Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 17-07-2019
Post: #1
Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Cześć!
Porządkując poddasze odnalazłem kilka egzemplarzy popolicyjnych dziesięciokanałowych Radmorów. Ponieważ mam jeszcze jedną ale bazową dziesiątkę zastanawiam się czy warto byłoby doprowadzić je do stanu "używalności" poprzez dorobienie syntezy wraz ze wszystkimi współczesnymi ceteesami? Czy znacie jakieś ciekawe ale współczesne projekty?
Czy według Was warto bawić się takim projektem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2019 10:11 przez SP7VMZ.)
29-11-2019 10:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #2
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Te radmorowskie urządzenia są nie do zajechania. U mnie taki radiotelefon w letnim QTH działa już ponad 30 lat. Na dzień dzisiejszy brakuje w nim mniejszego kroku syntezy i generatora tonów.
Biorąc pod uwagę fakt, że nowoczesne radio ukf o mocy 20W kosztuje tylko trochę ponad 300zł to musisz się dobrze zastanowić:
https://allegro.pl/oferta/uv-9800a-expor...7535007414

Za przeróbką starego radia przemawia fakt, że możesz w nim uzyskać dużo lepsze parametry odbiornika, jeśli dobrze zrobisz głowicę wejściową. Aby zapewnić selektywność dla odstępu kanałów 12,5kHz musisz oprócz typowych przeróbek dodać dodatkowy filtr p.cz.. W fabrycznych radiach UKF tych najtańszych nie ma zmiany selektywności. Możliwość zmiany selektywności wraz ze zmianą kroku syntezy to kolejny plus przeróbki starego radia.
Minusem jest fakt, że pracy jest dosyć sporo, właściwie to konstruujesz nowe radio w oparciu o dostępne podzespoły. Jeśli lubisz dłubać to będziesz miał w tym przyjemność, jeśli nie to lepiej kupić choćby zapodany powyżej model.
29-11-2019 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 17-07-2019
Post: #3
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
W nowych urządzeniach największą IMHO wadą jest wielkość wyświetlacza. Wszystko nowe jest coraz mniejsze a ilość informacji jak największa. Nawet stary ręczny Dragon ma jak dla mnie za mały wyświetlacz. OKDR radio na które muszę patrzeć przez lupę... To w sumie główny powód pomysłu na przeróbkę radia.

Znalazłem taki cóś Do wygooglowania, plik pdf QRP 2m FM Transceiver PP-002m
29-11-2019 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 02-02-2010
Post: #4
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
W dzisiejszych czasach wystarczy mały moduł od chińczyka DRA818 lub SA818. Ma to już wszystko w sobie. Zostawiamy w radmorze PA i wzmacniacz mcz i obudowę. Do sterowania wystarczy najprostsze arduino i wyświetlacz oled.
https://www.nicerf.com/Upload/ueditor/fi...0d80f6.pdf
Przykładowy projekt : https://ja2nkd.blogspot.com/2019/05/uhf-...odule.html

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2019 22:28 przez SP6LTP.)
29-11-2019 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 17-07-2019
Post: #5
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Dziękuję Zbyszku! Właśnie takiej podpowiedzi szukałem.
Aliexpres
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2019 23:18 przez SP7VMZ.)
29-11-2019 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 02-02-2010
Post: #6
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Dodatkowe opracowania znalezione w sieci:
http://ardutrx.generationmake.de/
https://hamgear.wordpress.com/2015/02/03...r-dra818v/
https://www.instructables.com/id/Arduino-Walkie-Talkie/

https://pl.aliexpress.com/item/329794696...d4510ebfb2

73! Zbyszek
29-11-2019 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 516
Dołączył: 05-04-2010
Post: #7
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Tyle że z Radmora zostaje właściwie prawie tylko obudowa a kaszaniarski RX z modułu to już jakby nie ten klimat. Mega Fatalny pomysł.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
29-11-2019 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 02-02-2010
Post: #8
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Krzysiek, może i masz racje. Kiedyś mutowałem do tego syntezy Zdzicha SP6HUK. Nie wiem czy jeszcze jest dostępna. Może masz jakieś opracowanie, które można by zaadoptować do radmora i wprowadzić niebędne poprawki z obsługą przemienników. Sam mam jeszcze w piwnicy kilka radmorów z obsadą kwarcową.

73! Zbyszek
30-11-2019 0:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 17-07-2019
Post: #9
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
I ja dołączę do prośby Zbyszka.
(29-11-2019 23:30)SQ6ADE napisał(a):  Tyle że z Radmora zostaje właściwie prawie tylko obudowa a kaszaniarski RX z modułu to już jakby nie ten klimat. Mega Fatalny pomysł.
A może chcesz jednego (dwa, trzy?) samochodowego Radmora do eksperymentów?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2019 12:26 przez SP7VMZ.)
30-11-2019 9:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1CWL Offline
Stanisław
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 27-07-2011
Post: #10
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
A ja jeszcze dzisiaj używam FM 306 z syntezą SP5DF, i jestem z niego bardzo zadowolony.
Pozdrawiam Stanisław. İmage
30-11-2019 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości