Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QCX-SSB z QRP-LABS
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #31
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Pewnie sygnał TX teraz nigdzie nie idzie. W oryginalnym rozwiązaniu sterował tranzystorem Q7, którego teraz nie ma, a który blokował tor m.cz w czasie nadawania.
W tej wersji sygnał m.cz idzie prosto z procesora, więc nie trzeba nigdzie nic blokować, bo załatwia to program.
09-06-2020 15:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #32
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
(09-06-2020 14:42)SP6AUO napisał(a):  Mam najnowszą dokumentację
Na tej dokumentacji dołożona jest trzecia bramka.
Andrzeju, podaj link do tej wersji dokumentacji. Mam wrażenie, że odnosisz się do dwóch różnych schematów...

Ten schemat - zaktualizowany 13 dni temu w kttórym brakuje połączenia do sygnału NRX
oraz
Ten schemat - na którym masz bramkę i nie możesz znaleźć gdzie idzie sygnał TX we wiązce.

Zauważyć należy, że są to modyfikacje oryginalnego projektu. Sygnał TX, którego nie możesz znaleźć szedł do pinu, a raczej wychodził z pinu PB3 ATmegi jako NTX ( na podstawie zakomentowanego fragmentu w najnowszym kodzie żródłowym ). Po dołożeniu tej jednej bramki, która neguje sygnał RX, sygnał z ATmegi TX stał się zbędny, lecz nie został usunięty ze schematu i nadal wpięty jest do wiązki.
(09-06-2020 18:37)SQ8MVY napisał(a):  W tej wersji sygnał m.cz idzie prosto z procesora, więc nie trzeba nigdzie nic blokować, bo załatwia to program.
Nie do końca tak jest. Nadal należy blokować wyjście z generatora w trybie RX idące na bramki BS170 toru TX

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2020 18:52 przez SQ8MVY.)
09-06-2020 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #33
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Istotną zmianą jest też modulacja amplitudy (tranzystor Q6), która do tego momentu była dla mnie niejasna (niewidoczna). Zastanawiam się czy nie warto podpiąć Q6 pod 13,8V.
Spadek napięcia na diodzie to jakby nie było 5% mniej sprawności.
Drugą zmianą jest "jakby" przygotowanie do różnicowego zasilania detektora sygnałem w.cz. Podpięte są wyjścia X0-X3 i Y0-Y3, ale wejście Z wisi w powietrzu...

Andrzej
09-06-2020 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #34
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Zakończyłem projekt pcb QSX-ssb.
Jak w załączniku.
İmage
Może Ktoś poda którędy przechodzi modulacja ssb (lsb,usb) w torze nadawczym.
Wygląda,że Bramka IC3B jest mieszaczem.
Na jedno wejście wchodzi sygnał z IC1 a na drugie wejście z Rx.
Czy to jest OK przy nadawaniu.

Andrzej
15-06-2020 8:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 931
Dołączył: 26-09-2012
Post: #35
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Tu nie ma LSB/USB. Tu jest tylko faza (CLK2) i ewentualnie amplituda z PWM'a (OC1B na atmedze ale nie daję głowy bo nie sprawdzałem w kodzie). Na tym schemacie który podał wyżej kolega:
https://github.com/threeme3/QCX-SSB/blob...ematic.png
jest to zrealizowane inaczej niż w finalnej wersji:
https://github.com/threeme3/QCX-SSB/blob/master/ucx.png
W pierwotnej wersji było kluczowanie napięciem na drenie (KEY_OUT na Q4->Q6) , w finalnej PWM idzie prosto z OC1B na 3xBS170 (prawdopodobnie amplituda jest regulowana poziomem biasu na bramce ale !nie zastanawiałem się nad tym!).

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2020 11:15 przez SQ5KVS.)
15-06-2020 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #36
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Moja wiedza mówi tak na wyjściu z 3xBS170 musi być sygnał zmodulowany,
fazowo,amplitudowo czy jeszcze jakoś tam (cyfrowo).Który sygnał to robi.Może sygnał CLK2 z SI5153 jest już zmodulowany
poprzez SDA,SCL.To by się dało jakoś zrozumieć.
Czy na pewno tak jest ?
Bo rozumuję,że Rx tylko zamyka lub otwiera bramkę B.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2020 11:35 przez SP6AUO.)
15-06-2020 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #37
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Sygnał SSB jest tworzony poprzez jednoczesną modulację amplituty i fazy.
Sygnał z mikrofonu poddany transformacji Hilberta (w bardzo dużym skrócie jest to przesuwnik fazowy 90st)
daje nam pełną informację o sygnale modulującym, z których możemy obliczyć aktualną amplitudę (pierwiastek z sumy kwadratów) i fazę (arcus tangens).
Tymi wielkościami modulowana jest amplituda i faza generatora. Amplituda poprzez modulację napięcia zasilania 3xBS170, lub napięcia bramek
(tutaj nie wszystko jest dla mnie jasne - chyba, że nie jest to już klasa E).
Faza generatora jest zmieniana poprzez SDA/SCL.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2020 20:36 przez SP6LUN.)
15-06-2020 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #38
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Już zacząłem montaż to sobie to posprawdzam.
Dzięki za info.Coś niecoś już wiem.

Andrzej
15-06-2020 14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #39
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Mam już pierwsze efekty.
Po podaniu napięcia zapala się pierwsza linijka.
Po około 2sekundach zapala się druga linijka,jak w załączniku.
Po dwóch następnych sekundach napisy znikają i pojawiają się ponownie.
Czyli początek jest i na tym koniec.
Proszę o pomoc.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2020 17:18 przez SP6AUO.)
17-06-2020 17:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 12-08-2009
Post: #40
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Witam.
Widać, że się resetuje. A jaki głośnik podłączyłeś?
Tadeusz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytam dlatego, że zauważyłem restarty przy niskiej rezystancji głośnika np. poniżej 30 om a zbyt dużej głośności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2020 18:52 przez SP3VPA.)
17-06-2020 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości