Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza PA0KLT
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #21
RE: Synteza PA0KLT
Rysiu, znalazłem przyczynę wieszania się SI !!
W konfiguracji jest dodatkowa obcja która nie jest opisana w instrukcji:
do wyboru:
set > 7ppm AB > MEMORY
set < 7ppm C > MEMORY
Nie mam pojęcia do czego to służy ale działa tylko na pierwszej pozycji.
Być może jest to związane z rodzajem użytego dekodera obrotowego..?
Może coś wiesz więcej i mi dopowiesz (lub inna dobra dusza)? No i gdzie jest sterowanie PTT..?

Vy 73 Piotr
17-01-2013 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Online
MAc
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 29-08-2009
Post: #22
RE: Synteza PA0KLT
może to wersja si570?

"V15.15 10/12/2011: Changes made necessary for the new Si570 chip from SiLabs.
** The new chip version with 7ppm temperature stability did change the
** Index of the RFREQ registers from 7 to 13. Also a new function to
** freeze the RFREQ when updating new data to the RFREQ (Freeze-M).
** The firmware can auto-detect the new Si570 chip and use the correct
** RFREQ index. The function CMD_SET_SI570_GRADE (0x44) is extended to
** support the change of RFREQ index.
** Also removed some global register variables to normal ram."

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
18-01-2013 0:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #23
RE: Synteza PA0KLT
HM!!!
set...wpisz, ustaw w pamięci A/B....coś tam.....nie wiem co (?)
to samo dotyczy pamięci C.....
W mojej wersji syntezy nie ma takich ustawień, nie mam też pamięci C.
Konstruktor udoskonalił oprogramowanie bo masz nowszą wersję jak pisałeś....
ale jak by tłumaczyć chłopu...zgaduję teraz.....pamięc C może dotyczyć funkcji RITa, której to u mnie nie ma. Postaraj się przetłumaczyć na nasze nowy Manual, tam na pewno jest opisane co trzeba ustawić w menu syntezy.
Całość jak widać jest sprawna....ino operator nie doczytał....(to nie są złośliwości)!
Ja nie czytałem nowej instrukcji montażu obsługi tej wersji syntezera, ale chyba to zrobię bo coś nowego w oprogramowaniu się pojawiło.
Rysio!
Zapomniałem jeszcze odpowiedzieć na jedno pytanie:
- gdzie jest PTT....otóż NIE MA.
Opisane na schemacie PTT dotyczy blokowania przestrajania syntezy ręcznie, przyciskiem LOCK...i nic więcej, nie należy tego interpretować jako PTT nadajnika.
Syntezer musi przecież pracować ciągle.
Rysio!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2013 1:21 przez SP6IFN.)
18-01-2013 1:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #24
RE: Synteza PA0KLT
Oj Rysiu... Instrukcja sie kończy na tej jedynej która powstała na początku czyli V5.4 i dotyczy nowej PCB. Do nowych funkcji czyli RITa jest jedynie nowy rysunek z dodatkowymi wyprowadzeniami na dotychczasowych pinach rezerwowych (od 16 do 20). Sprawdzę jeszcze, czy ma to coś wspólnego z RITem, a w razie braku sukcesu spróbuję zasięgnąć informacji u źródła Wink

73 Piotr
18-01-2013 6:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #25
RE: Synteza PA0KLT
Wszystko jasne....nie mogę się więcej wypowiadać w tym temacie, nie składałem tej najnowszej wersji, jedynie oglądnąłem schemat na stronie internetowej. Sądzę jednak że same ustawienia są intuicyjne i nie powinno z nimi być problemów.
Na tym już zakończę swoje wypowiedzi.....za SUKCES uznaję że udało Ci się ją uruchomić, życzę też, aby pracowała bezproblemowe.....na pewno się przyda w domowych zastosowaniach.
W mojej zastosowałem modyfikacje opisane we wcześniejszych postach tego wątku.
Pozdrawiam Ciebie i czytających!
Rysio!
18-01-2013 12:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #26
RE: Synteza PA0KLT
odpowiedź ze źródła:

"Piotr,

This is option for using the Si570 chips with stability of 7 ppm instead of normal 20ppm
SDR-Kits does only supplies 20ppm Si570 chips because 7ppm chips are very expensive.
Do NOT use 7ppm option

I will update the manual at next revision of hardware

best regards

Jan "

Uważam temat za (chwilowo?) zamknięty.

73 Piotr
19-01-2013 15:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #27
RE: Synteza PA0KLT
No i wszystko jasne!
Rysio!
19-01-2013 17:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 397
Dołączył: 18-06-2009
Post: #28
RE: Synteza PA0KLT
Witam

Mam pytanie czy wsad do procka do tej syntezy jest dostępny, czy trzeba zamówić procka zaprogramowanego szukałem i nic nie znalazłem może źle szukałem ?

pozdrawiam

Andrzej
19-01-2013 18:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #29
RE: Synteza PA0KLT
Hej.

Tylko zaprogramowana kostka w sdr-kits.

73 Piotr
19-01-2013 19:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Online
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #30
RE: Synteza PA0KLT
[attachment=8777]Panowie pomagam koledze w uruchomieniu Piligrima. Do ,,napędu" używa niniejszej syntezy. Chcemy to pożenić z filtrami BPF produkcji DW_Radio. Jak można w miarę szybko sprawić, aby w funkcji częstotliwości wystawiane poziomy BCD z syntezy zagrały z dekoderem 4028 na płytce BPF i pozwoliły dołączać odpowiednie obwody? Mam obawy, że pozostaje tylko zabawa diodami - czytając wieści o niedostępności wsadu do procka. Czyżbym się mylił?
Jeszcze jedna niespodzianka - patrzę na schemat filtrów i coś mi się wydaje pokopane na styku układów ULN2003 i CD4028. Macie jakieś wieści na ten temat? Czy to tylko błąd w schemacie, czy PCB też jest zrobiona z błędem? Nie bardzo rozumiem dlaczego wejścia A,B,C są dołączone przez rezystory do Vcc i myślę, że chcąc prawidłowo sterować dekoder trzeba odłączyć od masy wejście D i puścić je na płytkę syntezy, bo inaczej nie uzyskamy napięć dla pasm 24 i 28 Mhz na wyjściu CD4028.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2014 23:34 przez SP4LVC.)
16-07-2014 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości