Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP VNA by SP3GO (100kHz - 450MHz)
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 168
Dołączył: 15-04-2015
Post: #101
RE: DSP VNA by SP3GO (100kHz - 450MHz)
OK :-)
Jakbyś napisał np. 400mVp-p, to bym nie podejrzewał woltomierza RMS ;-)

Tak czy inaczej - jeśli masz oscyloskop, to bez problemu namierzysz przyczynę tego, że "zła" płytka nie chce działać.
Tak jak pisałem wcześniej - badaj oscyloskopem poziomy sygnałów na otwartym vs. zapiętym 50 omów na porcie i zobacz gdzie jest różnica między płytkami.

Pierwszy test zrób taki na "złej" płytce: czy zmienia się poziom sygnału w torze mostka, jeśli na port zapinasz 50 omów.
Jeśli się zmienia, to gdzie przestaje się zmieniać (bo powinien się zmieniać aż po sam przetwornik ADC) - wtedy będziesz już miał mniej więcej miejsce problemów na płytce zlokalizowane...

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
01-04-2020 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 134
Dołączył: 21-09-2009
Post: #102
RE: DSP VNA by SP3GO (100kHz - 450MHz)
Witam uruchomiłem DSP VNA by SP3GO i zrobiłem kilka pomiaru

İmage
potem kalibracja źródła
İmage
sprawdzianem generator i jest następujące:
İmage
İmage
İmage
İmage
generator jest przestawiony jak zrobić korektę frekwencie
proszę o podpowiedz dalsze pomiary niebawem dzieci się proszę o kompa zadania domowe Angry

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Wczoraj 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 168
Dołączył: 15-04-2015
Post: #103
RE: DSP VNA by SP3GO (100kHz - 450MHz)
Dziękuję za raport z pomiarów.

Wprowadziłem odpowiednią poprawkę w oprogramowaniu.
Nowa wersja oprogramowania na PC (3.0.6.0) dostępna na stronie:

http://siliconet.pl/DSP_VNA/

Wsadu do mikrokontrolera nie trzeba zmieniać, ale trzeba wykonać ponownie kalibrację (źródła, a później ewentualnie portu, jeśli już chcemy robić pomiary).

Posiadany plik licencji należy przegrać ze starej wersji programu do katalogu głównego nowej wersji.

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO


Poprzednia poprawka okazała się nie do końca skuteczna...

Powstała kolejna wersja (3.0.7.0) zarówno programu na PC jak i wsadu do mikrokontrolera.
Potrzebne jest więc ponowne zaprogramowanie układu i przeprowadzenie kalibracji.

http://siliconet.pl/DSP_VNA/

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 23:25 przez SP3GO.)
Wczoraj 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości