Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AVR KISS TNC
UR5WHK Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 22-08-2009
Post: #1
AVR KISS TNC
-nie potrzebuje FX(MX)614
-nie jest *zero crossing* ( analog filter > 10 bit ADC > DSP )
-output by PWM

Ja tylko plytke zrobilem do tego TNC
( mam pozwolenie od autora UR4MCK na publikacje calej info )


Załączone pliki Miniatury
İmage

.zip  AVR_KISS_TNC.ZIP (Rozmiar: 1.44 MB / Pobrań: 1098)
30-03-2010 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #2
RE: AVR KISS TNC
Otrzymałem, od kolegi Vasyl-a płytki tego modemu.

Części już zamówione, niebawem złoże i podzielę się z Wami moją opinią.

--= SWL SP6-01-396 =--
06-07-2011 14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #3
RE: AVR KISS TNC
Paweł uruchomiłeś TNC? Jakieś wrażenie z uruchamiania? Przydał by się rysunek płytki pod termo-transfer. Jak znajdę chwilę to pewnie przerysuję.

...przede wszystkim nie zakłócać...
11-09-2011 9:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #4
RE: AVR KISS TNC
Modem ruszył od ręki i nie było żadnych kłopotów. Jedynie rezystory które decydują o napięciu ze stabilizatora te dwie nad MC34063 wymagają korekty wartości. Na zdjęciu jedna z nich ma poprawiona na czarno wartość na 6,2k. Ja mam chyba 1k w miejsce tego 2k w lewej strony i 3k ten prawy (na zdjęciu poprawiony na 6,2k)

Jest niestety kilka elementów SMD od dołu i nie jestem jeszcze pewny w 100% czy dobrze zamontowałem bo nie ma rozmieszczenia dla nich. Musze jeszcze upewnić się u źródła.

Wydaje mi się, że sa to dwa rezystory 10k i kondensatory 100nF do filtrowania (blokowania) zasilania.

Vasyl ma płytki dobrze wykonane, przychodzą w ciągu tygodnia i moim zdaniem szkoda czasu na "prasowanki"

PS. W weekend zrobię zdjęcia mojej płytki i dołączę tutaj

--= SWL SP6-01-396 =--
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2011 0:22 przez SQ6OXK.)
16-09-2011 0:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: AVR KISS TNC
Do czego zaprzęgnąłeś modema na teście ?

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
16-09-2011 8:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #6
RE: AVR KISS TNC
Do tego samego do czego brakuje mi CTCSS-a Smile Smile

Używałem go kilka dni do mojej stacji w domu.

Testy wyszły naprawdę dobrze, tzn. nie zauważyłem gorszej pracy niż mojego TNC-2D

--= SWL SP6-01-396 =--
20-09-2011 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #7
RE: AVR KISS TNC
Chodziło mi o oprogramowanie. Sprzęt RF to wiadomo że wsjo ryba.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
20-09-2011 23:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #8
RE: AVR KISS TNC
No to przecież wiadomo co emituje ramki z mojego domu Big Grin Big Grin

Na pewno działa w trybie KISS, ja osobiście ustawiłem go w UI-View jako TNC2, ale chyba i tak nie ma trybu komend więc nie ma to takiego znaczenia.

W wolnej chwili sprawdzę czy reaguję na komendy, a właściwie na pozostałe bo teraz sobie przypomniałem, że na zmianę czasów Tx Delay itp. reaguje.

PS. A o czym Krzyśku myślisz?

--= SWL SP6-01-396 =--
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2011 6:19 przez SQ6OXK.)
21-09-2011 6:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #9
RE: AVR KISS TNC
Nic nie myślę - co najwyżej - zastanawiam się nad sensem montowania tego
urządzonka. Działa lepiej jak modem z sounkarty ?

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
21-09-2011 22:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #10
RE: AVR KISS TNC
To zależy jakiego programu używasz, bo w AGW wychodzi podobnie, ale MixW o wiele lepiej radzi sobie ze słabymi sygnałami.

--= SWL SP6-01-396 =--
22-09-2011 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości