Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na RD70HHF1
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1
Wzmacniacz na RD70HHF1
Rozpocząłem montaż wzmacniacza na RD70.
Oto pierwsze spostrzeżenia:
1.Transformator wejściowy FT50-43 jest dobry do 20MHz.Wyżej swr rośnie.
2.BN43-202 jest dobry do około 40MHz wyżej też swr rośnie.3zw/2zw
3.BN43-1502 3zw/2zw podobnie jak BN43-202.

İmage , İmage , İmage .
Rezystory sterujące bramkę około 11om.Charakterystyka ustawiona
przy włączonym napięciu na tranzystory 12V i prądzie spoczynkowym 2x250mA.
I schemat
İmage
cdn.
İmage
Jest trochę lepiej na 50MHz

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2018 11:24 przez SP6AUO.)
21-11-2018 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1D Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 16-12-2017
Post: #2
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Witam kol .Andrzeja! .Ile ten wzmacniacz ma dać mocy przy 13,8 V i jaką mocą ma być wysterowany? . Jak można to proszę się podzielić zaletami i trudnościami w budowie . Pozdrawiam SQ1D.
24-11-2018 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #3
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Po pierwszych testach przekonałem się,że można wykonać transformator Tr1 na wyższe pasmo czyli nawet 50MHz.
Zastosowałem rdzeń BN43-302, 2zw/0,5+0,5zw.(dwie rurki)
Na razie |Z| jest na poziomie około 60om od 5MHz.
Są teraz do wykonania dwie rzeczy:
a.poprawić parametry na 3,5MHz (wykonać Tr1 na BN43-202)
b.obniżyć 60om do około 50om(tu jeszcze nie wiem jak).
Co do pytania to jest jasne,że jak najmniejszą mocą wejściową uzyskać jak najwięcej mocy wyjściowej.
cdn.

Andrzej
24-11-2018 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 20-05-2015
Post: #4
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Mam takie pytanie, czy tranzystory mocy nie potrzebują sprzężenia zwrotnego?
W konstrukcjach fabrycznych takowe występuje.

Ryszard 73
25-11-2018 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 01-09-2014
Post: #5
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Sprzężenie zwrotne umożliwia poprawienie liniowości oraz kontrolę wzmocnienia i impedancji wyjściowej,
a w zasadzie ich równomierności w całym paśmie.
Sprzężenie zwrotne zmniejsza (bo mówimy tutaj o ujemnym s.z.) wzmocnienie układu więc ma sens gdy
wzmocnienie bez sprzężenia jest odpowiednio duże.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2018 14:50 przez SP6LUN.)
25-11-2018 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #6
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
İmage

Widok na drenach około 24Vp-p.
W układzie push-pull przy zasilaniu 13.8V można otrzymać około 24Vp-p.
Żeby mieć 100W na 50om-ach musi być 200Vp-p.Przy transformatorze 1zw:4zw na drenie musi być 50Vp-p.Żeby mieć 50Vp-p na drenie to napięcie zasilania musiało by być około 25V.
Czy ja coś źle kumam ?
Czy przy zasilaniu 13,8v można osiągnąć na drenie w układzie push-pull 50Vp-p.
Pilnie potrzebuję taki widok na oscyloskopie.
Nie mam się do czego odnieść.

Andrzej
13-12-2018 6:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 538
Dołączył: 02-11-2010
Post: #7
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
50V pp ma być pomiędzy drenami, natomiast na drenie będzie połowa tego napięcia.
Janusz.
13-12-2018 7:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #8
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Witaj Janusz.
To by wiele wyjaśniało.Dzięki.
Ma Ktoś widok sygnału na drenie.
Chyba nie ma takiej opcji,żeby przy napięciu zasilania 12.5V między drenami mogło być 50V.
Jak przewodzi Q1 to napięcie spada na drenie do około 2-3V a na Q2 rośnie o około 10V czyli osiąga 22,5V. Jak Q2 przewodzi to na Q1 jest 22,5V. Raz na jednym drenie jest 22,5V raz na drugim.
Jak widać na wcześniejszym zrzucie przebieg sygnału około 23Vp-p i nie jest najlepszy jakościowo.
Tu jestem na RD100
Pozwoliłem sobie podnieść napięcie zasilania do 16,2V i sygnał sterujący do 40Vpp
Gałąź dren bramka 100om i 10n
İmage
Żółty-dren 42,8Vpp
niebieski-napięcie wyjściowe 150Vpp.
Czyli jeszcze daleko do 200Vpp
Transformator wyjściowy 0.5zw+0.5zw/5zw.
Teraz potrzebna wskazówka jak zgasić ten pik.(myślę,że wyrzucić 100om i 10nF)
Pik nic nie wnosi a jest niebezpieczny.

İmage , İmage
Widok bez gałęzi RC.
Trochę lepsze wyniki jednak na RD70 i zasilaniu 13,8V
Tr2 2zw/0.5zw+0.5zw BN43-202 Tr3 RF800 0.5zw+0.5zw/5zw
Sterowanie 40Vpp przy 13,8V
İmage
Widok na drenie
İmage
Uwy=150Vpp na 50om
İmage
I jeszcze do kompletu przy zasilaniu 16,2V
Widok na drenie
İmage
Uwy=174Vpp na 50om
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2018 9:35 przez SP6AUO.)
13-12-2018 9:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #9
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Wykonałem następujący test:
Tr we BN43-202 2zw/1zw.
Napięcie zasilania 13,8V.
Napięcie sterowania 2,5Vp-p/50om
Tr wy BN43-202, 1zw+1zw/5zw.
A tak widział to oscyloskop:
żółty-Uwe=2,36Vp-p
niebieski-Uwy=30Vp-p
İmage ,
Widok na bramkach G1 i G2
İmage
Widok na drenach D1 i D2
İmage ,
Oraz D1 na tle Uwy
İmage ,
I D2 na tle Uwy
İmage ,
Może jakieś uwagi.Mile widziane
Dodam,że na początku dopasowałem wejście wzmacniacza
do 50om
cdn.
İmage
Chciałbym ten zrzut rozszyfrować.
Widzimy przebieg na drenach.
Ani to sinusoida ani prostokąt.
Myślałem,że coś ciągle mam skopane,ale nie.
Wszystko jest w porządku.
Żółty przebieg to dren pierwszego tranzystora.
Niebieski przebieg to dren drugiego trazystora.
Teraz moje tłumaczenie:
Pozioma środkowa krecha to poziom napięcia zasilania 13.8V(tak przyjmujemy)
Żółta krzywa to amplituda około 12.8Vp-p
Niebieska krzywa ma trochę więcej napięcia Up-p.
Dałem oddzielnie dwa dławiki zasilające.Do jednego tranzystora
FT50-61 10zw około 6.8uH,do drugiego FT50-43zw 5zw około 11uH.
Częstotliwość sygnału sterującego około 10MHz.
Teraz co się dzieje np: żółta zaczyna maleć (czytaj-tranzystor zaczyna przewodzić) o jakieś 6V to oczywiście niebieska rośnie o jakieś 6V.Na ekranie trochę się to rozjechało .Niebieska powinna trochę
przenieść się w prawo a żółta w lewo.
Wracam do rozważań.Czyli mamy na niebieskim jakieś 13,8+10=23.8V.
Na żółtym mamy 13.8-6=7.8V.Potem drugi tranzystor przewodzi to na pierwszym
rośnie.Tańcują te amplitudy między 25V a 2V.Na poziomie zasilania (13.8v) stany
zerowe.
Efekt końcowy przy sterowaniu 2.5Vp-p i Tr 1zw/2zw Uwy25Vp-p na 50om.
İmage
Teraz zrobię analizę przy sterowaniu np: 10Vp-p
cdn.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2018 14:15 przez SP6AUO.)
19-12-2018 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 01-09-2014
Post: #10
RE: Wzmacniacz na RD70HHF1
Dwa ostatnie zdjęcia wskazują na dość dużą indukcyjność rozproszenia i pewną asymetrię.
Czy tranzystory są zasilane z różnych dławików a transformator jest 1:n, a nie (1+1):5 ?
Większość indukcyjności rozproszenia bierze się z tych miejsc gdzie przewody nie tworzą linii transmisyjnej
(skrętka lub koncentryk)

Pomierzyłem kilka transformatorów:
1. Transformator 1:3
Trzy rdzenie BN43-202, uzwojenie pierwotne - 1 zwój (3 ekrany równolegle) , wtórne - 3 zwoje. Uzwojenie pierwotne zwarte rezystancją 5,55omów.
İmage İmage
Wyliczona indukcyjność rozproszenia 220nH.

2. Transformator (1+1):5
Trzydzieści rdzeni FB43-101 podzielonych na pięć sekcji tworzących transformatory
(1+1):1. Uzwojenia pierwotne połączone równolegle, wtórne - szeregowo.
Wszędzie gdzie się da - skrętka. Uzwojenia pierwotne zwarte rezystorami 4 omy.
W rdzeniu mieszczą się trzy przewody DNE2 0,5mm. Jeden z nich może mieć nawet 0,6mm
İmage İmage
Indukcyjność rozproszenia 160nH

3. Transformator 1:1
Dziesięć rdzeni FT37-43. 4 zwoje koncentrykiem, Uzwojenie pierwotne zwarte rezystancją 50 omów.
İmage İmage
Indukcyjność rozproszenia 67nH

Najwięcej pracy zajmuje przecięcie ekranów, a w skrętce zdrapanie izolacji

01.01.2019
Skróciłem końce uzwojenia pierwotnego w transformatorze [1] o około 5mm. Indukcyjność rozproszenia spadła z 220nH do 165nH.
Wymiana rezystorów na smd - 151nH

07.01.2019
Skróciłem końce uzwojenia pierwontnego w transformatorze [2]. Zmieniłem rezystory na smd Indukcyjność rozproszenia spadła z 160nH do 96nH

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2019 0:17 przez SP6LUN.)
21-12-2018 1:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości