Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SParrow, Eagle, klony UHSDR
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 30-07-2011
Post: #111
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Piotrze,
pokaż jakieś fotki PCB z podpiętym zasilaniem, podpiętym programatorem itp. Ciężko Ci jest pomóc, skoro podajesz takie zdawkowe informacje, z których nic nie można wywnioskować.

W pierwszej kolejności sprawdź, czy masz poprawne zasilanie na procesorze ( 3.3V )

73 Paweł
14-01-2019 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DL9CHR Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 06-04-2016
Post: #112
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Hi,

powedrowaly tutaj:

https://www.sdr-tulipan-dl.de

Pozdrawiam!

DL9CHR, Chris/Krzysztof

Witajcie,
Nie wiecie co się stało z wątkiem Sparrow tutaj:
https://www.amateurfunk-sulingen.de/foru...;start=270

Pozdrawiam
Grzegorz
15-01-2019 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DL8EBD Offline
Thomas
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 22-01-2017
Post: #113
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Greg, thread and DL8EBD are terminated Confused

pozdrawiam
Thomas-DL8EBD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2019 13:22 przez DL8EBD.)
16-01-2019 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 23-11-2010
Post: #114
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Teraz mam inny problem coś mi zdechło bo wyświetlacz mi nie świeci i niewiem gdzie szukac przyczyny wymieniłem diody BAT 54,BAT70,Tranzystor bc i nic gdzie szukać bezpieczniki całe jeden stabilizator tyko się delikatnie grzeje KA78RM.
22-01-2019 22:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 30-07-2011
Post: #115
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Witam,

Miernik uniwersalny posiadasz ?
Zrób pomiary napięć. Jak Ty nie wiesz jakie napięcia obecnie masz na PCB, to ktoś inny też tego nie wie.

Sprawdź, jakie masz napięcie na wyjściu tego stabilizatora, co się lekko grzeje. Procesor poprawnie zaprogramowany ? Bootloader oraz właściwe firmware przeznaczone dla wlutowanego mikrokontrolera pod właściwe adresy pamięci flash wygrałeś ?

W jakim momencie zgasł Ci wyświetlacz. Po zaprogramowaniu mikrokontrolera, czy przed zaprogramowaniem ?

Najlepiej zwróć się do autora Twojej wersji klona OVI40 o pomoc. Powinien Ci zapewnić kompletną dokumentację, bo bez niej będzie Ci ciężko dojść do ładu....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2019 23:40 przez SQ8MVY.)
22-01-2019 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DL8EBD Offline
Thomas
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 22-01-2017
Post: #116
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
I used the OV I40 UI circuit diagrams and the mcHF circuit diagrams for SParrow troubleshooting.
You can handle this very well!

In this way Artur is absolutely right.

Schematic for UI:
https://www.amateurfunk-sulingen.de/data..._sheet.pdf

mcHF RF Part:
http://www.m0nka.co.uk/wp-content/upload...F_rf-1.pdf

pozdrawiam
Thomas-DL8EBD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 9:32 przez DL8EBD.)
Wczoraj 9:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 23-11-2010
Post: #117
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Dobra zrobiłem pomiar napięć i jest tak na stabilizatorze KA78 jest 3,5-3,8 V za to na lm 4952 jest tylko 9,5 V gdzie napięcie jest podawane na gol piny te 10 v.Na układzie mini 360 jest 5v Układ nie jest zaprogramowany przed tem jak podawałem to napięcie to wyświetlacz świecił się jasno.
Wczoraj 21:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 30-07-2011
Post: #118
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Witaj,

To napięcie na stabilizatorze KA78 zmierzyleś na wejściu, czy wyjściu stabilizatora? To bardzo ważne pytanie.

Na wyjściu tego stabilizatora powinno być 3.3V bez wahań napięcia - ma być stabilne jak skała, bowiem zasila on m.in STM-a. Wyższe napięcie - w okolicach 3.8V może uszkodzić w/w mikrokontroler.

Wspomniany przez Ciebie LM4952 to wzmacniacz m.cz. Taki spadek napięcia z 10V do 9.5V możesz mieć na samym goldpinie. Na razie ten spadek jest pomijalny.

Sprawdź napięcie na wyswietlaczu na pinach 1 oraz 25. Ma być tam napięcie 5V. Pin 27 służy do włączania / wyłączania podświetlenia LCD. Sterowany jest bezpośrednio z STM-a.

Zaglądnij do schematu, a wiele Tobie się rozjaśni.

Zaprogramuj procka. Bez tego kontroler nie ruszy....

Wstaw też zdjęcia jak masz programator podpięty oraz miejsce z widocznym całym STM-em. Tylko nie z komórki rozmazane, ale porzadne, ostre zdjęcie, z którego będzie można zobaczyć lutowanie STM-a.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:25 przez SQ8MVY.)
Wczoraj 22:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 23-11-2010
Post: #119
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Dioda bat54 na jednej nodze jest 0,88v a na drugiej jest 0,20v na tasmie od wyswietlacza tam gdzie jest kropka biała jest 3,20v teraz na lm1117 jest tak na jednej 4,83 i druga 3,28v na stabilizatorze lp950 jest 3,2v na dioda mbr520l jest na pasku 2,55v
Wczoraj 22:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #120
RE: SParrow, Eagle, klony UHSDR
Witaj Piotrze,
próbujemy to z Pawłem ogarnąć od dłuższej chwili, ale ze względu na rozbieżności ze schematem pierwowzoru czyli OVI40 mamy problemy ze zrozumieniem tego co jest na płytce. Dla tego nie zgadzam się z opinią Thomasa DL8EBD że trzeba się kierować schematem do OVI40. Dzięki zdjęciom na forum Thomasa coś widać ale mamy kilka pytań do Artura SP3OSJ (twórcy płytki którą próbuje uruchomić Piotr):
1. Piotr wspomina o diodzie BAT54, nie ma takiej diody na schemacie OVI40,
prośba o podanie oznaczenia odpowiedniej diody na wspomnianym schemacie (np. D5, D6)
2. Do czego służy stabilizator 1117 (także nie ma na schemacie OVI40)
3. Czy zworka P6 słuzy do przełączania rodzaju rozruchu procesora (BOOT0 procesora czyli do wejścia w tryb DFU) bo niestety nie widać tego na zdjęciach pcb.
4. Czy podłączenie baterii do procesora jest takie samo jak w OVI40?
5. Jak jest podłączona przetwornica której nie ma na schemacie OVI40.

Aby wyjaśnić i pomóc koledze jest potrzebny schemat poprawek lub przynajmniej lista co zostało zmienione w stosunku do schematu na którym się oparłeś i powołujesz. Rodzaj licencji który został podany w nagłówku schematu OVI40 jasno precyzuje że każda zmiana/odstępstwo od schematu powinna być udokumentowana oraz należy się powołać na źródło oryginału. W końcu po uruchomieniu urządzenia, na wyświetlaczu pojawia się nazwa OVI40...

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
Dzisiaj 0:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP2GNB, 1 gości