Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA wg DJ0ABR
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 04-11-2016
Post: #21
RE: PA wg DJ0ABR
Po dłuższym czasie odwiedziłem ten wątek ale widzę że większość to "off topic" ...
Mam poskładane i uruchomione poszczególne moduły, co się dało osobno sprawdzić.
Kombinuję obudowę żeby to połączyć razem.
24-01-2020 20:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FPH Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 26-09-2019
Post: #22
RE: PA wg DJ0ABR
Witam

Skoro jest tak jak napisales gratuluje bardzo, jesteś pierwszy Marku.
W związku z tym ,czy możesz pokazac nam tabele z pomiarow mocy wzmacnacza na poszczególnych pasmach ?
Czy w Twoim PA na PCB pracuje jeden czy dwa tranzystory?
Czy możesz pokazac charakterystyki LPF na poszczególnych pasmach?
Będziemy wiedzieli czego nalezy oczekiwać i porównamy wyniki z naszych pomiarow.
Dziekuje w imieniu kolegow z forum HomeMade.pl.
Jozek SP6FPH
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2020 20:15 przez SP6FPH.)
26-01-2020 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 04-11-2016
Post: #23
RE: PA wg DJ0ABR
Nie, jest tak dobrze jeszcze, źle mnie zrozumiałeś....
Stopień końcowy będzie uruchamiany dopiero jak będzie wszystko obudowie bo inaczej to nie ma sensu.
Ja robię na jednym tranzystorze.
Charakterystyki pomiarów LPF-a są na stronie autora i moje są zbliżone, tak na sucho.
Wszystko się okaże dopiero po obciążeniu i podaniu mocy.
Ja też czekam na jakieś wskazówki, wnioski etc..
26-01-2020 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6DCO Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 13-06-2010
Post: #24
RE: PA wg DJ0ABR
Witam , zabudowałem LPF -a włącznie z liniami pomiarowymi . Czeka mnie teraz uruchomienie modułu , strojenie wraz ze zdjęciem charakterystyki .

https://zapodaj.net/acf52a7af5dd0.jpg.html

https://zapodaj.net/8dceb51162ab7.jpg.html

https://zapodaj.net/cec59c92fdaaa.jpg.html

https://zapodaj.net/78cc99d9ef77f.jpg.html

https://zapodaj.net/5ee6e27d09cae.jpg.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2020 20:59 przez SP6DCO.)
02-02-2020 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EWL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 20-10-2009
Post: #25
RE: PA wg DJ0ABR
(24-01-2020 20:56)SQ7BCN napisał(a):  Po dłuższym czasie odwiedziłem ten wątek ale widzę że większość to "off topic" ...
Mam poskładane i uruchomione poszczególne moduły, co się dało osobno sprawdzić.
Kombinuję obudowę żeby to połączyć razem.
Witam, też zaczynam ten projekt ale jak widzę jest tu (jak zwykle) więcej innych informacji zaśmiecających (powinny być w innych wątkach) temat tego wątku czyli SSPA wg DJ0ABR o którym faktycznie jest tylko parę postów.
Ponieważ sam miałem trudności ze znalezieniem druku i rozmieszczenia części na płycie kontrolera w wersji 7,2" zamieszczam zrzuty z Eagla tej PCB z wartościami i rozmieszczeniem elementów z uwagi na czytelność jest to kilka zrzutów .
Plik ten i inne są pod adressem http://sp7ewl.eu/sspa.php
Jestem dopiero na początku i oczekuje w tym wątku wyłacznie postów dotyczących tylko tego projektu tj. DJ0ABR 2 kW SSPA z adresu https://www.helitron.de/dj0abr/

Do pliku zip trochę później dołączyłem schematy kontrolera i wykaz części
Pozdrawiam
Zbyszek SP7EWL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2020 20:31 przez SP7EWL.)
20-02-2020 1:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDM Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 04-11-2013
Post: #26
RE: PA wg DJ0ABR
(23-01-2020 21:46)SP6FPH napisał(a):  Przypomnialem sobie rozmowe pomiędzy DL6OCD i Pawlem SP7SP.Mowa była o wodnym sposobie odprowadzenia ciepla i wymienniku na którym umocowany jest LDMOS.
Plyta na której jest zamocowany tranzystor nie powinna być gruba!!
Powinna być cienka!
Nie pamiętam argumentacji jak przedstawil DL6OCD.
Pawel podziekowal za informacje i dodał ze człowiek uczy się cale zycie.
A wiec scianka wymiennika i plyty (membrana wymiennika ) jak najciensze!

Co do radiatora wydaje mi się że cieńszy odprowadzi szybciej temperaturę z układem wodnym. Grubszy dłużej by się nagrzewał ale za to potrzebował by więcej wody do schłodzenia. Swoją drogą rozglądam się za jakąś alternatywą do odprowadzenia temperatury i jestem ciekaw czy w kraju wykonamy taki radiator z ciekiem wodnym?
Osobiście wzorował bym się na DJ0ABR tylko skąd materiał i gdzie wyfrezować tak?

Tomasz 73"
16-03-2020 8:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EWL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 20-10-2009
Post: #27
RE: PA wg DJ0ABR
(16-03-2020 8:39)SQ4KDM napisał(a):  Osobiście wzorował bym się na DJ0ABR tylko skąd materiał i gdzie wyfrezować tak?

Potrzebne są dwie płyty 200x120x20mm
Od Kurta otrzymałem wsad do frezarki numerycznej i z obróbką raczej nie byłoby kłopotu.
Na razie szukam takich płyt miedzianych
pzdr
Zbyszek SP7EWL

_______________
Pozdrawiam
Zbyszek - SP7EWL
https://sp7ewl.eu
18-04-2020 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 108
Dołączył: 13-07-2009
Post: #28
RE: PA wg DJ0ABR
Tu mają 10x120 : https://profmetkol.pl/kontakt
1180 pln za 4m, na 10 zestawów jak znalazł Smile
06-05-2020 12:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FPH Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 26-09-2019
Post: #29
RE: PA wg DJ0ABR
Witam kolegow.

Mam pytanie.

Czy ktorys z kolgow zajmujących się budowa i montażem PA wg projektu dj0abr-a ,ukonczyl budowę wzmacniacza i może go nam zaprezentować w formie zdjęć bądź filmu?

Pozdrawiam.
Jozek SP6FPH.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2020 12:53 przez SP6FPH.)
10-05-2020 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 04-11-2016
Post: #30
RE: PA wg DJ0ABR
Jestem na dobrej drodze, mam uruchomione całe sterowanie, LPF w zasadzie wszystko bez stopnia końcowego , wszystko jest już w obudowie.
Zostało tylko wlutować tranzystor (robię wersje na 1 BLF) i wykonać połączenia kablem koncentrycznym-reszta już okablowana.
Obecnie w wolnych chwilach testuję poszczególne obwody automatyki i sterowania.
10-05-2020 15:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości