Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza na SI5351
SQ6SEE Offline
Paweł
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 08-10-2014
Post: #1
Synteza na SI5351
Witam. Jako ze siedze w domu to chcialem uruchomic synteze na w.w ukladzie. Mam Arduino pro micro, uklad syntezy z osiem.net, lcd z Noki 3310 ewentualnie 2x16 znakow. Znalazlem kilka projektow w sieci ale na kazdym wywala bledy podczas weryfikacji programu przed wgraniem do proca. Wgrywalem sample od Adafruit i synteza zapieta do kompa generuje czestotliwosc.
Ma ktos dzialajacy projekt?
26-03-2020 23:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 30-09-2009
Post: #2
RE: Synteza na SI5351
Napisz jakie masz błędy przy weryfikacji kodu.
27-03-2020 9:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 580
Dołączył: 30-07-2011
Post: #3
RE: Synteza na SI5351
Witam,

Ale nie trzeba daleko szukać. Tu na forum jest taki temat. W TYM poście zamieściłem poprawione źródła projektu syntezy "Złomka".

Piszesz o błędach. Jaka wersja środowiska arduino, jakie wersje bibliotek używasz lub czy w ogóle dodałeś wymagane biblioteki przez projekt do środowiska.
Samo podanie, że wyskakują błędy to trochę za mało informacji....

73 Paweł
27-03-2020 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6SEE Offline
Paweł
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 08-10-2014
Post: #4
RE: Synteza na SI5351
(27-03-2020 10:01)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Ale nie trzeba daleko szukać. Tu na forum jest taki temat. W TYM poście zamieściłem poprawione źródła projektu syntezy "Złomka".

Piszesz o błędach. Jaka wersja środowiska arduino, jakie wersje bibliotek używasz lub czy w ogóle dodałeś wymagane biblioteki przez projekt do środowiska.
Samo podanie, że wyskakują błędy to trochę za mało informacji....


Dokladnie mam takie bledy jak w poscie #262 w tamtym temacie. Arduino wersja najnowsza, wtyczki do si i do lcd pobrane z repozytorium Arduino. Poczytalem tamten temat i spruboje z ta,tym kodem moze pojdzie bez bledu.
28-03-2020 10:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WXO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 10-01-2010
Post: #5
RE: Synteza na SI5351
Witam

Bibliotek do poszczególnych układów na ogół jest kilka, to autorzy programów najczęściej w komentarzach podają linki do GitHub, GitLab itd. Zdarza się, że na stronie swojego projektu umieszczają potrzebne biblioteki. Ponieważ przy zainstalowaniu kilku podobnych bibliotek, wyskakują powiadomienia o kilku bibliotekach i info o wykorzystaniu danej biblioteki. Teraz kopiuję pliki *.h oraz *.cpp do katalogu z projektem, zmieniam przy #include <*****.h> na include "*****.h" i korzysta kompilator tylko z plików w projekcie.

Pozdrawiam
28-03-2020 15:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 12-08-2009
Post: #6
RE: Synteza na SI5351
Witam.
Wskazany przez Pawła plik zawiera wszystkie niezbędne biblioteki i kompiluje się bez żadnych błędów. Trzeba tylko rozpakować, wejść do katalogu, uruchomić i skompilować. To musi działać. Arduino 1.8.7. Sprawdź tylko w katalogu "library" czy nie powtarzają się biblioteki.
Tadeusz.
28-03-2020 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6SEE Offline
Paweł
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 08-10-2014
Post: #7
RE: Synteza na SI5351
Spruboje tak jak piszecie juteo wieczorem bo teraz jestem poza domem. Dam znac co wyszlo.
28-03-2020 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości