Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz G6ALU
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 23-11-2010
Post: #1
Wzmacniacz G6ALU
Koledzy potrzebuje porady nie wiem jak rozwiązać w tym wzmacniaczu PTT załączanie go bo na płytce niema przekaźnika i trzeba go dorobić z boku tylko nie wiem jak. İmage
19-04-2018 21:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #2
RE: Wzmacniacz G6ALU
Piotrze twoje pytanie jest trochę dziwne. Napisz lepiej w jakim radiu będziesz stosował ten wzmacniacz lub czy ma on być autonomiczny. Na pewno musi być układ klucza tranzystorowego w którego kolektorze lub emiterze będzie cewka przekaźnika lub przekaźników. Ja dałbym dwa - jeden na wejściu, a drugi na wyjściu wzmacniacza. Będziesz miał pewność, że sygnał wyjściowy nie będzie Ci przenikał na wejście wzmacniacza przez pojemności pojedynczego przekaźnika. Najprostszym rozwiązaniem jest sterowanie tego układu (klucza) z punktu w którym zwierasz do masy PTT mikrofonu przy nadawaniu. W załączniku załączam fragment układu z TRX-a Libra 80, który możesz z powodzeniem zastosować u siebie.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2018 10:31 przez SP4LVC.)
20-04-2018 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 23-11-2010
Post: #3
RE: Wzmacniacz G6ALU
Ten wzmacniacz ma być oddzielnie pracować z obojętnym radiem ,moje pytanie jest takie jak podłącze zasilanie do tego wzmacniacza który tam jest na zdjęciu to on odrazy wystartuje pełną mocą a mi chodzi dorobić do niego sterowanie w załączaniu jego z radia po naciśnięciu ptt w radiu i wzmacniacz startuje mam taki schemat czy to można wykorzystać .Ja pisze prosto i na temat nie umiem obierać tekstu w ładne słuwka.
Ja jestem domorosłym elektronikiem i mi trzeba wytłumaczyć prosto co jak ma być podłączone bo ja widzę układ i niewiem jak mam go podłączyć do tego mojego wzmacniacza i gdzie.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2018 22:20 przez SQ8MXL.)
20-04-2018 22:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #4
RE: Wzmacniacz G6ALU
Piotruś wszystko Ci wysłałem. Twój schemat jest zresztą bardzo podobny - nie ma jedynie fragmentu układu regulowanego czasu przejścia z nadawania na odbiór. Patrz na schemat i pytaj czego nie wiesz, bo my tuż Ameryki na nowo nie odkryjemy. Możesz jeszcze załączać w podobny sposób napięcie Biasu wzmacniacza. Schemat wzmacniacza też by się przydał do wglądu żeby wiedzieć, w których punktach układu można wpiąć się z tymi napięciami.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2018 10:32 przez SP4LVC.)
20-04-2018 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 23-11-2010
Post: #5
RE: Wzmacniacz G6ALU
Czesc koledzy i takie podejcie do sprawy lubie prosto i zrozumiale i na temat


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2018 22:44 przez SQ8MXL.)
20-04-2018 22:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #6
RE: Wzmacniacz G6ALU
Na górze schematu masz napięcie +12V podawane tylko podczas nadawania. Więc możesz na zasilanie wzmacniacza podać napięcie na kolektory, ale wzmacniacz tak naprawdę zacznie pracować jak dostanie napięcie Bias (+12V) i sterowanie sygnałem w.cz.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2018 10:34 przez SP4LVC.)
21-04-2018 0:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości