Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przenośny vertikal na 160-80-40m
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 11-02-2011
Post: #11
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
(21-01-2020 17:46)SP9FYS napisał(a):  Czy możesz opisac na czym polegają Twoje problemy z G5RV?
Nadajesz i jesteś niesłyszany?
Antena się "nie stroi"? (cudzysłów nieprzypadkowy, bo G5RV tak ma, że SWR=1 jest nieosiągalny).
Jakie inne nie opisane przyczyny?

Jest problem z nadawaniem powyżej 50Wat. Wyłącza się i włącza gdy puszczę PTT. Próbowałem za kilku transceiverach i to samo.

Coś z anteną jest nie tak. Aha słyszę na 14MHz całą Europę a na FT8 Australię. Huh

Nie jestem jakimś tam radiotechnikiem, więc czy moglibyście doradzić mi w wyborze anteny balkonowej lub innej , takiej która może wypromieniować mi 100Wat.

Please....
22-01-2020 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 575
Dołączył: 30-07-2011
Post: #12
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
(22-01-2020 15:15)SQ8NZD napisał(a):  Jest problem z nadawaniem powyżej 50Wat. Wyłącza się i włącza gdy puszczę PTT. Próbowałem za kilku transceiverach i to samo.
Co się wyłącza? TRX po przyciśnięciu PTT?
Nie doczytałem, ale, czy te TRX-y mają zintegrowane zasilacze, czy wszystkie je kolejno sprawdzałeś na jednym i tym samym zewnętrznym zasilaczu?

73 Paweł
22-01-2020 15:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 11-02-2011
Post: #13
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
Tak. Pozałączeniu PTT wyłącza się cały TRX (zabezpieczenia działają)

Zasilacze... próbowałem na dwóch, jeden impulsowy a drugi serwerowy (aktualnie taki posiadam)
22-01-2020 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 575
Dołączył: 30-07-2011
Post: #14
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
Z Twojego opisu wnioskuje, że 99% to wina zasilacza a nie TRX-a i anteny.
O zasilaczach tu nie będziemy rozmawiać, bo to dział o antenach...

73 Paweł
22-01-2020 16:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 11-02-2011
Post: #15
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
Ale tym zasilaczem serwerowym zasilałem TRX-a pod inną anteną i było wsio OK.

Sądzę, że to wina nieodpowiedniego powieszenia anteny.
Jak chciałbym ramiona podnieść do góry to pewnie administracja bloku zawetowała by mój pomysł, bo pioruny i inne takie.
Stąd pomysł na antenę na wędce.

Aha. Nie mam w tej chwili forsy, także fabrycznej GP nie postawię. Idę gdzie taniej.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 16:47 przez SQ8NZD.)
22-01-2020 16:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 575
Dołączył: 30-07-2011
Post: #16
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
(22-01-2020 16:47)SQ8NZD napisał(a):  Ale tym zasilaczem serwerowym zasilałem TRX-a pod inną anteną i było wsio OK.
To, że z inną anteną było ok, nie ma znaczenia. Bez względu, jak antena promieniuje, jak duży masz SWR, zasilacz ma być STABILNY ! W tych zasilaczach serwerowych, czy ATX, wszystkie zabezpieczenia są na linii 5V lub 3.3V ( nie pamiętam teraz dokładnie). Linia 12V nie jest zabezpieczona - nawet nie jest na niej kontrolowane napięcie wyjściowe. Przy nie obciążonych liniach 3.3V / 5V, wystarczy, że do zasilacza wróci szpilka prądowa, czy zaindukuje się niewielkie napięcie na tych liniach, spowodowane wysokim SWR anteny i zabezpieczenie nadnapieciowe tych linii będzie wyłączało zasilacz.

(22-01-2020 16:47)SQ8NZD napisał(a):  Aha. Nie mam w tej chwili forsy, także fabrycznej GP nie postawię. Idę gdzie taniej.....
Więc zacznij od najtańszej opcji - wstępnie obciąż linie 3.3V / 5V, podepnij środkowy bolec zasilania zasilacza do uziemienia - to bardzo ważna kwestia, załóż ferryty na przewody 12V zasilacza jak najblizej TRX-a oraz przy zasilaczu....
I pamiętaj, źródło zasilania TRX-a ma być STABILNE!

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 17:30 przez SQ8MVY.)
22-01-2020 17:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 11-02-2011
Post: #17
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
Swój zasilacz przerobiłem wg. zdjęcia w załączniku.

Daje od 12.5 do 14-15Volt. Ustawiłem go na 13.8V

Jak mają te ferryty wyglądać ? Tutaj jestem laikiem.
(22-01-2020 17:29)SQ8MVY napisał(a):  To, że z inną anteną było ok, nie ma znaczenia. Bez względu, jak antena promieniuje, jak duży masz SWR, zasilacz ma być STABILNY ! W tych zasilaczach serwerowych, czy ATX, wszystkie zabezpieczenia są na linii 5V lub 3.3V ( nie pamiętam teraz dokładnie). Linia 12V nie jest zabezpieczona - nawet nie jest na niej kontrolowane napięcie wyjściowe. Przy nie obciążonych liniach 3.3V / 5V, wystarczy, że do zasilacza wróci szpilka prądowa, czy zaindukuje się niewielkie napięcie na tych liniach, spowodowane wysokim SWR anteny i zabezpieczenie nadnapieciowe tych linii będzie wyłączało zasilacz.

OK. Czym obiążyć te napięcia 3.3 i 5V . Dioda LED ?
To pomóż.... BARDZO Ciebie proszę. Jak to zrobić ?

Mój Kolega w dodatku wujek poradził mi by dać opornik 20Wat na linię 5V i oporności 10-20 om.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 18:12 przez SQ8NZD.)
22-01-2020 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 186
Dołączył: 12-12-2009
Post: #18
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
'SQ8NZD napisał(a):......
Jak mają te ferryty wyglądać ? Tutaj jestem laikiem....

Mój Kolega w dodatku wujek poradził mi by dać opornik 20Wat na linię 5V i oporności 10-20 om.

Ferryty na przewody zasilające znajdziesz np w niesprawnym zasilaczu komputerowym.
Są tam pierścionki z nawiniętym uzwojeniem. Uzwojenie należy usunąć i przewinąc przez niego przewody zasilające do trx-a. Powinno się zmieścić 2-3 zwoje.
Mozna też znaleźć na starych kablach do monitorów rurkowe ferryty. Wystarczy przewlec przewody z zasilacza przez taki otwór. Jak się da to lepiej przynajmniej 1 pełny zwój (więcej na pewno się nie zmieści).
_______________
Z czego zrobić dodatkowe obciążenie:
Rezystory dużej mocy są kosztowne. Spróbuj zdobyć żarówkę halogenową 20-40W na 12V. Są jeszcze do kupienia w sklepach z oświetleniem za parę złotych. Ma to być halogen nie żaden LED albo inny energooszczędny wynalazek!
Nawet przy o ponad połowę niższym napięciu (~5V)taka żarówka powinna być dostatecznie dużym obciążeniem dla stabilizacji zasilacza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020 21:46 przez SP9FYS.)
22-01-2020 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 575
Dołączył: 30-07-2011
Post: #19
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
Tak, do testów żarówka halogenowa jest jak najbardziej ok. Jak pomyslnie wypadnie test, to można wówczas wpiąć rezystory 5 do 10W - 10 do 15 ohm połączone równolegle - tak jest taniej i moc rozproszona jest na kilka rezystorów.

I uziemienie zasilacza. Bez tego, na obudowie zasilacza ATX / serwerowego panuje dosyć wysokie napięcie dochodzące niekiedy do 1/2 napięcia zasilania. Po uziemieniu zaczynają również skutecznie pracować filtry wejściowe przeciwzakłóceniowe.

Adrianie, dalszą dyskusję o zasilaczach zacznij w innym dziale, aby nie robić bałaganu w antenach, hi

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2020 1:13 przez SQ8MVY.)
23-01-2020 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 11-02-2011
Post: #20
RE: Przenośny vertikal na 160-80-40m
Wielkie DZIĘKI Wam za poradę. W poniedziałek złożę zamówienie i na wtorek będzie.

73! Adrian, SQ8NZD

PS. Mam taki zasilacz ATX o komputera, ale jest sprawny. Cóż..... poświęcę go...

http://sp-hm.pl/thread-3798-lastpost.html - zapraszam do dyskusji do innego działu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2020 4:28 przez SQ8NZD.)
23-01-2020 4:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości