Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ładunki elektrostatyczne.
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 17-07-2019
Post: #1
Ładunki elektrostatyczne.
Kłaniam się!

Będąc szczęśliwym posiadaczem odbiornika SDR pewnej pięknej chwili uświadomiłem sobie, że dipol do niego podpięty nie jest w żaden sposób zabezpieczony przed gromadzeniem się w nim/na nim(?) ładunków elektrostatycznych mogących uszkodzić odbiornik. Będąc z natury leniwym pełnym niechęci do ciągłego odłączania i podłączania anteny szukam sposobu na pozbycie się obaw i problemu. Tylko nie wiem jak to rozwiązać?
Koledzy, Pomożecie?! Tongue
08-01-2020 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 720
Dołączył: 26-09-2012
Post: #2
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Rezystory 100k podpięte od obu ramion do czegokolwiek co przypomina uziemienie?

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2020 16:52 przez SQ5KVS.)
08-01-2020 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 17-07-2019
Post: #3
RE: Ładunki elektrostatyczne.
(08-01-2020 16:52)SQ5KVS napisał(a):  Rezystory 100k podpięte od obu ramion do czegokolwiek co przypomina uziemienie?
To jedno z trzech typowanych przez mnie rozwiązań.
Drugie to transformato 1:1 w którym końce są uziemione.
Trzecie, nazwę to, transformator separujący z uziemionym obwodem odbiornika.
09-01-2020 4:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 153
Dołączył: 14-12-2009
Post: #4
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Sądzę że powinno być zabezpieczone . Producent nie pozwolił żeby kolejka stała do serwisu.Sprzęt telewizyjny zawsze miał dwie diody przeciwnie skierowane (głowice) .Wada -pojawiające się zakłócenia odbioru przy blisko pracujących nadajnikach,diody zaczynały przełączać(mieszacz).
Pomagał filtr wycinający pasmo KF (cewka 3zw.na wkładzie od dlugopisu).
Nie znam schematu ale na pewno coś jest zamontowane....obwód rezonansowy,transformator dopasowujący itd.
Doskonale separuje od ładunków elektrostatycznych skrzynka sp6SYV, 1S przyrost sygnału , wada ręczne dopasowanie.
Najważniejsze to zabezpieczony zasilacz (też dwie diody 1N...wlutowane na wyjściu zasilacza)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020 9:57 przez SP5CII.)
11-01-2020 9:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 17-07-2019
Post: #5
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Moje obiekcje dotyczą odbiornika RSD RSP1A. Nieuziemione pudełko + laptop... sam się o kłopoty proszę.
11-01-2020 11:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 153
Dołączył: 14-12-2009
Post: #6
RE: Ładunki elektrostatyczne.
Laptop to transformatory/transoptor i wykonaj separację .Ale jak przywali w pkt.( antenę .... to demolka totalna), wyładowania wtórne przeważnie wykoszona elektronika......więc wyłączmy uziemiamy antenę i czekamy na spokój nad głowąBig Grin

İmage İmage
Szukałem schematu brak więc nic nie mogę powiedzieć jak wejście ogarnięte...... pieniędzy bym na ""to "" nie wydał za te pieniądze można wykonać trx- i łączności robić.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2020 23:56 przez SP5CII.)
11-01-2020 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości