obrazki.elektroda.pl/3653680900_1496345003.jpg

İmage
http://obrazki.elektroda.pl/2335617100_1496345085.jpg

İmage
http://obrazki.elektroda.pl/2746268300_1496345114.jpg

Dołączyłem bezpośrednie adresy do hosta elektrody; z jakiegoś powodu nie działa powiększenie.

Co do pozostałych kwestii: wszystko jest poprawnie podłączone wg instrukcji na tyle ile ją rozumiem, kontrast ustawiony chyba dobrze. Wyświetlacz od dostawcy otaśmowany do płytki gdzie są wykonane połączenia pinów.Piny 5, 7,8,9,10 są podpięte bezpośrednio do GND na płytce . Pin 1 - GND, pin 2 +Vcc.

Mam nadzieję, że z Twoją pomocą zwalczę ten "kit"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2017 21:38 przez SP9FYS.)
01-06-2017 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości