Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QCX-SSB z QRP-LABS
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,343
Dołączył: 29-01-2010
Post: #21
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Od razu mówię ac są 12 bitowe w tej chińskiej atmedze. W dokumentacji Atmela /Microchipa też są błędy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2020 16:17 przez SQ4AVS.)
27-05-2020 16:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 794
Dołączył: 29-08-2009
Post: #22
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Bluepill jest fajny, ale jeszcze fajniejszy wydaje się esp32
27-05-2020 17:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,343
Dołączył: 29-01-2010
Post: #23
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Dla mnie z kolei najważniejsza jest łatwość poprawy możliwości urządzenia kosztem jak najmniejszych zmian i tu chińska atmega jest dla mnie najlepsza
27-05-2020 17:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,130
Dołączył: 28-06-2009
Post: #24
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Idąc tym tokiem rozumowania najlepszy bedzie Teensy 4 ale chyba nie o to Autorowi chodzi. To godna podziwu próba implementacji DSP w w oparciu o najskromniejszy sprzęt jaką do tej pory widziałem i trzymajmy kciuki za jej powodzenie.

Linuks Twoim przyjacielem!
29-05-2020 10:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 934
Dołączył: 26-09-2012
Post: #25
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Trafiłem na kilka ciekawych notek np.:
AN2701 Digital Signal Processing Performance of the 8-bit AVR® Core . Nie ma tam kodu źródłowego ale jak się przeczyta to są odnośniki do: http://swfltek.com/avr/SAME/

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
03-06-2020 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #26
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Z tego co się doczytałem, to założyli nowe forum odnośnie rozwoju tego projektu, aby nie zaśmiecać forum poświęconego QCX i nie nadużywać gościnności qrp-lab.

https://groups.io/g/ucx
https://raw.githubusercontent.com/threem...er/ucx.png

A na nowym forum trwa dyskusja nad wyborem nowego procesora, choć autor skłania się ku temu, aby pierwsza wersja powstała
w oparciu jednak o ATMega328 dla wszelkiej maści zapaleńców programu SOTA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2020 13:41 przez SP9RQA.)
03-06-2020 13:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #27
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Jestem w trakcie projektu PCB do modelu QSX-SSB.
Co oznacza skrót NRX i skąd go doprowadzić.
W załączniku ta sytuacja po lewej stronie SI
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2020 18:38 przez SP6AUO.)
08-06-2020 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #28
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
To raczej chodzi o sygnał RX (być może zanegowany).

Tak by wychodziło patrząc na ten schemat:
https://github.com/threeme3/QCX-SSB/blob...ematic.png


Zapisz się na grupę ucx, jest tam ten schemat już w kilku wersjach przemalowany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2020 14:52 przez SP9RQA.)
08-06-2020 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #29
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
(08-06-2020 18:38)SP6AUO napisał(a):  Co oznacza skrót NRX

Aktywny stan niski dla RX - zablokowany sygnał z generatora dla toru TX. Stan wysoki dla TX - sygnał z generatora podawany na bramki BS170

(08-06-2020 18:38)SP6AUO napisał(a):  skąd go doprowadzić.
Ze źródeł wynika, że należy podać zanegowany PB0
Na nowym schemacie brakuje tego sygnału. Wykorzystaj wolną bramkę z 74ACT00

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2020 19:55 przez SQ8MVY.)
08-06-2020 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #30
RE: QCX-SSB z QRP-LABS
Mam najnowszą dokumentację
Na tej dokumentacji dołożona jest trzecia bramka.
Wychodzi z niej sygnał TX do wiązki i ślad się urywa.
Ktoś wie jaki prąd jest na szynie +5V ? i jaki prąd na zasilaniu.

Dzięki za pomoc

Andrzej
09-06-2020 14:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości