Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 272
Dołączył: 18-11-2010
Post: #191
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Witam,
Złożyłem 3 tuner, tym razem 7x7. Mam z nim problem, ponieważ podczas TX PWR wskazuje 1/10 właściwej mocy. Zrobiłem drugi raz transformator i to samo. Spotkaliście się z takim problemem?

Pozdrawiam
G
18-05-2020 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 19-07-2015
Post: #192
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(18-05-2020 17:31)GREG napisał(a):  Witam,
Złożyłem 3 tuner, tym razem 7x7. Mam z nim problem, ponieważ podczas TX PWR wskazuje 1/10 właściwej mocy. Zrobiłem drugi raz transformator i to samo. Spotkaliście się z takim problemem?

Pozdrawiam
G

Sam programowałeś procesor? Sprawdź wpisy w komórkach 30 i 31 EEPROM z konfiguracją (szczegóły w instrukcji). Może w wyliczaniu mocy jest problem.

Pozdrawiam,
Paweł
18-05-2020 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1QY Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-01-2010
Post: #193
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Koledzy,
mam problem z zaprogramowaniem procesora 1938. Mam programator Pickit 3 i zainstalowałem pakiet MPLAB X 5.40. Do obsługi programatora jest moduł MPLAB IPE. Pierwszy raz używam tego programatora. Zaprogramowanie przebiegło bez problemów dla autotunera 5x5 i 7x7 (mam oba). Użyty soft to 25 i 30. Po podłączeniu wyświetlacza 1602 w obydwu przypadkach nic nie widać. Również na małym OLED 0,9". Tego większego 1,3" nie mam. Powinienem chyba wprowadzić ustawienia odpowiednie do typu posiadanych wyświetlaczy. I tu mam problem.
Powinienem odczytać zawartość eprom, dokonać zmian odpowiednich do typu wyświetlacza i ponownie zaprogramować.
W MPLAB IPE jest klawisz odczytu. W oknie dialogowym pojawia się informacja o odczytywaniu a nawet o pomyślnym jego zakończeniu ale niestety nic się nie pokazuje - nie widać niczego co zostało odczytane.
Nie wiem co mam dalej robić. Proszę o pomoc jak mam zakończyć programowanie.
(proszę wziąć tylko pod uwagę, że nie jestem programistą ale ciepłownikiem :shySmile
Pozdrawiam,
Artur, sp1qy
09-06-2020 10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 26-01-2013
Post: #194
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Wszystko jest opisane w instrukcji udostępnionej przez kolegę sp5cgi . Post #167 Ustawienia komórek eprom.
Pozdrawiam
Ja używam PICkit3 Programmer ver 02.02 .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2020 10:50 przez SP8GPQ.)
09-06-2020 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1QY Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-01-2010
Post: #195
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Tadku,
znam tą instrukcję i wiem co mam wpisać ale nadal nie wiem (nie potrafię ) jak to zrealizować z programatorem i programem do jego obsługi, który mam.
Artur.
Tadku,
dzięki za wskazówkę - zainstalowałem Pickit3 programmer aktualna jest wersja 3.10. Program widzi programator ale odczytuje, że jest w trybie MPLAB i sugeruje aby ściągnąć system operacyjny kompatybilny z aplikacją poprzez zakładkę Tools - jest tam dostępny plik hex. Po zainstalowaniu program ożył
Odczytałem zawartość epromów i w obu było 4E 01 - czyli standardowy 1602. Dla wersji 7x7 zmieniłem na 78 02 czyli OLED 0,91". Niestety cięgle nic nie działa. Wyświetlacze nic nie wyświetlają. Nie ogarniam tego. Nie wiem gdzie tkwi błąd.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2020 16:59 przez SP1QY.)
09-06-2020 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 26-01-2013
Post: #196
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Miałem podobny problem z PICkit3 i nawet kupiłem PICkit2 który działa bez zarzutu. Wracając do PICkit3 znalazłem lekarstwo w opisie kolegi z elektrody. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2843754.html . Teraz nigdy nie dokonuję aktualizacji firmware programatora , a MPLAB właśnie to chce za każdym razem robić . Przyznaję używam klona PICkit3 a nie orginału . Dla mnie jest po prostu za drogi do mojego amatorskiego używania .
Życzę powodzenia.
10-06-2020 7:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1QY Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 14-01-2010
Post: #197
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Tadku dziękuję za wsparcie.
Udało mi się w końcu pokonać przeciwności i uruchomić autotunery. Mój programator to też chiński klon a kupiłem go z tych samych powodów - cenowych. Z PICkit 3 programmer 3.10 działa poprawnie chociaż MPLAB IPE jeżeli chodzi o samo programowanie procesorów to rewelacja. Niestety nie działały inne potrzebne mi funkcje lub też nie dałem sobie rady z ich uruchomieniem.
Wracając do moich autotunerów to problem wyniknął ze złożenie dwóch uszkodzeń - chyba niesprawny jest wyświetlacz 1602 i jednocześnie okazało się, że w kablu połączeniowym z wyświetlaczem była przerwa. Pierwszy raz zdarzyło mi się aby w jednym przewodów tasiemki była przerwa. W takim układzie nie wyświetlał również oled 0,91"
Pozdrawiam serdeczne,
Artur, sp1qy
10-06-2020 9:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 26-01-2013
Post: #198
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Gratuluję uruchomienia .
Pozdrawiam
Tadek
10-06-2020 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 26-01-2013
Post: #199
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Czy mógłby ktoś poradzić jak skalibrować wskazania ATU żeby pokazywana moc była była prawidłowa . Porównałem pomiar ze wskazaniami TRX i miernika na sztucznym obciążeniu . Wskazania ATU są około 3 razy wyższe . Z mostka pomiarowego napięcie na procesor jest podawane z dzielnika 68k i 34k . Czy dobranie wartości rezystora 34k jest dobrym pomysłem ? A może trzeba zmienić coś innego ?
Dołączam zdjęcia z pomiarów . İmage İmage İmage
26-06-2020 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,158
Dołączył: 29-01-2010
Post: #200
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Może ktoś z Kolegów wie czy wyświetlacz OLED ze sterownikiem SH1106 będzie pracował w tym układzie poprawnie. Wszystkie które patrzyłem ze sterownikiem SD1306 mają 0,96 cala. Różnice są minimalne między nimi tak na pierwszy rzut oka.
28-06-2020 18:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości