Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SP8NTP Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 30-10-2016
Post: #191
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Piotr, moduły z AD8318 powinny być ekranowane (patrz pkt7 na mojej stronie) .
Doprowadzenia sygnału do tych modułów powinny być wykonane szczelnym dla w.cz. kablem (np. RG402) szczególnie jeśli pracują równocześnie dwa takie moduły obok siebie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2020 11:40 przez SP8NTP.)
09-04-2020 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 13-01-2015
Post: #192
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Docelowa wersja ma być taka, że moduły AD8318 chcę przykręcić wprost do sprzęgaczy kierunkowych bez kabli w.cz. i wtedy je zekranuję wyprowadzając tylko kable DC. Już mam odpowiednie wtyczki - przejściówki i blaszki do polutowania ekranów. Na zdjęciu to były pierwsze testy po zakupie elementów i wgraniu programu do Arduino. Jeden oddzielny zestaw sprzęgacza chcę zrobić tylko do pomiaru mocy wyjściowej PA na 1,2 i 2,4 GHz.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
09-04-2020 11:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTP Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 30-10-2016
Post: #193
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(09-04-2020 10:01)SP9BSL napisał(a):  @ SP8NTP (wybacz ale nie przedstawiłeś się)
wybaczamSmile
Andrzej

(09-04-2020 10:01)SP9BSL napisał(a):  Zamiast ADF4351 polecam MAX2871, tańszy i stabilny w całym zakresie (ADF potrafi być chimeryczny blisko max f VCO).
Sławek,
polecasz sam układ scalony ? .... może masz na myśli konkretną realizację ?... lub jak to się teraz "hucznie" określa projekt ?
A może masz własne doświadczenia z tym układem?
ADF chimeryczny....???. Nie techniczne określenie, co masz na myśli, a my się domyślamy?
Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2020 17:00 przez SP8NTP.)
09-04-2020 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 693
Dołączył: 20-10-2015
Post: #194
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Andrzeju, miałem wielokrotnie kłopoty z ADFem przy częstotliwościach które wychodziły z podziału VCO gdy ten pracował około 4.3GHz. PLL łapał kilka kroków wyżej lub niżej niż można by się było spodziewać z ustawienia dzielnika. Takie zjawisko występowało zarówno w trybie INT jak i FRACT. Dodam że obserwowałem to na chińskim module jak i mojej płytce. Po przesiadce na MAX2871 problemu nigdy nie zauważyłem. Kiedyś na jakimś filmiku na YT widziałem podobne zjawisko, poszukam.

Projekt w którym testowałem wspomniane układy to moja wersja NWT4000/6000, zdjęcie układu w poście #43.

Edit: Znalazłem filmik, autor zrobił sweepa, na niektórych częstotliwościach widać wyraźnie przeskoki (nie mówię o farfoclach związanych z łapaniem PLLa ale o wyrażnych przeskokach w dół, czas na filmie około 1:26). Autor wspomina o 1.8GHz co jest jak wiadomo podziałem z 3.6GHz.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2020 23:26 przez SP9BSL.)
09-04-2020 23:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTP Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 30-10-2016
Post: #195
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(09-04-2020 11:50)SP9LVZ napisał(a):  Docelowa wersja ma być taka, że moduły AD8318 chcę przykręcić wprost do sprzęgaczy kierunkowych bez kabli w.cz. i wtedy je zekranuję wyprowadzając tylko kable DC. Już mam odpowiednie wtyczki - przejściówki i blaszki do polutowania ekranów. Na zdjęciu to były pierwsze testy po zakupie elementów i wgraniu programu do Arduino. Jeden oddzielny zestaw sprzęgacza chcę zrobić tylko do pomiaru mocy wyjściowej PA na 1,2 i 2,4 GHz.
Chcesz przykręcić do tych chińskich sprzęgaczy z foto ?


Za dużo połączeń stykowych.
Nie lepiej wykorzystać pomysł Matjaza SV1BDS dodać tylko drugi element sprzęgający, zastosować połączenia lutowane jak to zrobił RA3KBO.
Pomysł dobry (specjalistyczny, do konkretnego przyrządu) uzyskujemy coś co można nazwać "sonda pomiarowa ".
Połączenie z przyrządem ekranowanym kablem (zasilanie i nap. stałe z modułów) z wtykiem.

Taka sonda ma wtedy tylko dwa gniazda koncentryczne wejście i wyjście w.cz.
Konieczność stosowania odpowiednich tłumików na wejściu sondy.Rolleyes
Trochę o jakości tych chińskich sprzęgaczy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020 14:41 przez SP8NTP.)
10-04-2020 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 370
Dołączył: 13-01-2015
Post: #196
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
W założeniu ma być to zestaw przystosowany do pomiaru anteny w terenie - w zeszłym roku miałem na wakacjach zestaw na Es'haila i 2 anteny + kilka metrów różnych kabli antenowych i nie miałem jak tego pomierzyć. W miarę możliwości musi być zestaw demontowalny do transportu. Nie ma to być pomiar profesjonalny, tylko amatorski więc po minimalnych kosztach - wszystko chińskie.... Smile
Testowałem sprzęgacze i moduły AD8318 zamieniając jest ze sobą miejscami w tej konfiguracji do pomiaru swr i nie zależnie gdzie co wpinałem, pomiary wychodziły jednakowo, więc sprzęgacie mają praktycznie te sam parametry tłumieniowe. Przy pomiarze swr nie jest ważna bardzo dokładna wartość tłumienia, bo liczymy różnicę sygnałów. W wersji do pomiaru mocy trzeba by je wywzorcować z użyciem profesjonalnego przyrządu, żeby dostać dokładną informację jakie wnoszą tłumienie na 2,4 (1,2) Ghz. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę krzywe AD8318 czyli zrobić kalibrację miernika mocy. Po przeanalizowaniu tematu doszedłem do wniosku, że chyba najoptymalniejsze były by sprzęgacze o tłumieniu 20dB (ja mam 30dB) do miernika swr z tym generatorem ADF4351. Do pomiaru mocy to 40 dB by się przydał, ale zawsze można dołożyć tłumiki...

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020 18:31 przez SP9LVZ.)
11-04-2020 18:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYT Offline
Mariusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 09-02-2012
Post: #197
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Mam pytanie. Czy ktoś próbował zastosować do nadawania do satelity moduł HACKRF ONE? Z jakim rezultatem?
03-03-2021 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 24-01-2014
Post: #198
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(03-03-2021 9:09)SP9OYT napisał(a):  Mam pytanie. Czy ktoś próbował zastosować do nadawania do satelity moduł HACKRF ONE? Z jakim rezultatem?
Jak go masz to spróbuj, a jak nie masz to dozbieraj na ADALM-PLUTO. HackRF to przeżytek pod każdym względem.
03-03-2021 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości