Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 153
Dołączył: 19-06-2011
Post: #1
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Witam,

Od dawna nic tak mnie nie zainteresowało jak to, że pojawił się pierwszy amatorski geostacjonarny satelita.

Tutaj można posłuchać:

https://eshail.batc.org.uk/nb/

Na najbliższe miesiące ustaliłem sobie za cel zbudowanie stacji odbiorczej na konwerterze SAT i donglu RTL. Całość jest nawet w miarę prosta do ogarnięcia.
Mam jednak pytanie - w sporo dalszej przyszłości chciałbym uruchomić również uplink na 2.3 GHz. Myślę, że jakiś transwerter byłbym w stanie wykonać.
Jednak z uwagi na brak doświadczenia w mikrofalach mam naprawde głupie pytanie - jaką antenę można zastosować do uplinku na 2.3 GHz? Yagi wycelowana w satelitę? Talerz? (Tutaj chyba druga antena musiałaby być, bo jedna z konwerterem 10GHz druga do uplinku)?

Narazie próbuję poskładać sobie wszystko w głowie,zanim się przeprowadzę i ruszę praktycznie z tematem ale wszelkie sugestie i pomysły są już teraz mile widziane Smile

Udanego weekendu wszystkim,

Marcin
01-03-2019 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 158
Dołączył: 08-03-2010
Post: #2
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Do TX zastosowałem antenę grid z wifi, np możesz sam zrobić helikalną.
Antena odbiorcza to talerz sat najlepiej 90cm lub więcej.
Możesz spróbować odbierać nawet na samym konwerterze satelitarnym.
W przyszłości będę chciał zrobić zestaw RX TX na jednej antenie.

http://sq8aqx.blogspot.com/
01-03-2019 17:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 153
Dołączył: 19-06-2011
Post: #3
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Witam i dziekuję za odpowiedź.

Nie wiedziałem, czy do satelity trzeba nadawać bardzo kierunkowo, czy wystarczy np Yaga i inne standardowe anteny.

To mi troche wyjaśnia, narazie zajmę się odbiorem, potem może przyjdzie nadawanie.

Co do tej samej anteny dla obu pasm - wiem, że są tzw multiband feeds ale nie miałem okazji tego jeszcze przestudiować

Jak narazie ogarniam podstawy, jestem "nowy" w mikrofalach i potrzebuję trochę uzupełnić wiedzę w tym temacie.

Fajny blog tak w ogóle.

Pozdrawiam,
Marcin
01-03-2019 18:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 26-09-2013
Post: #4
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Stacja odbiorcza to nie jest robota na miesiące, tylko minuty Big Grin - podłączamy 12V do konwertera, sygnał wpuszczamy na SDR przez jakiś kondensator. Jak nie mamy kondensatora to można skręcić ze sobą dwa kawałki drutu - sygnał wychodzący z LNB jest bardzo, bardzo silny. Oczywiście to wersja ekstremalna, wypada zrobić "normalne" bias-t.

Co do nadawania... wykorzystuję FT817 do IF na 450 MHz, generator LO na ADF4351 z SGA3286 żeby podbić sterowanie do >+7 dBm, mieszacz MDC-169, po przemieszaniu filtr kubkowy F=2400 MHz, za tym 2x SPF5189 (P1dB >+20dBm) i PA od WiFi 2W lub mocniejsze 15W (do SSB). CW idzie pięknie z małego wzmacniacza. Antena 60cm offset dish z oświetlaczem liniowym (ring).

Działa, naklepałem sporo łączności. Część rzeczy opisałem na forum sp7pki, parę rzeczy jest na moim twitterze.

73 Olgierd | SP3YOR - Klub Krótkofalowców w Poznaniu http://sp3yor.net
01-03-2019 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 153
Dołączył: 19-06-2011
Post: #5
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Tak, ja to rozumiem, że odbiornik można szybko zorganizować. Ja po prostu w najbliższym czasie będę zmieniał miejsce zamieszkania i każdy zbędny balast będzie niepotrzebny.

Odbiornik niedługo ogarnę, nadajnik dzięki bliskości WI-FI również będzie w miare do ogarnięcia.

Chodziło mi głównie o to, czy do satelity trzeba nadawać wąską wiązką, czy wystarczy jakaś inna antena na pasmo 13cm.

Dziekuję Koledzy za rozjaśnienie :-)
01-03-2019 19:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 549
Dołączył: 10-07-2009
Post: #6
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
U mnie na dzień dobry taki zestaw. Słucham już od tygodnia, ale na ,,klocki" do nadajnika muszę jeszcze poczekać.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2019 12:58 przez SP4LVC.)
02-03-2019 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 232
Dołączył: 13-01-2015
Post: #7
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Nieco zebranych informacji technicznych dotyczących Es'hail 2:
http://forum.radiowo.vdl.pl/showthread.php?tid=106

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
03-03-2019 12:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 26-09-2013
Post: #8
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(01-03-2019 19:35)SQ7GVU napisał(a):  Chodziło mi głównie o to, czy do satelity trzeba nadawać wąską wiązką, czy wystarczy jakaś inna antena na pasmo 13cm.

Totalnie nie ma to znaczenia - jedyne co się liczy to moc docierająca do satelity, proporcjonalna do Twojej mocy wypromieniowanej (EIRP).

2W i 100cm dish daje więcej niż wystarczający sygnał w SSB, zysk takiej anteny to 26dBi. 2W = 33dBm, EIRP wynosi 26+33 = 59 dBm.

Żeby uzyskać taki sam efekt najdając z dipola (2,15dBi), należy doprowadzić do niego niecałe 57dBm, czyli prawie pół kilowata mocy, a jeśli mamy do dyspozycji 4-metrową parabolę (38dBi), wystarczy nam 21dBi czyli nieco ponad 100mW.

Z tego co widziałem (słyszałem), ludzie najchętniej używają dishów, yagi oraz różnych panelówek z wifi.

73 Olgierd | SP3YOR - Klub Krótkofalowców w Poznaniu http://sp3yor.net
04-03-2019 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 549
Dołączył: 10-07-2009
Post: #9
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Panowie ja mam takie pytanie. W jaki sposób skonfigurować zasilanie zabawek do nadawania w stronę satelity. Będzie to bułgarski transverter i PA 20W. Podglądam fotki i widzę, że byłoby super zamknąć to wszystko w hermetycznym plastikowym lub metalowym pudełku z otworami na przewody przytwierdzonym do masztu. Transwerter może być zasilany po koncentryku - z tym nie ma problemu, ale PA potrzebuje 24 V i rodzi się pytanie - czy ciągnąć to napięcie z domu na dach (15 m), czy zasilacz dać na dachu? Napięcie sieci na dach mam z domu podciągnięte, więc w sumie mogę. Jest zatem następne pytanie. Jak schować zasilacz PA, aby było to hermetyczne, a jednocześnie by dał radę się schłodzić? Po mojemu jedno drugie wyklucza. Jeszcze zapomniałem, że PA też się grzeje i transwerter podobnie. Zimą nie problem, ale jak w sierpniu znowu przywali 40 stopni to nie wiem co będzie.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019 0:44 przez SP4LVC.)
05-03-2019 0:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 232
Dołączył: 13-01-2015
Post: #10
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Przy mocy 20W na transponderze liniowym możesz mieć wszystko w domu i długi kabel, antena za 100 zł 24 dBi przykładowo https://yagi.pl/antena-paraboliczna-24-d...la-rp-sma. I tak musiał byś wytracić jeszcze 16 dBm na kablu żeby nie przesterować transponder. Wg. naszych testów z anteny 24 dBi na transponder wchodzi się już mocą 300mW w antenie ! Ja zamówiłem tylko trv bułgarski 2W + antena 24dBi i wystarczy. Z takimi zestawami pracują już inni przez satelitę, można posłuchać jakie podają konfiguracje. http://217.133.56.150:8901/

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019 10:18 przez SP9LVZ.)
05-03-2019 10:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości