Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 516
Dołączył: 05-04-2010
Post: #11
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Nigdy tego nie robiłem ale ponoć nie da się migrować układu na germaniakach na krzemowe tak 1 do 1. Potrzebne
zmiany punktu pracy tranzystorów - zmiana wartości R ? .

No i ten wzmacniacz m.cz. ze sprzęgnięciami transformatorowymi to trudna sprawa bo o ile materiał jest do pozyskania to nawinięcie takich maleństw dla rdzeni EI to duże wyzwanie .

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
06-01-2020 15:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #12
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Trafek nie trzeba nawijać. Tu jest źródełko wszystkich elementów do tego RXa
İmage
Tak jak pisałem wcześniej na olx i allegro jest tego cała masa za kilkanaście złotych.
Polyakov napisał, że trzeba dobrać punkty pracy tranzystorów.

73 JERZY SQ9RFC
06-01-2020 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 26-09-2012
Post: #13
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Sprawdzałem (na symulatorze...). Powinno działać. Największe zastrzeżenia do pierwszego wzmacniazcza m.cz. jak pisałem, ale tam jest ujemne sprzężenie dla DC co nieco ułatwia.
Są te dławiki modemowe które były brane do Huzarka , ale trochę mi ich szkoda...

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
06-01-2020 17:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #14
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Zasymulowałeś przesuwniki ?
Jeśli masz cały układ zestrojony na symulatorze to podeślij asc na jerzy999.onet.eu.
Ja to symulowałem, ale trzeba co najmniej 3mS symulować - mój komputer jest za wolny do tego abym wszystko ładnie zestroił na symulatorze i aby wyszła ładna sinusoida 700 Hz na wyjściu dla CW i widać było efekt wycięcia wstęgi.
Nie wiem jaki masz problem z m.cz. ja mam w innych układach 120 dB wzmocnienie i chodzi bez wzbudzeń.
Pożyjom uwidim...

73 JERZY SQ9RFC
06-01-2020 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 26-09-2012
Post: #15
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
W symulatorze to może być i 200dB i się nie wzbudzić. Ja mówię o życiu Smile
Symulowałem głównie punkty pracy. Nie symulowałem przesuwnika (tzn symulowałem ale niedbale, nie po to żeby sprawdzać czy działa).

Edit: Jerzy jaki ty masz komputer że Ci symulacja nie wyrabia?

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2020 11:55 przez SQ5KVS.)
07-01-2020 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #16
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
20 - letni :-)
İmage
Niebieski wykres ze źródła 700 hz z prawej na dole - dla ustalenia minimalnego czasu symulacji. Tak powinien wyglądać sygnał na wyjściu. Ciekawe czy się uda tak poustawiać wszystko aby dla sygnału heterodyny +-350 Hz jedna wstęga była, a dla drugiego przypadku była wycięta. Wzmacniacze m.cz są tu nieistotne, dlatego ich nie symulujemy.
Da się podlinkować plik *.asc ? zaraz sprawdzę...

73 JERZY SQ9RFC
07-01-2020 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 26-09-2012
Post: #17
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
A.... to wiele wyjaśnia. Ja na i5 a szykuje się (kiedyś) i7.
Jesteś pewien ze C1 to 50n? Może 5n? W pi..nezkę z tymi oznaczeniami. Ja jak pisałem tabelkę z pojemnościami założyłem 5n. I nikt nic nie mów!!!
Jakbym mieszkał nie w mieście zrobił bym sobie tego polyakowa... Tęsknię za czasami kiedy miałem ciszę radiową a antena zwisała za oknem :/

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
07-01-2020 13:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #18
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Uprośćmy symulację. Najpierw zmuśmy do działania taki układ:
İmage
Jak zwykle niebieski to to co chcemy uzyskać ...
0.05 to ewidentnie folia 50n.
Trzeba dobrać impedancje i poziomy napięć... i musi zadziałać.
Bo w realu działa :-)

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2020 14:24 przez SQ9RFC.)
07-01-2020 14:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 164
Dołączył: 01-09-2014
Post: #19
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Obwody RC za diodami są ustawione na skraje pasma akustycznego
1k+500nF => 320Hz
1k+50nF => 3200Hz
f=1/(2*PI*R*C)
tworząc prosty (poli?)fazer

LTSpice:
Wstawiłem diody 1N4148. Amplitudę VFO 1V.
Amplitudy i przesunięcie fazy ustawiłem w/g prądów diod (45 stopni )
Zmiana amplitudy VFO powoduje konieczność ponownego ustawienia fazy.
Uzyskane tłumienie drugiej wstęgi ok 17dB.
Niestety LTSpice działa wolno, wykorzystując procesor w 3% - nie wiem dlaczego tak się dzieje

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2020 16:01 przez SP6LUN.)
07-01-2020 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #20
RE: Najprostszy RX jednowstęgowy Polyakova.
Zrób PrtSc i pokaż schemat LTSpice - to najprostszy sposób.

73 JERZY SQ9RFC
07-01-2020 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości