Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeróbka zasilacza serwerowego
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Przeróbka zasilacza serwerowego
Witam

Kupiłem sobie TS-570D i wykonałem do niego zasilacz ;

https://www.youtube.com/watch?v=GgxlA756Vj8&vl=pl
Radio przy ustawionej mocy 100W gaśnie i zaraz się uruchamia ponownie. Jedynie do 20Watt radiostacja pracuje poprawnie.

Czy winą jest rezystor (ten biały 5Wat), który wg. prawa Ohma powinien mieć 12V / 8A = 1.5om . Czy mój tok myślenia jest wporządku ?

Proszę o radę.

Aha. Antena fabryczna G5RV (40-10m)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 3:00 przez SQ8NZD.)
18-05-2019 3:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 09-03-2013
Post: #2
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Zasilacz komputerowy to dość ryzykowne zasilanie dla TRX-a ze względu na słabe zabezpieczenia wyjścia poszczególnych napięć.
Zasilacz serwerowy o którym piszesz w tytule podaje wyższe prądy w gałęzi 12V nawet do 100A przy pracy ciągłej i posiada kilka różnych zabezpieczeń. Nie ryzykuj uszkodzenia TRX-a z tym zasilaczem. Żeby Cię bardziej postraszyć nie spotkałem zasilacza serwerowego, który by uszkodził serwer ale spotkałem zasilacze komputerowe, które uszkodziły komputery (płyty główne, karty grafiki).
Jeśli jesteś zainteresowany zasilaczem serwerowym daj znać. Mam kilka modeli do wyboru.
18-05-2019 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Bogdan. Mam jeden zasilacz serwerowy.... przerobiłem go jak w podanym linku czyli 2 rezystory do lini 5V i też TRX się wyłącza i włącza.

Może trzeba go inaczej przerobić. A jak Ty Bogdanie to robiłeś ze swoimi zasilaczami ? Podpowiedz mi Huh

Ooooo a zasilacze do X Box-a 360 Fat się u Was sprawdzają ? Ktoś ma taki ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2019 10:13 przez SQ8NZD.)
19-05-2019 10:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Online
Wojtek
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 05-10-2014
Post: #4
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
A jakie masz przewody zasilające? Może mają za mały przekrój i jest duży spadek napięcia. Jakie są długie? Ja tak miałem i musiałem wymienić na grubsze. Teraz mam 2x4 mm na plus i minus

Wojtek

Toledo

Hiszpania
19-05-2019 10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 28-05-2010
Post: #5
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(19-05-2019 10:08)SQ8NZD napisał(a):  Ooooo a zasilacze do X Box-a 360 Fat się u Was sprawdzają ? Ktoś ma taki ?

TS-570D pobiera max 20,5 A prądu i tyle musi zapewnić minimum zasilacz.
Zasilacze do X Box-a 360 w najmocniejszej wersji miały max 16A, po modyfikacjach można było wydusić 20A. Eksploatowałem taki 16A przy pracy trx z ograniczoną mocą, pracował poprawnie.

Czy zasilacze które przerabiałeś są w stanie dostarczyć ponad 20A w linii 12V ?
Jest to podane na tabliczce znamionowej. Pomijam fakt że dane na zasilaczach marnych firm są tylko marzeniem, a nie tym co może urządzenie.
19-05-2019 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 09-03-2013
Post: #6
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(19-05-2019 10:08)SQ8NZD napisał(a):  Bogdan. Mam jeden zasilacz serwerowy.... przerobiłem go jak w podanym linku czyli 2 rezystory do lini 5V i też TRX się wyłącza i włącza.

Może trzeba go inaczej przerobić. A jak Ty Bogdanie to robiłeś ze swoimi zasilaczami ? Podpowiedz mi Huh

Ooooo a zasilacze do X Box-a 360 Fat się u Was sprawdzają ? Ktoś ma taki ?

Zasilacz odo X-boxa ma za mała wydajność prądowa ok. 10A.
Jest różnica pomiędzy zasilaczem komputerowym a serwerowym.

Zerknij na to:
https://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/D...%20eng.htm

To jedno z najprostszych rozwiązań.

73!
Bogdan
19-05-2019 14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 11-02-2011
Post: #7
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(19-05-2019 14:09)SP9VEY napisał(a):  Zasilacz odo X-boxa ma za mała wydajność prądowa ok. 10A.

Są wersje Fat a one mają wydajność 16.5A.

Ja mam zasilacz serwerowy Ablecom 12V/39A 5V/10A i 3.3/16A.
Inne ma bebechy niż ten z linku Bogdana.

Dla HP-ka http://ohiopacket.org/files/docs/Powersup.pdf coś znalazłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2019 16:05 przez SQ8NZD.)
19-05-2019 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 05-04-2011
Post: #8
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(19-05-2019 10:08)SQ8NZD napisał(a):  Bogdan. Mam jeden zasilacz serwerowy.... przerobiłem go jak w podanym linku czyli 2 rezystory do lini 5V i też TRX się wyłącza i włącza.

A jak uruchamiasz ten zasilacz od serwera. Zasilacze od serwerów nie potrzebują rezystorów rozruchowych. Przerobiłem sporo zasilaczy serwerowych i żaden rezystorów nie potrzebował.
One potrzebują podania na odpowiednią końcówkę +5V. Wtedy stabilnie pracują.
Podaj jaki masz dokładnie zasilacz serwerowy. Od tego trzeba zacząć. Wrzuć dobrą fotkę jego złącza.

Zasilacz do kompa moim zdaniem to nieporozumienie. Natomiast zasilacz serwerowy jak najbardziej można wykorzystać. Są solidnie zrobione i mają wszelkie zabezpieczenia.

Pzdr!
20-05-2019 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 638
Dołączył: 11-02-2011
Post: #9
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
Ablecom pws-521-1h
20-05-2019 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 05-04-2011
Post: #10
RE: Przeróbka zasilacza serwerowego
(20-05-2019 13:49)SQ8NZD napisał(a):  Ablecom pws-521-1h

Tu masz listę: https://www.supermicro.com/products/nfo/...leList.pdf
Na niej są wykazane jakie posiada złącza. Odszukaj złącze ATX i zewrzyj drutem zielony z czarnym (o ile dobrze pamiętam) PS_ON + GND Powinien zacząć pracować.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 8:21 przez SQ9JXT.)
Dzisiaj 8:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SQ8NZD, 1 gości