Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ładunki elektrostatyczne.
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #1
Ładunki elektrostatyczne.
Kłaniam się!

Będąc szczęśliwym posiadaczem odbiornika SDR pewnej pięknej chwili uświadomiłem sobie, że dipol do niego podpięty nie jest w żaden sposób zabezpieczony przed gromadzeniem się w nim/na nim(?) ładunków elektrostatycznych mogących uszkodzić odbiornik. Będąc z natury leniwym pełnym niechęci do ciągłego odłączania i podłączania anteny szukam sposobu na pozbycie się obaw i problemu. Tylko nie wiem jak to rozwiązać?
Koledzy, Pomożecie?! Tongue
08-01-2020 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 814
Dołączył: 26-09-2012
Post: #2
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Rezystory 100k podpięte od obu ramion do czegokolwiek co przypomina uziemienie?

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2020 16:52 przez SQ5KVS.)
08-01-2020 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #3
RE: Ładunki elektrostatyczne.
(08-01-2020 16:52)SQ5KVS napisał(a):  Rezystory 100k podpięte od obu ramion do czegokolwiek co przypomina uziemienie?
To jedno z trzech typowanych przez mnie rozwiązań.
Drugie to transformato 1:1 w którym końce są uziemione.
Trzecie, nazwę to, transformator separujący z uziemionym obwodem odbiornika.
09-01-2020 4:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 14-12-2009
Post: #4
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Sądzę że powinno być zabezpieczone . Producent nie pozwolił żeby kolejka stała do serwisu.Sprzęt telewizyjny zawsze miał dwie diody przeciwnie skierowane (głowice) .Wada -pojawiające się zakłócenia odbioru przy blisko pracujących nadajnikach,diody zaczynały przełączać(mieszacz).
Pomagał filtr wycinający pasmo KF (cewka 3zw.na wkładzie od dlugopisu).
Nie znam schematu ale na pewno coś jest zamontowane....obwód rezonansowy,transformator dopasowujący itd.
Doskonale separuje od ładunków elektrostatycznych skrzynka sp6SYV, 1S przyrost sygnału , wada ręczne dopasowanie.
Najważniejsze to zabezpieczony zasilacz (też dwie diody 1N...wlutowane na wyjściu zasilacza)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020 9:57 przez SP5CII.)
11-01-2020 9:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 17-07-2019
Post: #5
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Moje obiekcje dotyczą odbiornika RSD RSP1A. Nieuziemione pudełko + laptop... sam się o kłopoty proszę.
11-01-2020 11:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 14-12-2009
Post: #6
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Laptop to transformatory/transoptor i wykonaj separację .Ale jak przywali w pkt.( antenę .... to demolka totalna), wyładowania wtórne przeważnie wykoszona elektronika......więc wyłączmy uziemiamy antenę i czekamy na spokój nad głowąBig Grin

İmage İmage
Szukałem schematu brak więc nic nie mogę powiedzieć jak wejście ogarnięte...... pieniędzy bym na ""to "" nie wydał za te pieniądze można wykonać trx- i łączności robić.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2020 23:56 przez SP5CII.)
11-01-2020 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 14-12-2009
Post: #7
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Do przemyślenia po trafieniu sosny (kabel rozdzielczy w ziemi ok 5m od sosny ok 200m też wypalony), przestała istnieć w/w pokazana centrala wyniesiona-wszystkie zabezpieczenia ,uziemienia ochronniki.
Okno i wyrwany mur po trafieniu w antenę telewizyjną generalny remont domu instalacja elektryczna wypalona /wyrwana z tynku.
Więcej ciekawych rodzynków-zakaz producenta sprzętu do publikacji pod....
73
Dodam jeszcze ze swoich zbiorów
İmage İmage İmage İmage

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2020 16:12 przez SP5CII.)
04-02-2020 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 645
Dołączył: 20-09-2009
Post: #8
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Witam!

W moich zasobach "mam" uszkodzoną kompletnie centralę telefoniczną wiszącą w pomieszczeniu na ścianie po której szedł na zewnątrz przewód piorunochronu.
Awaria centrali nastąpiła po intensywnej burzy.
Grubość muru to co najmniej 50cm, stare budownictwo przemysłowe, mur ceglany.
Centrala była do wyrzucenia, wprawdzie niewielki ślad był tylko w zasilaniu ale serwis zadecydował o wymianie całej centrali.
Było to ponad 20 lat temu więc nawet nie było czym zrobić zdjęcia ;-)
Przy tej samej okazji spaliło mi w sieci ethernet na koncentryku tylko jedną kartę sieciową mimo, że kilka metrów dalej znajdowała się przewieszka kabla między budynkami.
Trzeba mieć zatem trochę szczęścia w takich przypadkach.

L.J.
04-02-2020 15:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 14-12-2009
Post: #9
RE: Ładunki elektrostatyczne.
W/w wymienionej FITL-a wszystkie "bebechy" pojechały na szrot.Dzisiaj w zasadzie to linie telekomunikacyjne są uziemione.Za mojej bytności do emerytury na naszym terenie 10szt.
Centralki nagminnie się sypały bo to było montowane wbrew wszelkim zasadom i przeważnie bez uziemienia.....wyładowania wtórne po okablowaniu nie ekranowanym nie wybaczały takich błędów.
Teraz sieć to już światłowody więc już nic po szkle nie przywędruje,najwyżej po energetyce....a jak to wszystko wygląda to wystarczy za okno popatrzeć.
Pozdrawiam!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2020 16:09 przez SP5CII.)
04-02-2020 16:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 99
Dołączył: 19-01-2019
Post: #10
RE: Ładunki elektrostatyczne.
(04-02-2020 14:47)SP5CII napisał(a):  ....

A teraz Panowie zagadka.
Prawy górny róg.
Ile urządzeń poszło z dymem? İmage
04-02-2020 21:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości