Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, a także odpoczynku
w gronie Rodziny i znajomych.
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 501
Dołączył: 20-10-2015
Post: #21
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
İmage
Artur żartowniś z Ciebie, gniazdo anteny obok procesora? Big Grin

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2018 16:07 przez SP9BSL.)
27-10-2018 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #22
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
WOW!

Czym różni się bliskość gniazdo antenowe - procesor od bliskości toru sygnałowy - procesor?
Chyba tym że wizualnie to pierwsze gorzej wygląda.

Poprawiłem, teraz już powinno być bardzo dobrze.
Jak tam Sławku Twoje prace idą, nic nie piszesz, nie chwalisz się, czy coś się stało?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2018 19:29 przez SP3OSJ.)
27-10-2018 19:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTY Offline
Waldek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 20-08-2009
Post: #23
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Na rosyjskiej stronie została udostępniona jednostronna płytka którą można wyprasować i zobaczyć jak pracuje.

Język przyjazdny to tylko rosyjski, angielski to translator.
31-10-2018 8:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 01-11-2009
Post: #24
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
jeśli ktoś szuka to mam potrzebne kondensatory smd 1206 C0G 10p/1000v, 22p/630v, 47p/1000v, 100p/1000v ,220p/1000v
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2018 18:02 przez SP2FP.)
04-11-2018 18:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #25
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Mam już swoją płytkę, zgodnie z zaleceniami IC maksymalnie oddalony i przygotowany do całkowitego zaekranowania procesora. Płytka mniejsza od oryginału, będzie wsuwana do obudowy.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2018 17:07 przez SP3OSJ.)
05-11-2018 17:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 256
Dołączył: 18-11-2010
Post: #26
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Artur,
Będziesz udostępniał pliki na forum?

Pozdrawiam
G
06-11-2018 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #27
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Kiedyś na pewno. Na razie trzeba poszukać obudowę, by to wszystko ładnie przypasowało i zagrało.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
08-11-2018 3:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 37
Dołączył: 31-08-2010
Post: #28
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(23-10-2018 20:56)SP3OSJ napisał(a):  Czy to jest to samo? Jeżeli by użyć przekaźników bistabilnych zmieniając je i ich sterowanie to faktycznie można by zasilać tuner z akumulatorka, a obudowa to troche wiekszej srednicy rurka z wejsciem i wyjsciem po drugiej stronie.

Witaj Artur
Jest to o co pytałeś: http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...ost1580077
Jakbyś przerabiał płytkę pod obudowę z wejściem po jednej stronie i wyjściem po drugiej to taka opcja również mnie interesuje i chętnie kupię.
Pozdrawiam
Darek
08-11-2018 18:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #29
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Nad tym projektem należało by przysiąść, bo jest on zgodny z moimi założeniami.
Plenerowa skrzynka po zestrojeniu może zostać odłączona od zasilania a jej nastawy zostaną utrzymane. Procesor bez zasilania nie będzie wprowadzał zakłóceń. Myslę o przeprojektowaniu jej by skrzynka była w obudowie "przelotowej" bo jest to chyba wygodniejsze.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
08-11-2018 20:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 37
Dołączył: 31-08-2010
Post: #30
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(08-11-2018 20:21)SP3OSJ napisał(a):  Plenerowa skrzynka po zestrojeniu może zostać odłączona od zasilania a jej nastawy zostaną utrzymane. Procesor bez zasilania nie będzie wprowadzał zakłóceń. Myslę o przeprojektowaniu jej by skrzynka była w obudowie "przelotowej" bo jest to chyba wygodniejsze.

Myślę że warto przejrzeć również ten projekt - http://ra3wdk.qrz.ru/AT.htm
Co prawda tutaj "drut drutem pogania" ale jakby to "ucywilizować", włożyć do przelotowej obudowy w terenie również można by wykorzystać. Jakieś 3 lata temu zrobiłem ten tuner. Włożyłem do mufy rury kanalizacyjnej 75 mm. Do dzisiaj wykorzystuję ją na balkonie do anteny typu wędka (20 m drutu na 8 metrowej wędce).
Darek
08-11-2018 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości