Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SWR-Power Meter
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 04-11-2016
Post: #1
SWR-Power Meter
Robił ktoś wedle tego projektu :
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...E0-PIC-%E5
Jeżeli tak to prosze o opinie...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2018 21:22 przez SQ7BCN.)
16-05-2018 13:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 04-11-2016
Post: #2
RE: SWR-Power Meter
Teraz mogę już sam opisać , bardzo przydatna poprawnie działająca konstrukcja.
Działa bardzo dobrze w zakresie do 6m włącznie.
Można sobie programowo ustawić zakres mocy min. 75W kolejny 150W -300W aż do 2400W .
Przełącznik służy do zmiany wskazania Mocy PEP oraz średnia przydatne przy SSB.
Dioda led sygnalizuje przekroczenie wartości SWR =3 , możliwy też sygnał dźwiękowy po podłączeniu "buzzera".
Tryb wyświetlania wskazań ma też 2 opcje Long - widoczna na zdjęciu oraz Short krótki Bargraf i wyświetlana jest wtedy dodatkowo moc odbita.
Miernik ten bardzo dobrze spełnia się jako wskaźnik wpięty między TRX a anteny w celu kontroli mocy i swr przy nadawaniu.
Umieściłem to w jednej obudowie ze sterowaniem przełącznika antenowego .
Płytki do miernika oraz mostka pomiarowego mogę odstąpić bo mam parę sztuk. İmage

Dostałem trochę pytań , odpowiem na forum:
Miernik po zmontowaniu ustawia się za pomocą Menu serwisowego na konkretną moc i wyświetlanie (Short-Long):
Wybrać można zakres mocy: 75W, 150, 300,600,1200,2400 po wybraniu trzeba za pomocą prków skalibrować .
Jeżeli przestawimy na inną moc to trzeba ponownie wykonać kalibrację .
Na forum link w 1 pośćie jest cała wiedza na temat tego miernika i jego wersji , układów pomiarowych na KF i UKF .
Jest też wersja firmware z przełączanymi zakresami 1:10 czyli mamy przełącznik 150/1500W..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2018 10:22 przez SQ7BCN.)
07-06-2018 10:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 09-11-2009
Post: #3
RE: SWR-Power Meter
Witam.
Czy mógłbyś podać, z którego firmware i schematu korzystałeś?

Pozdrawiam.
Włodek SP6AN
08-06-2018 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 04-11-2016
Post: #4
RE: SWR-Power Meter
Schematów jest kolka różnią się tylko układem wejściowym , ja zrobiłem wersję z LM324 na wejściu , schemat jest np.tu:
https://eb104.ru/internet-magazin/kompon...mos-mosfet
Układ pomiarowy Tandem Match:
https://eb104.ru/internet-magazin/kompon...ndem-match
09-06-2018 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 09-11-2009
Post: #5
RE: SWR-Power Meter
Dziękuję za już, ale proszę o jeszcze Smile
które firmware ma możliwość wyboru z menu mocy i trybu pracy PEP/AVG?

Pozdrawiam.
Włodek SP6AN
09-06-2018 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 04-11-2016
Post: #6
RE: SWR-Power Meter
Kto z SP7 kontaktował sie ze nną meilowo w sprawie płytek i podawał nr telefonu , prosze o ponownwgo meila bo zgubiłem kontakt ... odpisywałem z telefonu i nie mam ??
11-06-2018 7:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 04-11-2016
Post: #7
RE: SWR-Power Meter
Płytki dotarły wreszcie jeżeli ktoś chce jeszcze to proszę o kontakt , jest też wersja mirror samego miernika ( po wlutowaniu PIC-a) od spodu w pełni funkcjonalna szczegóły na meila. Ktoś pytał o zdjęcia mogę podesłać....
21-06-2018 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 04-11-2016
Post: #8
RE: SWR-Power Meter
Uruchomiony miernik :
İmage
30-06-2018 11:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości