Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na MRF 186
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 26-09-2012
Post: #11
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Paweł, czyli w skrócie jak napisał Andrzej, na dolnych pasmach masz przesterowanie. Ten patent ze "swobodnym" środkiem transformatora się stosuje. Płyną przez niego drugie harmoniczne. Idealnie byłoby zastosowanie kondensatora i rezystancji odpowiadającej impedancji wzacniacza w tym punkcie dla nieparzystych harmonicznych. W praktyce można z ciekawości przepinać rezystory (bo potencjometra kilkaset omów o takiej mocy raczej się nie znajdzie) i obserwować kiedy parzyste na wyjściu będą najmniejsze. Ale i tak trzeba tak wysterować żeby na niskich pasmach nie dobijać do w pobliże zera ani zasilania.
25-06-2018 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,172
Dołączył: 23-08-2009
Post: #12
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Można jeszcze spróbować dać równolegle do 2nF drugi nieco większy kondensator, ale szeregowo z kilkuomowym rezystorem. Obciąży on układ dla wyższych harmonicznych poprawiając czystość sygnału wyjściowego. Być może 2nF nie będdą potrzebne.
25-06-2018 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 01-11-2009
Post: #13
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Testy jeszcze będą po wykonaniu docelowego PCB. Niemniej ciekawy jestem jak działa wzmacniacz sprzedawany na alii i ebay z przełożeniem 1/3 przy 12v. Mało kto pokazuje to co widać przed LPF-em. Stosując filtry 2xpi bez pułapek nie mam na wyjściu śladu harmonicznych przy dynamice pomiaru 50db. Tak wiem że to za mało ale takim sprzętem dysponuję. Odnośnie przesterowania to w układzie pusch-pull klasa AB zawsze będzie kompromis, albo 1/3 mocy albo więcej z nieliniowością, nie ma tutaj specjalnych układów sprzężenia zwrotnego. Podając wyższy sygnał sterujący miałem do 40-42V sk więc troszkę zapasu było. Zwiększałem prąd spoczynkowy do wartości 3A i poprawy nie było. Oczywiście znam układy z RC w miejscu zasilania, i sprawdzę czy coś poprawię przy następnych testach.
Dokładam załącznik pomiarów 2xrd16 z układu husarka - PA2xrd16+ driver1x rd16. Sygnał po końcówce mocy na sztucznym obciążeniu bez LPF moc do 10 Wat o ile pamiętam prądy spoczynkowe PA300-driver400 mA.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2018 9:01 przez SP2FP.)
26-06-2018 8:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #14
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Zamówiłem MRF9180 i zanim dojadą zrobiłem próbę na 2x BUK452.
Napięcie sterowania 17.4Vpp.Żółty wykres przed LPF,niebieski po LPF.
Więcej dziś nie zrobię,bo chyba BUK-i wyparowały.Napięcie zasilania 13,8V
İmage , İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2018 19:00 przez SP6AUO.)
26-06-2018 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 01-11-2009
Post: #15
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Fajnie , też mnie korci zamówić mrf9180 bo z racji mocy powinien mieć większy prąd drenu i lepiej zachowywać się przy 12V. Jak dojdą to podaj co uzyskałeś , może nie dużym kosztem tranzystora będzie powtarzalne PA high QRP ...Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2018 19:20 przez SP2FP.)
26-06-2018 19:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #16
RE: Wzmacniacz na MRF 186
İmage
Taki mniej więcej mam zestaw.
F=28MHz
1= 21Vp-p,
2= 14Vp-p
3= 4Vp-p
4= 40Vp-p
Paweł,czy te pomiary są prawidłowe.Jakieś uwagi mile widziane.
Wygląda,że podaję 1W a otrzymuję 4W.
Prąd spoczynkowy 2x200 mA,napięcie zasilania 13,8V.
Tr1 BN43-202,2zw/1zw czyli 4:1
Może coś robię nie tak ?
Dojechały MRF9180.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2018 5:23 przez SP6AUO.)
12-07-2018 5:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 01-11-2009
Post: #17
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Jedno co jest inaczej to przełożenie trafa wyj. 1:3 i z jakim tranzystorem są te pomiary 186 czy 9180. Z przełożeniem 1/3 musiałem podawać nawet do 3 wat sterowania , bo inaczej mocy nie było. Też mam zamówione 9180 i podam wyniki jak tranzystory dotrą.
12-07-2018 8:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #18
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Teoretycznie wygląda,że tor sterujący ma prawidłowe parametry,to na 28MHz
We 21Vp-p, tłumik 14Vp-p, Tr1 4:1 około 4Vp-p, FQP13N10(na razie) 40Vp-p na 50 om.
Kończę projekt PCB to zacznę montaż z MRF9180.
To jeszcze zmienię Tr2(BN43-3312) z 1:9 na 1:4 zrobię pomiar,zapiszę i wstawię MRF9180.
Korci mnie też pomiar bez RC Dren-Bramka.

Zrobiłem pomiar:
Pasmo10m, Tr1 4:1, Tr2 1:4,pasmo 10m,T FQP13N10,prąd spoczynkowy 2x200mA.
Wyniki:we 22,4Vp-p,wy 36Vp-p.
ocena:marnie.
Odłączyłem CR wy 36Vp-p

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2018 11:11 przez SP6AUO.)
12-07-2018 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 01-11-2009
Post: #19
RE: Wzmacniacz na MRF 186
Prawdopodobnie te 13n10 mogą podobnie chodzić jak IRFy 510-520 troszkę pf ma bramka co na 28 daje spore obciążenie. może wymagać większego poziomu sterowania. Ja finalnie dałem trafo1 1/1 a w zasadzie tylko symetryzator.
PCB już w kraju ale jeszcze z tydzień zanim dotrze.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2018 16:07 przez SP2FP.)
12-07-2018 16:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,172
Dołączył: 23-08-2009
Post: #20
RE: Wzmacniacz na MRF 186
W załącznikach pojemności poszczególnych tranzystorów. To nie są takie same tranzystory. Aby osiągnąć w miarę równe pasmo w całym KFie trafa dopasowujące wejście muszą mieć konkretną przekładnię 1:4; 1:9; lu nawet 1:16 (omowo).
Wynika to z małej reaktancji pojemnościowej na paśmie 28MHz. Tylko wtedy wzmacniacze będą działać w całym KFie. Przy 1:1 to może w podskokach tylko pół KFu...


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2018 16:53 przez SP2JQR.)
12-07-2018 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości