Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX2006
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-04-2017
Post: #1
TRX2006
Witam wszystkich,

Mam problem z tym transceiverem. Niby wszystko dziala ale ... coś poszło nie tak. Przy odbiorze radio bardzo szumi. Jest tam wlutowany taki krótki kabel jakieś 10cm i to jest cała antena. Odbiornik oczywiście działa, jak zapodam sygnał z generatora (np nośna 3700kHz) to słysze ten sygnał. Stacje też słyszę ale przy dłuższej antenie. chyba że są silne.

Drugi problem to taki że podczas nadawania z anteny dostaję (przy próbie mikrofonu) chyba zbyt mały sygnał na oscyloskopie rzędu 600mVpp a bez mikrofonu jakieś 90Vpp. To jest wg mnie niewytłumiona nośna. Takie sygnały mam pod obciążeniem 50om. Bez obciążenia odpowiednio 1.6Vpp i 7Vpp. Problemem jest stusunek sygnałów czyli sygnał do nośnej.

Odkryłem to jak dorobiłem PA i z tego 90mVpp zrobiło mi się 0.25W stałego sygnału.

Jedyną zmianę jaką dokonałem wzgledem orginału to wstawiłem przekaźnik zamiast przełącznika wielosekcyjnego. Zanim zamontowałem przekźnik połączyłem złączki na płytce na sztywno tak że działał tylko odbiornik beż możliwości przełaczania N-O i też odbiornik szumiał.

Proszę o sugestję, podpowiedź co mogę pomierzyć, wymienić, potestować żeby naprawić problem albo dowiedzieć się coś więcej o problemie.

Pozdrawiam
Marek sp6tgb

İmage
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2019 22:52 przez SP6TGB.)
29-07-2019 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #2
RE: TRX2006
Witam.
Szumi kondensator C30=10uF między pinami 1-8 LM386.
Ja sprawdziłem zestaw z dwoma LM386 ale bez tych 10uF.
Bardziej eleganckie rozwiązanie to lepszy układ w mcz.
İmage
Powodzenia

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2019 7:50 przez SP6AUO.)
30-07-2019 7:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #3
RE: TRX2006
Dokładnie, ten kondensator 10uF podbija znacząco wzmocnienie.
No i 10cm anteny to jest jednak nieco za mało żeby cokolwiek sensownie usłyszeć. Może też masz niedostrojone obwody wejściowe L1 - L4 ale to możesz sprawdzić jeśli masz przestrajany generator i sondę/oscyloskop/itp. Pamiętaj tylko że , cytując kartę katalogową:
"First Mixer Input Resistance (Rp) =690Ohm" , więc spodziewał bym się że filtr pasmowy L1..L4 jest dostosowany z jednej strony do anteny (50omów) a z drugiej do tej impedancji (690omów), jakbyś chciał badać charakterystykę musisz o tym pamiętać.

Dodatkowo nie napisałeś gdzie mieszkasz. Bo jeśli to blok z żelbetu to we wnętrzu, nawet na odbiorniku fabrycznym niewiele usłyszysz poza szumem przetwornic, żarówek ledowych, wind, kablówki i zasilaczy.
Nawet Radio China International na 7205KHz zginie w szumach.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
30-07-2019 11:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-04-2017
Post: #4
RE: TRX2006
Dziekuje za odpowiedz.
Zmienilem ten kondensator na kondensator plus szeregowo 1.2k tak jak to jest w datasheet ale szum sie nadal utrzymywal. Rozwarlem elementy w koncu i nic to nie pomoglo - dalej szumi.

Ta krótka antenka ma zastapic brak anteny. Chodzi mi o to ze bez anteny radio powinno byc gluche. Nic nie powinno byc slychac. U mnie tak nie jest.

Z tymi niedostrojonymi obwodami Karol to mozesz miec racje. Ja zrobilem tak jak bylo wg instrukcji /schematu ale jesli to prawda to co piszesz to ... nie wiem, jest blad na poziomie projektowania. Chodzi o to ze uklad L1-L4 ze schematu jest symetryczny. Na obu koncach jest ta sama impedancja. A wg noty jak podales jest R_in = 690om czyli z jednej strony powinno byc dopasowanie do 50om z drugiej do 690 wiec L1-L4 nie moze byc symetryczne.
To co moge teraz z tym robic? Próbowac dopasowac wejscie mixera 1 do L1-L4 czy tez, moze sie myle wszystko jest dobrze nic nie pasowac, zostawic jak jest, szukac gdzie indziej.

Nie znalazlem Rout dla pierwszego mixera ani impedancji mixera 2 chyba ze przeoczylem. No może tu jest informacja:

İmage Motorola_MC3362_str_4

Jest wzmianka o dopasowaniu mixer2 do filtra ceramicznego Rin=Rout = 330om po prawej stronie.

Jestem w stanie dobudować jakiegoś pająka, jakąś hybrydę żeby to dopasować jeśli będzie taka potrzeba tylko nie wiem jak...

pozdrawiam
marek sp6tgb
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2019 15:57 przez SP6TGB.)
30-07-2019 15:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #5
RE: TRX2006
Może na początku odłącz MC3362 od LM386. Zobacz czy Ci szumi, czy słyszysz brum dopiero jak dotykasz palcem. Czyli odlutuj z jednej strony R3 i zobacz czy dalej szumi.
Może jakiś skopany LM386 a może... może oczekujesz od LM'a za wiele Big Grin
Czy jak wyjąłeś kondensator przy LMie, i/lub włożyłeś obok ten rezystor 1.2k to ten szum jakoś się zmniejszył? Jeśli to szum samego wzmacniacza lub elementów (mikserów przed) no to powinien się zmniejszyć bo maleje wzmocnienie.
Jeśli nie zmniejszył się to moim zdaniem masz coś skopane w LM'ie i szumi sam z siebie (może był przypalony gdzieś albo przeciążony i jest bliski śmierci wtedy potrafią szumieć Smile
Jeśli to nie LM tak szumi to coś przed nim więc idź od LM'a w stronę anteny po kolei rozwierając/zwierając przed 2-gim mikserem, za 1-szym, przed pierwszym.

O dopasowaniu na razie się nie martw. Zmienić dopasowanie to tylko nawinąć kilka zwojów więcej w L4.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2019 16:55 przez SQ5KVS.)
30-07-2019 16:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-04-2017
Post: #6
RE: TRX2006
Teraz sobie przypomniałem że jak uruchamiałem radio to najpierw był/y zasilacze, później m.cz. zanim wetknąłem MC w plytkę. Wszystko było ok tzn szum był ale mały, do zakaceptowania. Zrobiłem to jeszcze raz teraz tzn wyjąłem MC i .. lekki szum jest. Bardziej słyszalny jest przydźwięk sieci - prawdopodobnie dla tego że mam przy długie kable do potka od głosu. Dla mnie do zakceptowania tzn nie przeszkadza mi nawet na full volume.

A co myślice o tej, tak mi się wydaje, za dużej nośnej?

Aha , ten scalak MC3362 to chyba taki zly nie jest. Był użyty m.in. w trx-ach Scorpion, Proteus, Taurus, Kajman.

Zaraz się wezmę za ten MC, tzn będę wyłączał poszczególne sekcje i zobeczę co się będzie działo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2019 17:29 przez SP6TGB.)
30-07-2019 17:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #7
RE: TRX2006
Ok, czyli szumi raczej MC. Może on tak ma, nie robiłem na nim układów. A może to on jest walnięty Smile A może jest tak że to radio jako całość ma bardzo dużą czułość (i w nocie katalogowej jest 0.7uV więc ma dużą). Przy dopasowanych filtrach i antenie pracował byś prawdopodobnie gdzieś w minimum potencjometru i szum byłby mały.
Co do nośnej - przyczyną może być złe zrównoważenie mieszacza II, I albo przeciekanie nośnej gdzieś.
Sprawdź zrównoważenie modulatora na wyjściu 5-tym (przy nadawaniu oczywiście i braku modulacji czyli mic zwarty do zera). Jeśli tam jest minimalna nośna to sprawdź na wyjściu II miksera czyli noga 19-ta.
Jeśli modulator jest słabo zrównoważony to filtr kwarcowy powinien tą nośną trochę wyciąć. Tzn częstotliwość tego co generuje kwarc X5 powinna leżeć na zboczu pasma filtru w punkcie gdzie filtr ma już jakieś -20dB a może nawet więcej (tak naprawdę to powinno być jakieś -3..5 dB dla 250-300Hz).
Sam modulator pewnie można zrównoważyć - to jest tak zwany mieszacz gilberta i można równoważyć go tak samo jak np. NE612/NE602 czyli między nogi 1 a 24 wstawiamy potencjometr kilkaset kilo a suwak do masy, tak jak jest np. w Antku https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2310_1.pdf (pot R10 i rezystory R8 i R11)

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
30-07-2019 17:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-04-2017
Post: #8
RE: TRX2006
Zrobiłem Karol tak mi mówiłeś. Do końcówek 1 i 24 podpiąłem pot 10k, środek do masy i faktycznie coś się zmienia. Podałem syganł w.cz. z generatora , najmniejszy jaki mogę 2Vpp bezposrednio do anteny i odkryłem, podczas zmiany częstotliwości w radiu, że .. mój sygnał słyszę dwa razy, słabszy na mniejszej częstotliwości i na słuch 3 razy głośniej na wyższej F. Czy, ogólnie mówiąc to jest skopany filtr kwarcowy?
01-08-2019 19:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #9
RE: TRX2006
Hej, no to są dwie różne rzeczy!
Nic nie napisałeś jak zmieniałeś tę częstotliwość, itp itd. Strzelam że masz BFO nastrojone gdzieś bliżej krawędzi filtru ale nie na zboczu ak przestrajasz radiem (a lepiej przestrajać generatorem, hi) to słyszysz z jednej strony BFO, częstotliwość maleje aż do f-gen = f-radia, potem z drugiej strony BFO. A BFO powinno być na zboczu filtru (na którym to już zależy jaka przemiana i czy USB czy LSB).
Co to znaczy "faktycznie coś się zmienia". Rośnie? Maleje?
Musisz pisać precyzyjniej to będzie można precyzyjniej pomóc...

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
02-08-2019 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6TGB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-04-2017
Post: #10
RE: TRX2006
Przepraszam za brak precyzji,

Tak, przestrajałem VFO w trx pot 10k, noga 23 w MC. Generator ustawiony na stałe (powiedzmy że był ustawiony na 3.7MHz) TRX ustawiony na odbiór. Zaczynając od dolnej częstotliwości VFO najpierw słyszałem sygnał z generatora, później cisza i później znowy generator, sygnał silniejszy niz ten za pierwszym razem.

Postaram się nigdy więcej nie przestrajać radiem. Smile

Tam na schemacie w BFO jest cewka szeregowo z kwarcem 5MHz do korekry częstotliwości BFO. Ja wczoraj zmieniłem stały dławik na cewkę średnica jakieś 10mm (powietrzną) , kilkanaście zwojów, do której można wkręcić mały rdzeń, czyli nie powietrzna. Chciałem zobaczyć, co i jak się będzie zmieniać.

Załączam dwa zdjęcia charakterystyki filtra. Jedno jest podpięcie bezpośrednio pod analizator bez dopasowania czyli do 50om. Drugie, to lepsze już jest z dopasmowaniem alenie pamiętam jakie, 50 om do czego. Wydaje mi się że jest ok. Szerokość ok 2.6kHz.

Wracając do tych dwóch sygnałów. Wg mojej wiedzy i tego co mi się do tej pory zdawalo oczekiwałbym że podczas kręcenia gałą usłyszę tylko jeden sygnał.

Aha , podczas odsłuchu radia , wczoraj wieczorem na , w miare normalnej antenie, słyszałem stacje , czytelnie, głośno bez problemu (chyba były jakieś zawody z okazji Powstania Warszawskiego)

----
Czyli mam dwa problemy: ten drugi sygnał i nośna podczas nadawania.

Pozdrawiam


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019 12:23 przez SP6TGB.)
02-08-2019 12:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości