Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, a także odpoczynku
w gronie Rodziny i znajomych.
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 20-08-2009
Post: #1
Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Witam szanownych Państwo .
Nie wiem czy w tym dziale można o tym pisać , jeśli nie to proszę admina o przeniesienie , albo i co więcej .
Mam problem z wyżej wymienioną przetwornicą a problem polega na tym że nie mogę jej obciążyć powyżej 1000W ( 1 KW ) zabezpieczenie działa .
Może ktoś mógłby podpowiedzieć , doradzić co z tym " fantem " zrobić ?
Rysiek .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2019 9:48 przez SP4MSU.)
01-04-2019 16:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 224
Dołączył: 02-02-2010
Post: #2
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Przetwornica powinna się normalnie obciążać a nawet przeciążać. Chyba że mówimy o przetwornicy, która była uszkodzona i nie została do końca naprawiona. Ze schematami takich przetwornic jest bardzo trudno, trzeba spisać scalaki i resztę samemu rozrysować. Zbuduj na początek układ do pomiarów. Ja zasilam to z zasilacza z ograniczaniem prądu 50A 30V i obciążenia z żarówek 200W. Sprawdź jak zachowuje się przetwornica podwyższająca napięcie przy różnych obciążeniach- jak wacha się napięcie na elektrolitach po diodach. Jak była wcześniej uszkodzona i poleciały mosfety, to wymieniamy wszystkie na nowe oraz elementy w układzie pomiaru prądu i sterowania.

73! Zbyszek
01-04-2019 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 20-08-2009
Post: #3
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Dzięki Zbyszku za odpowiedz .
Ale wymiana 16 mosfetów to wybacz ale nie tędy droga .
Obciążam tak jak napisałem 1000 W i jest ok , powyżej już działa ograniczenie .
Co się tyczy rozrysowania schematu , jak już bym nie miał kompletnie nic a nic do roboty to kto wie .
A uszkodzona była i wymienione zostały 2 tranzystory ( mosfety ) , co było przed awarią nie mam pojęcia , taką kupiłem .
Kiedyś uszkodzeniu uległa mi inna przetwornica , ale że była na gwarancji to robił to serwis i absolutnie nie wymieniali wszystkich mosfetów , a było ich tylko 4 szt .
Myślę że może ktoś posiada schemat tej i się podzieli , są tu typowe jak dla przetwornic scalaki 2 szt KA7500B i 1 szt LM324 .
Myślę że tyle w temacie .


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2019 8:57 przez SP4MSU.)
02-04-2019 7:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 224
Dołączył: 02-02-2010
Post: #4
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Z tego co widzę to masz 10 mosfetów po stronie pierwotnej, 4 po wtórnej i dwie diody podwójne. Jakie scalaki w sterowaniu, TL494 lub odpowiedniki czy coś innego? Wyprowadź sobie punkty pomiarowe, jeden woltomierz na wejściu 24V bezpośrednio na płytce i drugi pomiar wysokiego napięcia na elektrolitach. Zaobserwuj co się dzieje przy obciążaniu. Schemat cały Cię nie interesuje, tylko obwody zabezpieczeń i co robi ten element regulacyjny.

73! Zbyszek
02-04-2019 8:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 20-08-2009
Post: #5
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Diód podwójnych jest 4 to pomiędzy trafami od spodu . tranzystorów jak pisałem jest 16 , a nie jak piszesz 10+4=14 .oczywiście że interesuje mnie tylko zabezpieczenie prądowe , myślę że jest typowe . Schemat piszesz , nie musi przecież być dokładnie z tej przetwornicy , ale zrealizowane na tych scalakach , podałem poprzednio .
Ja nigdy nie robiłem przetwornic , to nie moja bajka , ale tej po prostu jest mi szkoda odłożyć gdzieś w kąt .
I na dodatek jest mi potrzebna .
02-04-2019 8:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 224
Dołączył: 02-02-2010
Post: #6
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Jakieś pomiary zrobiłeś, które zabezpieczenie działa przy przeciążeniu?
KA7500 to to samo co TL494.
Przykładowy schemat przetwornicy.

73! Zbyszek
03-04-2019 12:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 20-08-2009
Post: #7
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Zbyszku , ja nie bardzo wiem i chyba nie tylko ja o czym Ty piszesz ?
Jakie pomiary , pomiary czego ??
Cytuje Ciebie , które zabezpieczenie działa przy przeciążeniu ??
Napisałem wyraznie że przetwornica która powinna pracować beż problemu na 1,5 KW wyłąńcza się przy przy 1 KW .
I tyle wiem i o tym piszę .
Nie sposób zrobić na stole pomiary , ale czego ???
Mam każdy element mierzyć .
To przecież totalna bzdura .
Mam inne przetwornice i te są dobre .
Używam tego sprzętu do solarów i nic po za tym , nie komercyjnie .
Rysiek
za schemat dzięki .
Tyle że nie ma on nic a nic wspólnego , no ale zawsze .
To tak dla rozrywki pewnie .
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2019 1:06 przez SP4MSU.)
03-04-2019 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 224
Dołączył: 02-02-2010
Post: #8
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Schemat ma przybliżyć Ci zasadę działania takiej przetwornicy. Musisz wiedzieć jak to działa by coś naprawić.
Masz tam dwie przetwornice DC/DC i DC/AC. Pierwsza podwyższa napięcie 24V do około 280V, druga to 280V kluczuje na 4 mosfetach i daje 230V 50Hz. Każda z przetwornic ma swoje zabezpieczenia, bez schematu musisz sam dojść jakie po ścieżkach i aplikacji TL494. Aby zawęzić obszar poszukiwań wyprowadź przewody pomiarowe z elektrolitów gdzie występuje 280V i zobacz co się dzieje tam po przeciążeniu. to samo dotyczy wyjścia 230V AC. Trzeba na początek wszystko rozebrać, porobić zdjęcia i zaznaczyć sobie gdzie co mierzyć po zmontowaniu. Zobaczyć jak są starowane mosfety i skąd jest brana informacja o przeciążeniu....

73! Zbyszek
04-04-2019 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 20-08-2009
Post: #9
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Już o temacie . martwi się kto inny .
a to co piszesz to ...................
zostaw temat ja nie mam 15 lat
wszystko w temacie

Myślę że robisz z siebie wykładowce
A ja zadałem tylko pytanie
Skoro nie wiesz to nie odpowiadaj i nie nauczaj .
Skoro masz coś do powiedzenie to dawaj , skoro nie to zostaw sobie .
pomiary ?? czego ??/
itd
obym się nie mylił
karzesz mi robić czego ?/
dzięki za porady
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2019 16:40 przez SP4MSU.)
04-04-2019 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 20-08-2009
Post: #10
RE: Przetwornica DREAM POWER 24V /230 3000W
Witaj .
Dzięki za cenne porady .
A teraz odniosę się może nie do wszystkiego , ale po trochu .
Od końca .
Twoje To przerobiona przetwornicę z komputera na to wygląda????
Nie nie przerobiona , a jest to typowa przetwornica .
Mam jeszcze dwie 3000/1700 W i 2000/1300 W i obie są sprawne tylko nie wiadomo też czemu zamiast jak na nich pisze 230 V dają 220 V i tylko dlatego zależało zależy mi na tej .
Tranzystorów jest jak pisałem 16 szt siedzą tu ru75n08 i cztery diody typu nie pamiętam .
Sztuczne obciążenie jak i Watomież daję dokładnie taki sam na wszystkich przetwornicach na tamtych jest ok a tu nie , tu odcina 1040 W , a powinna ?
Napiszę że na tych dwu bojler 230 V 1000 W pracuje beż problemu a to nie .
Kondensatory . Zwrokowo nic nie widać a jak wygląda suchnięty to raczej wiem .
Piszesz o wentylatorach , nie mam pojęcia jak jest w innych przetwornicach ale tu jak widać są 2 i oba są połączone ze sobą .
Przewody zasilające jest o linka miedziana 16 mm2 oryginały i żeby było śmieszniej to w tych pozostałych klemy są fi 6 mm a tu 8 , więc żaden chwyt , ona powinna pracować na luzie 1500 W a przy wzroście nawet chwilowo i 3000 W .
Opisałem chyba tak na szybko .
73
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2019 10:45 przez SP4MSU.)
12-04-2019 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości