Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crossband repeater
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #1
Crossband repeater
Z góry przepraszam za ewentualnie głupie pytanie.
Czemu się nie stosuję crossband repeaterów jako przemiennikach ?
Tak sobie filozofuję i wydaje mi się że to jest chyba najprostsza technicznie opcja zrealizowania przemiennika.
Bez duplexerów i innych dupereli. Wystarczy trx z taką funkcją i tyle.
I tak prawie każdy ma anteny 2m/70cm i duobandery.
Czy w ogóle można by było dostać pozwolenie radiowe na taki przemiennik ?
23-10-2018 2:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 09-12-2010
Post: #2
RE: Crossband repeater
O ile pamiętam w Toruniu taki mają. Chyba grupa pod wezwaniem Waldka SP2ONG nim zawiaduje.
23-10-2018 8:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #3
RE: Crossband repeater
Ale jest na niego oficjalne pozwolenie radiowe czy to taka radosna twórczość ? Smile
23-10-2018 12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 09-12-2010
Post: #4
RE: Crossband repeater
A to musisz u źródeł zapytać.

Był kiedyś SR3TK - Gontyniec koło Chodzieży, 145,7875 - 439,500. Nie wiem czy jeszcze działa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2018 13:02 przez SQ4BJO.)
23-10-2018 13:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 367
Dołączył: 23-03-2010
Post: #5
RE: Crossband repeater
(23-10-2018 12:06)SP8X napisał(a):  Ale jest na niego oficjalne pozwolenie radiowe czy to taka radosna twórczość ? Smile
Jak sobie wyobrażasz pracę przemiennika? Na dziko?
Na Dolnym Śląsku też pracuje przemiennik 4m/70cm.....legalnie.
Nie ma problemów z uzyskaniem pozwolenia, trzeba tylko chcieć taki przemiennik zorganizować.
Rysio!
23-10-2018 13:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 232
Dołączył: 13-01-2015
Post: #6
RE: Crossband repeater
Problem w wykorzystaniu crossband przemiennika polega na tym, iż niewiele radiotelefonów 2m/70cm umożliwia pracę crossband. Powoduje to konieczność używania dwóch urządzeń jednocześnie, tak jak przy pracy przez transpondery satelitarne które pracują crossband. Klikanie na zmianę VFO A/B raczej jest uciążliwe.
Na dziś nie ma problemu z duplexerem na 70 cm, na 2m też jakoś sobie można poradzić. Przemienników jest już taka ilość, że trudno wcisnąć kolejny w band plan. Wg. przemienniki.net w Polsce jest czynnych 256 przemienników w paśmie 70cm i 83 przemienniki w paśmie 2m. Ciągle budowane są nowe. A przykładowo w Gruzji jest 1 przemiennik na 2m i 1 przemiennik na 70cm.
Inny temat to crossband inny niż pomiędzy pasmami 70cm i 2m, bo wtedy i tak wykorzystuje się różne urządzenia i jest to jakaś ciekawostka.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2018 19:21 przez SP9LVZ.)
23-10-2018 19:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #7
RE: Crossband repeater
(23-10-2018 19:20)SP9LVZ napisał(a):  Problem w wykorzystaniu crossband przemiennika polega na tym, iż niewiele radiotelefonów 2m/70cm umożliwia pracę crossband. Powoduje to konieczność używania dwóch urządzeń jednocześnie, tak jak przy pracy przez transpondery satelitarne które pracują crossband. Klikanie na zmianę VFO A/B raczej jest uciążliwe.

Tego zdania nie rozumiem. Przecież w wystarczy mieś włączone "dual watch" co i tak w każdym duobanderze jest standaredem. Ustawiamy w jednym wierszu 2m do nadawania a w drugim 70cm na odbiór i sprawa zamknięta. Jedynie problem może być w tym że duobander zaraz po odbiorze sam zmieni aktywny wiersz na ten na którym odbierał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2018 13:28 przez SP8X.)
24-10-2018 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 232
Dołączył: 13-01-2015
Post: #8
RE: Crossband repeater
Myślałem o rzeczywistej pracy crossband, można oczywiście stosować półśrodki. Ale jak będziesz na granicy zasięgu to twoja metoda będzie powodować problemy z odbiorem, bo radio potrzebuje czasu na "przeskoki". Warunkiem jest że trzeba mieć duobandera (nie wszyscy mają takie radia i jeszcze kilkanaście lat temu nie kosztowały 100 zł jak dziś), trzeba znaleźć wolny kanał w pasmie 2m do przemiennika, o co jest bardzo ciężko (jak masz kanał odbiorczy to jednocześnie blokujesz nadawczy i odwrotnie - czyli na crossbanda blokujesz jednocześnie po jednym kanale przemiennikowym w paśmie 2m i 70 cm i to jest chyba jeden z większych problemów). Już nawet na 70 cm jest ciężko się wepchać, administruję kilkoma przemiennikami to wiem jak jest. Obecnie ze względu na niskie koszty, uruchamiane są generalnie przemienniki w paśmie 70 cm. Duplexer do takiego przemiennika można kupić już od 300 zł wzwyż, a dobrej marki za ok. 1000 zł.
Pasmo 2m i 70 cm ma rożne warunki propagacji - zasięgi, VHF i UHF inaczej zachowują się w terenie zabudowanym inaczej w zalesionym. Słyszalności są niesymetryczne. Natomiast z drugiej strony crossband przemiennik to sprawa prosta - to radiotelefon co ma taką funkcję. Są takie w sprzedaży, wystarczy podłączyć antenę i ustawić funkcję (np. FT3000M), a jednak praktycznie nikt tego nie uruchamia. To są praktyczne aspekty,.... jeśli masz ochotę to przecież możesz postawić taki przemiennik i potestować.
Pytałeś dlaczego się nie stosuje, to z mojego punktu widzenia coś napisałem....

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2018 17:56 przez SP9LVZ.)
24-10-2018 17:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 03-02-2018
Post: #9
RE: Crossband repeater
Dzięki za obszerną odpowiedź.
Przeglądam sobie wniosek o pozwolenie radiowe na przemiennik i zastanawia mnie jedno, rubryka "częstotliwość".
Domyślam się że chodzi bardziej o pasmo na którym ma działać przemiennik a nie o konkretną częstotliwość bo przecież tą chyba wnioskodawca będzie miał narzuconą z góry, od UKE, czy mi się źle wydaje ?
Ja to sobie wyobrażam w ten sposób że jest w UKE jakaś osoba która prowadzi pewne analizy, sprawdza czy przemienniki na siebie nie włażą itp.
31-10-2018 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 138
Dołączył: 09-12-2010
Post: #10
RE: Crossband repeater
(31-10-2018 10:54)SP8X napisał(a):  Ja to sobie wyobrażam w ten sposób że jest w UKE jakaś osoba która prowadzi pewne analizy, sprawdza czy przemienniki na siebie nie włażą itp.

Niestety nie ma (chyba). Kiedyś nasz kolega SP6LB(SK) tym się zajmował ale coś tam się pop....o w UKE i od dłuższego czasu brak koordynacji.
31-10-2018 12:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości