Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NOKIA BD34 jeszcze raz
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #1
NOKIA BD34 jeszcze raz
İmage

1 stopień udało mi się elegancko podstroić na częstotliwości krótkofalarskie przesuwając kondensator na bazie trochę w lewo (pomarańcz) i trymerem (czerw.).
Rezultat.
İmage

Następnie trymerem na wyjściu dostroiłem na max moc wg wskazówkowej powermiarki. Uzyskałem tylko 14W czy to nie za mało jak na ten tranzystor ?
Choć z drugiej strony chyba tylko tyle potrzebują tranzystory stopnia końcowego.
Czy wynik 14W jest prawidłowy ?

Problem jest z drugim stopniem, nie mogę sobie poradzić z dostrojeniem obwodów wejściowych. Pierwotnie były nastrojone w okolicach 470MHz.
Przesunąłem kondensatory (żółte) w lewo wzdłuż lini mikropaskowej, odsunałem od bazy trochę kondensaotry (czarne) i wymieniłem kabelek dopasowujący na trochę dłuższy ale mimo wszystko zjechałem tylko do 466MHz.

İmage

Jak się zabrać za dostrajanie końcowego stopnia tego PA.

Sprawę biasu na razie pomińmy.
17-11-2018 1:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 210
Dołączył: 02-02-2010
Post: #2
RE: NOKIA BD34 jeszcze raz
Roman SP6GZZ kiedyś przerabiał te wzmacniacze na 2m i 70cm. Słuchałem jego wykładu na ten temat na którymś spotkaniu i oglądałem pracujący egzemplarz. Tłumaczył on jak dobrać i obliczyć linie transformujące do danego pasma. Niestety nie robiłem notatek. Na pewno coś się znajdzie na ten temat w necie, ktoś też nagrywał ten wykład.
Napisz do niego sp6gzz@o2.pl
17-11-2018 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Piotrwjw Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 25-01-2010
Post: #3
RE: NOKIA BD34 jeszcze raz
Może to pomoże
http://ok1mhk.blogspot.com/2016/01/uprav...ace-s.html
A jeśli już zrobione to proszę pochwalić się wynikami
09-12-2018 10:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #4
RE: NOKIA BD34 jeszcze raz
Chwalić się nie ma czym, tylko 85W idzie w FM z 5W na wejściu.


01-01-2019 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 25-02-2015
Post: #5
RE: NOKIA BD34 jeszcze raz
Też się bawiłem tymi wzmacniaczami.
Roman SP6GZZ nie był zadowolony z efektów, udało mu się wycisnąć 80W przy sprawności około 30%.
Kiedyś tak mi napisał. Fajne wyniki osiągał z BD34 przerabiając je do pracy na 2m.

https://2.bp.blogspot.com/-XXutwYjb7_I/V...chemat.jpg

SP8X, jakie napięcie zasilania podałeś?
Mi udało się wycisnąć trochę więcej mocy niż SP6GZZ ale nie pamiętam już czy było to 24V czy więcej.
Zabawy zarzuciłem bo mocy więcej nie potrzeba.
02-01-2019 1:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #6
RE: NOKIA BD34 jeszcze raz
24V z zasilacza 300 watowego.
Podejrzewam że problem tkwi w przestrojeniu ostatniego stopnia - ale tam już nie ma trymerków do kręcenia jak w driverze i nie wiem jak się za to wziąć.
02-01-2019 4:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #7
RE: NOKIA BD34 jeszcze raz
(02-01-2019 1:47)SP5MET napisał(a):  Też się bawiłem tymi wzmacniaczami.
Roman SP6GZZ nie był zadowolony z efektów, udało mu się wycisnąć 80W przy sprawności około 30%.
Kiedyś tak mi napisał. Fajne wyniki osiągał z BD34 przerabiając je do pracy na 2m.

https://2.bp.blogspot.com/-XXutwYjb7_I/V...chemat.jpg

SP8X, jakie napięcie zasilania podałeś?
Mi udało się wycisnąć trochę więcej mocy niż SP6GZZ ale nie pamiętam już czy było to 24V czy więcej.
Zabawy zarzuciłem bo mocy więcej nie potrzeba.

Zacząłem przerabiać ten wzmacniacz na 2m wg SP6GZZ, na razie chcę odpalić sam stopień końcowy w celu sprawdzenia czy to w ogóle pojedzie.
Powiedzcie mi czy ten PA bez biasu ma prawo działać czy to dotyczy tylko PA na mosfetach. Pytam bo podłączyłem na razie tylko minimalistycznie ten układ, tzn kabelki dopasowujące, zasilanie tranzystorów i jest totalna cisza, zero mocy, nic się nie grzeje.
ps. na schemacie te kabelki są niejasno rozrysowane, nie wiadomo co do czego, tam musi być błąd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2019 3:45 przez SP8X.)
27-01-2019 3:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości