Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza PA0KLT
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 02-11-2010
Post: #11
RE: Synteza PA0KLT
Popracuje na 1,8MHz. Najniższa częstotliwość generowana to 3,45 MHz. Jak podzielimy przez 4 to częstotliwość pracy dla homodyny zaczyna się od 862kHz. Proponuję wypróbować.
18-01-2012 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #12
RE: Synteza PA0KLT
Janusz!
Chyba masz starszą wersję oprogramowania. W mojej wersji - 4.19 (chyba w Burzeninie rozmawialiśmy na temat syntezy którą tam wystawiałem ?) na wyświetlaczu już są napisy AM, USB, LSB i CW.....i wtedy w zależności od tego co wybierzemy częstotliwość wyświetlana jest przestawiana odpowiednio . Można niestety tylko od częstotliwości zaprogramowanej odejmować częstotliwość mierzoną (program realizuje jedynie odejmowanie). Nie przeszkadza to więc pracy na częstotliwości 1,8 MHz jak sugeruje Kolega SP4LVC, a przynajmniej w superheterodynowych układach, VFO zwykle pracuje powyżej odbieranej. Problem jednak "odkryłem" przez przypadek inny. Mianowicie po wpisaniu do pamięci jakiejś częstotliwości od której mamy odejmować mierzoną, już we wszystkich innych nastawach, obojętnie czy to VFO "A", czy "B", czy też chcąc coś zapisać w komórkach pamięci przypisanych do tych VFO, ONA już tam jest i jest uwzględniana! Tak więc nie można dla oddzielnych VFO przypisać INNYCH częstotliwości i to jest moim zdaniem wada.
Natomiast znakomicie nadaje się ta synteza jako przyrząd warsztatowy i tak ja ją wykorzystuję. Jako drugi generator, wtedy jestem niezależny bo mam i VFO z generatora jednego i BFO z drugiego, lub też jako sygnał do odbiornika uruchamianego, ale jeszcze bez stałego BFO, wtedy podstawiam sygnał tej syntezy.
Zrobiłem też próbę przy dobieraniu kwarców do filtru drabinkowego przy użyciu tej syntezy jako zródła sygnału, sprawdziła się WYŚMIENICIE !
Reasumujac:
- można ją wykorzystać do radia, jednak najlepiej będzie służyć jako podręczne, przenośne źródło sygnału do celów warsztatowych i to o wielu zastosowaniach, chyba że konstruktor napisze inne oprogramowanie, przeznaczoe wyłącznie do wykorzystania jej jedynie jako VFO.
Rysio!
18-01-2012 20:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #13
RE: Synteza PA0KLT
Dzień dobry.

Złożyłem VFO w wersji 4.20 i wszystko działa po za brakiem sygnału na wyjściu z SI570 wersja CMOS. Napięcia prawidłowe. Przyznam szczerze, że nie mam pomysłu co dalej. Proszę o porady.

Vy 73 Piotr
16-01-2013 17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #14
RE: Synteza PA0KLT
Witam!
Nie został prawidłowo przylutowany układ scalony syntezy sI570, od strony nóżek 7 lub 8....dostęp jest utrudniony,
to w 99,99% przypadkach jest jedynym powodem braku sygnału na wyjściu. Z uwagi na fakt że ta synteza składana jest z kitu PA0KLT, nie zakładam innej przyczyny.
Rysio!
16-01-2013 19:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #15
RE: Synteza PA0KLT
Ok, może źle się zabrałem za lutowanie SI, można go bezkarnie zdemontować gorącym powietrzem?

Vy 73 Piotr


Wylutowałem metodą dużej kropli cyny. Po wylutowaniu pady SI były prawidłowo posrebrzone cyną. Wlutowałem ponownie, nic się nie zmieniło. Mam drugi egzemplarz SI i najprościej go podmienić ale zastanawiam się jaka jest metoda sprawdzenia czy SI jest sterowany na wyprowadzeniach 7 i 8.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2013 10:57 przez SP9SNC.)
16-01-2013 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #16
RE: Synteza PA0KLT
Jestem mocno zdziwiony....ale skoro jest jak piszesz to można to sprawdzić oscyloskopem. Oba wejścia 8 i 7 są podłączone do napięcia 3V3, muszą więc na nich występować kluczowane impulsy zegarowe na jednym, a sterujące na drugim. Pewnie mozna to będzie zaobserwować na oscyloskopie.
Nie przydarzyło mi się nic podobnego.....więc negatywnych wrażeń nie mam, ale mnie to zaskoczyło co napisałeś. Atmega nie pracuje? Brak napięć na układach? Wadliwy element?....pytań można by mnożyć, sprawdź dokładnie to wszystko.
Nic mi więcej nie przychodzi na myśl. Może Koledzy biegli w Si570 coś poradzą.
Rysio!
17-01-2013 12:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #17
RE: Synteza PA0KLT
Samoistnie ruszyła i od godziny działa bez niespodzianek. Przyczyny braku sygnału wyjściowego nie znalazłem. Będę ją teraz bacznie obserwował Wink. Dzięki za zainteresowanie Rysiu!

Vy 73 Piotr
17-01-2013 14:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #18
RE: Synteza PA0KLT
Nie ma czegoś takiego jak <<samoistne ruszenie>>....ewidentnie na płytce jest gdzieś zimny lut. Dokładnie przeanalizuj całość....bo będą niespodziewane kłopoty.
Powodem może też być zły styk Atmegi w podstawce......wyjmij ją , odegnij delikatnie nogi i ustaw je pod innym kątem, przejrzyj lutowanie samej podstawki. Każdy "szary" lut jest podejrzany.......do tego jeszcze duże szkło powiększające i sprawdzić czy nie ma gdzieś, a może już odpadło "włosowe" zwarcie którejś ze ścieżek.
To jest tak mała konstrukcja pod względem elementów ze aż "nie ma prawa nie działać".
Powodzenia i zadowolenia z jej użytkowania.
Rysio!
17-01-2013 16:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 30-06-2009
Post: #19
RE: Synteza PA0KLT
No dobra, przesadziłem z samoistnie, faktycznie chyba pomogły styki podstawka/scalak bo wyciągałem i podginałem Wink z lutowaniem raczej nie mam problemów...
Rysiek, masz wersją z 4.20 czy starszą?
17-01-2013 17:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #20
RE: Synteza PA0KLT
Moja wersja to 4,19.
Rysio!
17-01-2013 19:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości