Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA na D1028UK
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 780
Dołączył: 20-09-2009
Post: #11
RE: PA na D1028UK
Pokazałem ten wzmacniacz jako źle zaprojektowane zasilanie i tylko to.
Moje plany to 2xD1028 i moc 500W jak się uporam z grzaniem elementów.
Mam aktualnie Tr2 2x1mm 5zw na FT50-61.
Są dwie możliwości.Grzeje się rdzeń bo jest za mały lub grzeje się drut bo za mała średnica 1mm.
A może jedno i drugie.Dlatego nawinę 2x1.3mm na FT82-61 może jutro.
Do nawijania mam jakąś niechęć. Nie chcę ale muszę jak powiedział jeden klasyk.
Jest jeszcze jeden problem,ścieżki prądowe.Zaprojektowałem ścieżki 2.5mm szerokie x35u=0.85mm2.
Jasno wynika,że przekrój za mały o połowę.
To wynika z obserwacji pcb kamerą termowizyjną.

Andrzej
31-01-2020 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 160
Dołączył: 01-11-2009
Post: #12
RE: PA na D1028UK
Andrzeju, mam rdzenie stosowane w PA 1-1,5KW z materiału 61 oznaczenie : 8504901110-61 lub 2661102002
https://allegro.pl/oferta/rdzen-ferrytow...8900389999
Cena dla ciebie na priv. ewentualnie inne rdzenie np T82-61.
Tak jak Sławek pisze wykonanie dobrego trafa wyjściowego to podstawa dla szeroko-pasmowości układu. Do 10MHz skrętka ftp będzie działać Smile
Samemu przymierzam się do MRFX1k80, ale dla max połowy mocy tego tranzystora dążąc do jak najlepszych parametrów IMD.
01-02-2020 21:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 780
Dołączył: 20-09-2009
Post: #13
RE: PA na D1028UK
Paweł dzięki.
Mam na razie wszystko co potrzebne do PA 300W oprócz rezystora 300W.Mam już na Tr3 na wyjściu 340Vpp
Muszę tylko usunąć błędy konstrukcyjne wykryte przez kamerę termowizyjną.
1.rezystory zasilające bramki.Wychodzi że musi być 11om i 11W. 4x2.7om po3W daje 10.8om i 12W (pcb już przeprojektowana)
2.nawinąć Tr2 drutem skrętka 3 na 1cm, 2x1.3mm 5zw na Ft82-61
3.Wzmocnić ścieżki zasilające drutem 1mm.(około 10cm długości)
Tr3 wyjściowy mam już skompensowany i pasmo przenoszenia 1MHz-32MHz.
Nie ma różnicy czy Tr3 jest wykonany na rurkach czy trzema przewodami w ekranie.
Przy 340Vpp i 50om wychodzi około 7A.Przekrój żyły środkowej powinien mieć fi 1mm.
Nie wszystkie 50om-owe przewody mają żyłę środkową o średnicy 1mm .Lepiej dać rurki i to nie z anteny teleskopowej.Te są za cienkie.
Nawinąć 3zw drutem ,linką fi 1mm w teflonie.
Taki wzmacniacz 300W to jest duże wyzwanie i duża frajda.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2020 13:37 przez SP6AUO.)
02-02-2020 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 573
Dołączył: 20-10-2015
Post: #14
RE: PA na D1028UK
Andrzej czy ten wzmacniacz ma pracować tylko na 80m, czy zamierzasz go stosować dla całego KFu?

73 Sławek
03-02-2020 11:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 780
Dołączył: 20-09-2009
Post: #15
RE: PA na D1028UK
Ma pracować od 1MHz do 32MHz.Na testy wstawiłem LPF na 80m.
Chciałem sprawdzić zachowanie jako modułu na 80m.
Podczas QSO trwającego kilkanaście minut niektóre elementy jak: ścieżki, rezystory, Tr2 i radiator przekroczyły temperaturę 60stopni.
Wymienię Tr2 (już jest nawinięty) wzmocnię ścieżki to przetestuję na 28MHz.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2020 13:34 przez SP6AUO.)
03-02-2020 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości