Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 05-04-2010
Post: #11
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Hej. Ja mam tych gratów od metra Smile Jeśli już wstawiać pllkę to tak aby nie zakłócać wystroju i wykorzystać oryginalny wyświetlacz. Mam gdzieś projekt wręcz idealny do tego celu na TSA6057 (poprawiono). Nie wiem tylko czy te układy są jeszcze dostępne.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2019 20:30 przez SQ6ADE.)
30-11-2019 16:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-07-2019
Post: #12
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
TSA 6057?
30-11-2019 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-02-2012
Post: #13
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
TSA6057 był sterowany po I2C. SP6HUK stosował SAA1057. Tu była magistarala 3-przewodowa. Kości wymagały zewnętrznego VCO. W obu przypadkach modulację FM mozna było uzyskać wprowadzając sygnał m.cz. w sterowanie VCO. Czy układy są dostępne? Moze w naszych przepastnych szufladach coś się poniewiera. Kolejne pytanie- synteza do 3001 czy murzynka? Inne zasilania, inna polaryzacja, inne powielanie. Kolejne pytanie- ile oryginalnego radia ma pozostać? Wszystkie znane mi syntezy wymagaly demolki płyty czołowej. Jeżeli radio ma zachować fabryczny wygląd to pozostaje zapakować SI5351. Na jednym wyjściu ustawić 8 MHz (nadajnik), na drugim 67MHz (odbiornik) i zastąpić 10 kompletów kwarców. Jeżeli radio ma pracować z domu- taka liczba kanałów spokojnie wystarczy. Oczywiście z ekonomicznego punktu widzenia projekt jest bez sensu- za 100PLN mozna kupić ręczniaka Smile . Ale ponieważ z własnymi konstrukcjami jest zawsze dużo zabawy i radochy jestem za Smile.
12-12-2019 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 05-04-2010
Post: #14
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Krotność powielenia i polaryzacja zasilania nie ma znaczenia.
Łatwo to dopasować PLLka działa na częstotliwości po powieleniu a połączenia mas układów załatwiają kondensatory. Jeśli ktoś chce się pobawić w bardzo prosty układ tak aby murzynka postawić na oryginalnym panelu to poszukam materiału.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
12-12-2019 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-07-2019
Post: #15
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Ja mam 3001 z obsadą na 10 par kwarcy. Moim pomysłem jest dodanie wyświetlacza bo chińczykach za stówę nic nie widzę. Zakładam, że nie jest problemem zaprogramowanie np. 10 banków dla obsługi przemienników i kanałów lokalnych ale i skaner całego pasma też by się przydał.
13-12-2019 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-02-2012
Post: #16
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Krzyśku, sprawdziłem i mam murzynka, nawet z właściwego pasma (kolej). Jeżeli trafisz na dokumentację PLL wrzuć proszę na forum.
13-12-2019 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7VMZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-07-2019
Post: #17
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Jakby co to tsa6057 jeszcze są w sprzedaży
https://tomelektron.pl/produkt/1806/tsa6...ykulu=1806
13-12-2019 20:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 288
Dołączył: 13-01-2015
Post: #18
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Poszukuję osoby, która ma możliwość wczytania programu do AT89C2051 wersja smd - ctcss na przemienniki do Radmora..

Prośba nie aktualna,... szału z ofertami pomocy nie było, koledze Adamowi dziękuję za wsparcie w temacie.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2019 21:56 przez SP9LVZ.)
19-12-2019 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,121
Dołączył: 29-01-2010
Post: #19
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Piotrze problem z prockiem 2051 jest taki że praktycznie nikt ich nie używa. AVR całkowicie je wyparły więc i mało kto ma programator.
21-12-2019 10:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 05-04-2010
Post: #20
RE: Synteza 2m Radmor odrodzenie ;)
Popularny programator ISP dostępny np w Gotroniku daje radę z wersjami AT89S*051

p.s.

Cały czas używam tych staruszków i dają radę. Nie zdażyło się nigdy aby któryś nawalił (grubo ponad 1000 szt użytych do różnych celów) i dostał amnezji flesza co jest zmorą avrków atmeg wielopinowych.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2019 12:36 przez SQ6ADE.)
21-12-2019 12:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości