Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNC & RF-240
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #1
BNC & RF-240
Cześć!

Postanowiwszy ponownie uruchomić się na 2m oraz podsłuchać o czym tam w niebie gadajom , jak ten kiep nie do końca się zastanawiając zamiast normalnie kupić kabel H-155 kupiłem ten "lepszy" RF-240. Dziś przyszła przyszła przesyłka, kabel śliczny ale... ja nie mam do niego wtyków BNC! Niby są dostępne skręcane ale o impedancji 75 a nie 50 ohm... Grzebie w sieci, u różnych sprzedawców ale skręcanego (clampowanego) wtyku BNC 50 Ohm na kabel o średnicy 6,1mm nic nie znalazłem. Huh

Czy wśród Szanownego Koleżeństwa znalazł się inny podobny mnie chciwiec, któremu udało się jakoś wybrnąć z tego problemu?
15-04-2020 15:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 199
Dołączył: 12-12-2009
Post: #2
RE: BNC & RF-240
Bez znaczenia czy to jest H155 czy RF240 - oba mają żyłę wewnętrzną o srednicy 1,4mm.
Wtyk BNC50 na taki kabel jest trudny do zdobycia. Też miałem taki problem i wybrnąłem z tego rozwiercając otwór w bolcu do średnicy 1,5mm. Ale uwaga! Nie każdy wtyk wytrzyma taką operację, większość dostępnych wtyków (produkcji Majfriendów) jest zrobiona hmm, oszczędnie i może być z tym problem. Wtedy trzeba spróbować rozwiercić otwór do średnicy 1,3-1,4mm a następnie delikatnie opiłować 4-5milimetrowy odcinek żyły wewnętrznej do odpowiedniej średnicy. Świetnie nadaje się do tego celu kosmetyczny diamentowy pilniczek do paznokci Wink.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2020 17:04 przez SP9FYS.)
15-04-2020 17:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #3
RE: BNC & RF-240
Na a ja myślałem, że problem będzie z zewnętrzną średnicą a tu jeszcze i żyła środkowa to problem.
Chyba nie pozostaje nic innego jak zarobić na kablu wtyk SMA
https://allegro.pl/oferta/zlaczka-wtyczk...5223557939
i skorzystać z adaptera SMA/BNC
...tyle tylko, że nie mam zaciskarki...
Patrząc jednak w przyszłość chyba trzeba będzie ją kupić.
15-04-2020 20:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 09-12-2010
Post: #4
RE: BNC & RF-240
Według opisu ten podobno pasuje https://www.cyberbajt.pl/produkt/9342/bn...rtner.html

Tu też chyba dobry, trzeba zapytać dostawcy o szczegóły https://www.wasserman.eu/p/3215/wtyk-bnc...55rf240rg6

Tu jest clampowany, ale cena... https://www.kabeltechnika.pl/produkt/215...a0071.html

(ex. SQ4BJO)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2020 8:32 przez SP4BK.)
16-04-2020 8:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #5
RE: BNC & RF-240
No właśnie ta fraza "chyba pasuje" jest do przełknięcia przy cenie 5 a nie 25 czy 50 PLN za sztukę.
Pozostaje kwestia zagniatarki. Jakąś mam, kamienie (zaciski?) są opisane 256; 213 i 068. Sześciokąty o wymiarach 256 - 7,3/6,4mm; 231 - 6/5,3mm; 068 - 1,8/1,9mm.
Chyba jednak kupię SMA bo będzie pasowało do SDR RSP1A i radyjka UHF na 2m. SDR to pół biedy bo pudełko będzie wisiało na sztywnym kablu. A do ukaefki a właściwie dwóch, będę potrzebował miękkiej przejściówki.
Ale zanim to wszystko zrobię sprawdzę jeszcze TNC.

No i sprawdziłem:
https://www.kabeltechnika.pl/grupa/73/tnc.html
Ceny podobne do SMA, nie widać w ofercie skręcanych, więc wybór oczywisty. SMA Rulez! Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2020 10:20 przez SP7VMZ.)
16-04-2020 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9KG Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 21-04-2014
Post: #6
RE: BNC & RF-240
A może tu https://www.tme.eu/pl/katalog/?search=bn...order=desc
16-04-2020 14:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #7
RE: BNC & RF-240
Ofertę TME też sprawdzałem, od nich zacząłem ale nie znalazłem Wtyku BNC 50 Ohm skręcanego na kabel RF240 więc brnąłem w poszukiwania dalej.
Stan na tę chwilę to oczekiwanie na zakupione SMA na kabel H155/RF240, oraz SMA na RG174. Wszystkie oczywiście zaciskane. Dostawa planowana na poniedziałek.
16-04-2020 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości