Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA wg DJ0ABR
SP7ET Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 27-06-2018
Post: #1
PA wg DJ0ABR
Witam serdecznie.
Mam zamiar zbudować, a właściwie już jestem na etapie zakupu części do budowy PA wg Kurta DJ0ABR. A ,że rozeszło się już kilka kompletów PCB do budowy wzmacniacza , to pomyślałem sobie, że można by założyć wątek z tym tematem na forum. Może znajdą się koledzy , którzy może zrobili końcówki wg tego projektu , a może mają zamiar robić i chcą się podzielić uwagami i spostrzeżeniami na temat tej konstrukcji.
Pozdrawia.
Wczoraj dostałem kilka zapytań czy będę zamawiał jeszcze PCB do PA . Tak będę jeszcze zamawiał, zbiera się grupka zainteresowanych. Jeżeli jeszcze ktoś by był zainteresowany , to proszę o info na e-mail.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2019 10:11 przez SP7ET.)
12-09-2019 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDM Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 04-11-2013
Post: #2
RE: PA wg DJ0ABR
Witam świetny pomysł mam PCB i powoli zbieram elementy do budowy dużo rzeczy można zamówić tu https://secure.reichelt.com/pl/pl/index....KID=0&&r=1
Zacznę od sterownika i filtrów. Liczę na wsparcie kolegów.

Tomasz 73"
13-09-2019 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 04-11-2016
Post: #3
RE: PA wg DJ0ABR
Jestem na etapie składania sterownika, i szukania elementów do pozostałych modułów. Będzie łatwiej jak wszyscy zainteresowani się uaktywnią...
17-09-2019 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 04-11-2016
Post: #4
RE: PA wg DJ0ABR
Sterownik już działa ...


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
20-09-2019 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FPH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 26-09-2019
Post: #5
RE: PA wg DJ0ABR
Witam.

Bede sledzil postępy w budowaniu PA wg DJ0ABR-a.
Wszyskim szczęśliwym posiadaczom PCB zycze sukcesu .

Czekam z duza cierpliwoscia na pierwsze zdjęcia uruchomionych wzmacniaczy.


Modul wzmacniający z LDMOS-em to najdroższy element w całej konstrukcji.

LPF, to drugi bardzo wazny zespol.
Zakup kondensatorow będzie dużym wyzwaniem.Z montazem problemów nie będzie, ale po zlozeniu przyjdze chwila prawdy!!
Będziemy musieli zobaczyć charakterystyki filtru i je skorygować !
Potrzebny będzie analizator!
DJ0ABR w filmie pokazującym montażu całego PA ,w momencie instalowania LPF mowi o tym ,ze filtr został wcześniej zestrojony,ale nie pokazal charakterystyk przed strojeniem oraz co musial zrobic !
Prawdopodobnie w niedługim czasie będę dysponowal zdjęciami i charakterystykami zmontowanego LPF-a opracowanego przez DJ0ABR-a

Prawde mowiac sam byłem bardzo zainteresowany kontrolererm DJ0ABR-a.
Po zestawieniu cen okazało się , ze koszt gotowych modulow to ponad 600 Euro ( 600x 4,3= 2580zl ) , zrezygowalem.
Miałem już koplet od W6PQL.

Moja recenzja : oferta DJ0ABR jest bardzo droga !

Panowie to nie jest tani Heathkit !


Wzmacniacz wg RF-KIT skladal SP6DLO.

https://rf-kit.de/

https://www.youtube.com/watch?v=pIySH5vfllE

Natomiast PA wg W6PQL-a zbudowal od podstaw Zbyszek SP6IXO.

SP6IXO kupil PCB i tak jak Wy koledzy, kompletowal części,lutowal je na plytkach ,następnie montowal w obudowę.

Blachy na obudowę możemy wykonać tu:
http://blachynawymiar.pl/

DJ0ABR zastosowal we wzmacniaczu plytke umozliwiajaca podlaczenie kilku trx-ow.
Przed upadkiem internetowej sprzedaży , można było kupic ta plytke zmontowana w dwu wersjach, z i bez tłumika.Polecam zastosowanie tłumika na wejściu i sterowanie wzmacniacza z urzadzenia max moca.
Takie rozwiązanie umozliwie podlaczenie starszych urzadzen ,z koncowkami bez regulacji mocy wyjściowej , a także tych trx-ow, w których wystepuje zjawisko tzw overshot,przy zredukowanej mocy wyjściowej .



Tlumiki sa w moim i SP6IXO wzmacniaczu.Mozna je obejść i sterowac koncowke mniejsza moca ,stosownie do warunków panujących na pasnie .
Elecraft K3 i Kenwood TS890 maja możliwość programowania mocy wyjściowej dla każdego pasma.


Zdjecia które zamieszczam, pokazuja ile jest pracy do wykonania i ile jest pieniędzy do wydania!

Zbyszek prezentowal wzmacniacz na LDMOSIE w Burzeninie .
Zdjęcia ukazaly się w Swiecie Radio.
Wzmacniacz jest wykonany bardzo starannie.

https://zapodaj.net/bb0e46824062b.jpg.html
https://zapodaj.net/1cc10861fa492.jpg.html
https://zapodaj.net/d79aa7978930e.jpg.html
https://zapodaj.net/eda0d9a8b9ef2.jpg.html
https://zapodaj.net/f358e7ddc5843.jpg.html


Oba wzmacniacze,SP6DLO i SP6IXH zostały uruchomione i dzialaja!



Widze , ze zapanowala cisza.

Dodam jeszcze jedno zdjecie ,które przeslal mi Zbyszek SP6IXO w dniu dzisiejszym---09.11.2019

https://zapodaj.net/cf5a446918299.jpg.html

PA stoi na biurku gotowe w każdej chwili do pracy.

Bardzo ladnie się prezentuje,cieszy oko.

Takiego finalu zycze kazdemu.

Poprosilem o jeszcze jedno zdjęcia wzmaniacza w trakcie nadawania.
Jak dostane to zamieszcze.


W tym roku dopiero zostało ukończone (zlozone z klockow ,zadanie o wiele latwiejsze niż Wasze koledzy) i uruchomione moje PA na TH430


https://zapodaj.net/08d0bd21ea41f.jpg.html
https://zapodaj.net/3202a15c03736.jpg.html

https://zapodaj.net/23972ddcf4aa1.jpg.html
https://zapodaj.net/2a404eda5ae05.jpg.html
https://zapodaj.net/58bf4c6120a11.jpg.html
https://zapodaj.net/d30e0d224d4e0.jpg.html
https://zapodaj.net/647a56d9a0dd9.jpg.html
https://zapodaj.net/3ef82bf828627.jpg.html
https://zapodaj.net/371ffa6bc9625.jpg.html
https://zapodaj.net/12ea6ba46bcac.jpg.html
https://zapodaj.net/106b0697b6ac5.jpg.html
https://zapodaj.net/f7f7fd8e26d5b.jpg.html
https://zapodaj.net/6efbafb2b9571.jpg.html

https://zapodaj.net/8b61a577fb6ce.jpg.html

W tej chwili w moim wzmacniaczu możliwe jest automatyczne sterowanie BCD LPF-a z :
YAESU,Microham MK2R, Elecraft K3.

https://www.ebay.co.uk/itm/Automatic-ban...0752.m1982

Autoband dekoder dla Icoma od eb104-ru nie nadaje się do zatosowania z moim LPF-em.

Dla starszych tranceiverow, do przelaczania sekcji filtru ,wykorzystywany jest przelacznik obrotowy.


Na filmach DJ0ABR-a widzimy jak trx-y ICOM-a przelaczaja sekcje filtrow , a co z YAESU i Kenwoodem?

To wzmacniacz dla zwolennikow firmy Icom?

Mamy tez mozlwosc podlaczenia 4-rech tranceiverow, a tylko jedno gniazdo do automatycznego przelaczania filtru AUX ?

Jest cztery gniazda PTT do sterowania nadawanie/odbior, patrz film 8:22

https://www.youtube.com/watch?v=uScCsTskw1k

Nie ma gniazd ALC !

U mnie sa

https://zapodaj.net/bda2e9e4ac7bb.jpg.html

https://zapodaj.net/b712fae51313e.jpg.html

W moim wzmacniaczu wykorzystalem :
pierscienie ferrytowe KITAGAWA oraz LAIRD (kupiłem w DIGIKEY ),
przekazniki kupione u Carioci -- antenowy firmy Rohde & Schwarz,wejsciowy Amphenol ,
przetwornice VICOR DC/DC,50/28V i 28/12V,
zastosowalem gniazda i wtyki typu N,
gniazda i wtyki zasilające Andersona,
wentylatory: 92X92, 2X-- 200X200 NOCTUA ,
w zasilaczu pracują dwie przetwornice ASCOM 1900W od CARIOCI,
(nie maja wentylatorow,nic mi halasuje ,byly bardzo tanie.
a na Losiu uslyszalem opinie ,ze sa niezniszczalne!)

Odradzam Mean Well, 3kW Embedded Switch Mode Power Supply SMPS, 48V
https://uk.rs-online.com/web/p/embedded-...s/6741669/
Strasznie halasuja w pomieszczeniu zamkniętym, to porazka.
Na wyjazdy, w terenie otwartym mogą być.Wiem o czym pisze ,bo mam takie dwie przetwornice.

Jestem bardzo zadowolony z mego wzmacniacza.To wojkowa solidna konstrukcja ,tak w przeszlosci robiono dla NATO wzmacniacze .

Mam nadzieje ze zamieszczone zdjęcia posluza kolegom ,przy składaniu własnych wzmacniaczy.

Widac na nich co i w jaki sposób wykorzystano przy montażu.



Dodam jeszcze jedna bardzo ciekawa strone ,która może być rownie pomocna przy opracowaniu własnej koncepcji montażu PA.

Strona OK2ARM.

Sa zdjęcia ,które mogą posluzyc jako przewodnik , know how .

Linki

Wybieramy Photogallery

https://ok2arm.webnode.cz/news/hf-amplifier-eb104-600w/

mamy zdjęcia wzmacniaczy

HF Amplifier EB 104 - 600W MRF150

lub

HF Amplifier AR 347 - 1,2kW MFR154

Na zdjęciach rozpoznajemy ASCOM 1900W ,FILTR , które były dostępne na Allegro.pl.


Jeżeli chodzi o koncowke DJ0ABR z wodnym chłodzeniem i oddzielnym zasilaczem , na youtube mamy filmy na podstawie których opieramy się w 100% się przy montażu.


Jeżeli zrezygnujemy z chodzenia woda ,wówczas możemy wykonać montaż w oparciu o np zdjęcia SP6IXO .

Rozwiazanie OK2ARM-a będzie pomocne tym ,którzy wykonają wzmacniacz z zasilaczem w jednej obudowie.



Możemy także wykonać wzmacniacz z zasilaczem i ATU np LDG1000PROII wstawiamy do obudowy.

DL6EAT wykonal taka koncowke .Była ona bardzo ladnie udokumentowana zdjęciami.Teraz nie sa one dostępne.

Na zdjęciu z QRZ.COM jest zdjecie tej koncowki.

https://zapodaj.net/ff69fef6d72ec.jpg.html

Proponuje odwiedzić strone DL6EAT, ale znim klikniesz idz po butelke piwa i szklanke,usadz ,nalej złotego trunku do szklanki ,kliknij ,czytaj i ogldaj zdjęcia.

https://www.qrz.com/db/DL6EAT

Dawno nie byłem na stronie i proszę niespodzianka!!

DL6EAT zamiescił zdjecie z kontrolerem TFT touch panel
Doczekalismy się kontrolera na eb104-ru

https://zapodaj.net/bff8d56fe5330.jpg.html

https://zapodaj.net/040b936c60eb5.jpg.html

Mój wzmacniacz będzie polaczony z ATU LDG1000PROII + M-1000 -polecam.
LDG1000 PRO II jest urzedzeniem zewnętrznym i może być odlaczana !

Polecam antene HEXBEAM autorstwa SP7IDX , ma niskie SWR-y na poszczególnych pasmach i wzmacnacz w związku z tym obywa się bez skrzynki antenowej.


Warto zastosować diody LED ,które lutujemy przy przekaźnikach dla każdej sekcji filtru,tak jest u mnie zrobione, nie widać tego na zdjęciach ponieważ LPF jest zabudowany ,unikniemy wówczas pomyłki przy montażu i przy uruchamianiu latwo sprawdzić czy zakresy sa przelaczane prawidłowo .



Powodzenia - Jozek ,SP6FPH.

P.S. Widze , ze mój wpis cieszy się zainteresowaniem kolegow z Home Made.Rosnie liczba wyswietlen.


Mam informacje dla tych kolegow którzy PCB nie kupili, a chcieliby zbudować wzmacniacz,ale nie na LDMOS ,ale na mosfetach.W tej chwili na ebay UK można kupic mosfety , wyluty -pary 2SD2933 do nich można dokupić także gotowe moduly wzmacniaczy bez tych mosfetow.
Kupujemy od DJ0ABR-a WSZYSTKIE plytki , z wyjątkiem PCB wzmacniacza .Mamy w ten sposób PA , ale na mosfetach.

HF power amplifier 1000W MOSFET VRF2933 SD2933 SD2943 1KW without transistors

https://www.ebay.co.uk/itm/HF-power-ampl...3542124355

https://zapodaj.net/8ec3cc92ae586.jpg.html

Mosfety sa ponownie tu pod tym adresem.


https://www.ebay.co.uk/itm/2-X-SD2933-RF...SwC61dT7XX


Można kupic jedna plytke i 4-y tranzystory albo 2-ie i 8-siem .

GW0EGH regularnie wystawia mosfety,pochodzace z generatorow.Widac ,ze zajmuje się utylizacja urzadzen i wie co nam potrzeba.
Gdyby tranzystory się skonczyly ,nie należy się martwic,poniewaz co jakiś czas oferta znowu pojawia się na e-bayu,wystarczy obserwować aukcje.
Podobnie sprawa ma się z HF power amplifier 1000W MOSFET VRF2933 SD2933 SD2943 1KW without transistors.Gdyby oferta się wyczerpala , możemy wejść na strone EB104-ru i kupic, bądź poprosić o wznowienie oferty,bodz kupic kompletna plytke z tranzystorami.

Cena jednego kompletnego, nowego modulu wzmacniacza 4X2SD2933--US $335.00.

https://www.ebay.co.uk/itm/HF-power-ampl...Sw6kNankTr

https://zapodaj.net/d031858f0931b.jpg.html

Cena jednego LDMOS-a u W6PQL-a-- NXP BLF188XR LDMOS, $208.00 .

Warto się zastanowić.

DL5AI tak wykonal PA na LDMOS

https://zapodaj.net/4be8f56fa6c47.jpg.html

Wiecej zdjęć na stronie

https://www.qrz.com/db/DL5AI/

Pokazano także inny sposób wykonania chłodnicy pod tranzystory.

DL6EAT wyjasnil dlaczego nie LDMOS ?

LDMOS why not?
I started thinking about specs - the must haves. What is important to me? LDMOS or better not?
Well here is my personal opinion: LDMOS shows mostly pretty disappointing IM3 values when pushed.

Even expensive commercial suppliers (like Hilberling - they use 2 x 1,25 KW LDMOS) are more -31 dBc @ 1 KWout.

Please check also others like ACOM 1200S or SPE Expert 1K3.....


It seems that LDMOS was never designed for linear applications - only output ruggedness had priority!!!!!

Dodam jeszcze film z youtube ,polecam .

https://www.youtube.com/watch?v=5lHFBwSmFAE

Wzmacniacze firmy Hilberling na LDMOS sa wykorzystywane w SP, produkuje je firma z takimi oto narzędziami warsztatowymi:
http://www.hilberling.de/en/en_son/index_en.htm
Kliknij : Development ,Ham Radio,Products-
Ham Radio Power Amplifier HPA-8000B-54
Firma majaca kapital i zawodowców i dostep do części. .

https://zapodaj.net/325b4a7c7112c.jpg.html

We wzmacniaczu HJA - 2000 H Hilberling DK7LG, zastosowal mosfety VRF175FL .

Pokazano zdjęcia wzmacniacza i PCB.
https://zapodaj.net/6c12c344c4287.jpg.html

Ceny VRF157FL i MRF157 :

https://www.mouser.co.uk/ProductDetail/M...EgI3Q_D_Bw

https://www.mouser.co.uk/ProductDetail/M...VVfg%3D%3D

Ceny tranzystorow --zastanowcie się nad wyborem tranzystorow,pomyslcie o pieniadzach które musicie wydac aby rozpocząć i zakonczyc budowe,bo PCB które macie to koszt marginalny i w związku z tym, na początku kazda zmiana koncepcji nie jest kosztowna, a jak kupisz tranzystor to droge już wybrales.

Mosfety

VRF157FLMP -537$ (para) --573X 3,85= 2206 zl

Wyluty 2SD2933 >>> za dwie pary 2X 40 =80 funtow--80X5= 400zl

4X2SD2933--US $335.00 nowe w kompletnym wzmacniaczu 335X3,85=1290zl

LDMOS --PA wg DJ0ABR

wersja z jednym i dwoma tranzystorami

NXP BLF188XR LDMOS, $208.00 X 3,85=801 zl

NXP BLF188XR LDMOS, $208.00 X2 =416$ --- 416X3,85=1601 zl

Do tych cen należy dodac koszt przesylki i clo.

Dla porównania cen informuje , ze mój jeden kompletny dzialajacy modul z 4-rema tranzystorami

kosztowal tylko 1000zl (cena dwóch par TH430 ) !!!


Znalazlem film na youtube o wzmacniaczu BLA 1000 ,w którym zastąpiono uszkodzone MRF157 na VRF157FL
https://www.youtube.com/watch?v=f-O5ekl4q0E

BLA1000 to kopia AR347 C.C.

Możemy zatem wykorzystać mosfety VFR157FL w gotowcu AR347 Communication-Concepts ,zamiast drogich MRF157.
Kupujemy kit, bez tranzystorow.
http://www.communication-concepts.com/ar347/

DL6EAT napisał o AR347 C.C i MRF157 :

Therefore I limited the amp to exactly 750Wout (legal limit). Another nice benefit: There is absolutely no safety circuit necessary (no Id, no Pin, no Pout and no SWR). Believe it or not - you can even disconnect the antenna while transmitting with full power - the max allowed dissipation (which could turn into heat) is 2,7 KW while the power supply can only deliver 1,8 KW. (Note: LDMOS couldn´t do this as too high Pin kills your device)


Na podstawie zestawienia cen tranzystorow widzimy gdzie wystepuje bariera finansowa .



Jeszcze raz , glowa do gory ,zycze powodzenia.

Jozek SP6FPH.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2020 14:06 przez SP6FPH.)
05-10-2019 21:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
12345 Online


Liczba postów: 2
Dołączył: 29-11-2017
Post: #6
RE: PA wg DJ0ABR
Witam wszystkich
Też próbuję budować wzmacniacz 1kw ale zakupiłem części tam gdzie pisze kol SP6FPH na MOSFETACH (tych wylutach) .Mam jeszcze sporo pracy z kalibracją wszystkich wskaźników ale będzie zajęcie na zimę .
Spodobał mi się sterownik z tego niemieckiego wzmacniacza ale nie jestem taki mocny w programowaniu i dorobiłem sobie o wiele prostsze sterowanie na Raspberry pi.

İmage

İmage

Pozdrawiam Jarek
05-10-2019 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FPH Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 26-09-2019
Post: #7
RE: PA wg DJ0ABR
Witam Jarek

Gratuluje.
Wzmacniacz w obudowie , rozumiem ze dziala i tylko pozostala Ci kalibracja.
W moim wzmacniaczu niewiele bylo do skalibrowania, natomiast controler DJ0ABR-a jest pod tym względem bardziej wymagający.
Podobnie było w przypadku wzmacniacza RF-KIT.DE.
Pamietam jak Slawek SP6DLO dal ogłoszenie na Radio Giełdzie ,, kupie Stripline Resistor Hybrid Dummy load 75 ohm /2000W ,,

Ja kupiłem ten rezystor .

Link do strony:

https://www.ebay.co.uk/itm/1650W-25Ohm-S...Sw8w1X~jRS

Zainstalowany na radiatorze rezystor 25 ohmowy , możemy podlaczyc w szereg ze sztucznym obciążeniem (w moim przypadku DL2K ) i mamy rezystor 75 ohmowy na sluszna moc.

Tak to wyglada w praktyce.

https://zapodaj.net/969df1db2ed91.jpg.html
https://zapodaj.net/1f18e5615324a.jpg.html
https://zapodaj.net/d706905e0e5cb.jpg.html
https://zapodaj.net/b65ef5e4cb682.jpg.html


Zycze wszystkim ,aby wskazania kontrolera były porównywalne z przyrządami.

Wzmacniacz chłodzony jest woda.System chłodzenia musi bys szczelny !!!

Na youtube DJ0ABR pokazal ,jak wykonal wymiennik ciepla z plyt miedzianych.
Panowie to będą dopiero schody.
Kupic w SP takie plyty niepodobna.Sprawdzalem w sklepie firmowym Hutmenu we Wroclawiu, nie ma.

Znaleźć kogos ,kto to wyfrezuje ,to kolejny problem.

Podpowiadam , SP5EID ,Edward to zawodowiec od obrobki skrawaniem.Wiem o tym ,w trakcie QSO na 80-tce dowiedziałem się.
Znalazlem znak w komórce w kontaktach.
Może przy okazji ujawnia się i inni koledzy.
Podam adres hurtowni metali kolorowych w DL-u.

https://www.allgaeumetalle.de/

Może tu da się kupic, nie sprawdzałem.



Powodzenia.
Jozek , SP6FPH
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2019 18:38 przez SP6FPH.)
05-10-2019 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
12345 Online


Liczba postów: 2
Dołączył: 29-11-2017
Post: #8
RE: PA wg DJ0ABR
W zasadzie działa, chociaż czasami zadziała zabezpieczenie ale to może dlatego,że jeszcze nie wszystko zrobione muszę wyciąć płytę tylną i na niej zamontować gniazda i dorobić pokrywę .Marzy mi się płyta czołowa z czarnego szkła ale nie mogę znaleźć firmy ,która wytnie mi otwór na ekran i otwór na włącznik.
pozdrawiam Jarek
05-10-2019 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 04-11-2016
Post: #9
RE: PA wg DJ0ABR
Wrócę do tematu tego wątku...PA wg DJ0ABR
Sterownik częściowo przetestowany (sterowanie wyjściami , pomiar napięcia-prądu)
Zaprogramowałem też układ WiFi i podłączyłem go do swojej sieci, pozwala to za pomocą telefonu lub komputera kontrolować parametry wzmacniacza oraz częściowo nim sterować przez WiFi.
İmage
Wygląd interfejsu w telefonie
İmage
06-10-2019 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 04-11-2016
Post: #10
RE: PA wg DJ0ABR
Jestem na etapie kalibracji i testów układów pomiarowych MOC-SWR opartych na wzmacniaczach logarytmicznych AD 8307.
Czy ktoś ma doświadczenie z układami kupionymi na Aliexpres cena jest 20 razy niższa niż w TME-Farnel-Mouser dlatego pewnie to są podróbki.
W testach działają nie najgorzej (pomiary mocy do 100W), zastanawiam się czy warto płacić ponad 50 pln za sztukę.
Proszę o informacje jeżeli ktoś porównywał oryginalny i chiński....
23-10-2019 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości