Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA170W z Chin, jak to poskładać ?
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #31
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Muszę się odnieść do Nowicjusza(nie stać Cię na własne imię ?)
Postaram się krótko.
Pomiar robiony NWT. Jaką ma moc NWT. Zobacz co się stało po usunięciu gniazda.
Myślisz ,że to zadziała przy mocy 100W.A sprawdziłeś |Z| ile wynosi.
Swr wzrośnie i cały układ się wydymi.
Pomyśl o pudełku ekranującym ten LPF.
Inaczej narobisz się i dym.To jest tandeta chińska.
Nie przeczę można coś wyciągnąć z tej tandety ale trochę przemyślenia.
Nie chcę się wymądrzać .Zrobisz jak będziesz chciał.
Będę cierpliwie czekał na wynik końcowy.
Pozdrawiam
Może tłumaczenie się przyda.

.doc  Zestaw wzmacniacza mocy 100 W VHF 80.doc (Rozmiar: 951 KB / Pobrań: 114)
A tak jest ekranowane w moim Rakalu.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2018 17:19 przez SP6AUO.)
13-03-2018 10:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 12-12-2009
Post: #32
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
(12-03-2018 23:38)SP6AUO napisał(a):  Witam Ryszard.
Odniosłem się do zdjęcia z tymi cewkami.
Widać gołym okiem,że są te cewki zrobione różnie.
Gdyby były w miarę równe, miały by bardziej równe indukcyjności,
a i wykres byłby ładniejszy. Właśnie na ukf-ie jest to bardzo ważne.
Trzeba te cewki albo ścisnąć albo rozciągnąć na jeden wymiar i pomierzyć filtr
I tylko tyle.Kondensatory sprawa wtórna choć ważna.
Czołem;
Filtr optymalizowałem pod kątem dopasowania (mały swr własny na częstotliwościach użytkowych) i możliwie dużego tłumienia 3-ciej harmonicznej mając za podstawę posiadane prze Kolegę kondensatory od dostawcy.
Mogę podrzucić schemat wygenerowany przez program - każda cewka ma inną indukcyjność i jest to normalne. Różnice pomiędzy cewką 1 i 3 sa jednak na tyle małe, że jeżeli przyjąć jednakowe L (wykonanie cewek o dokładnych indukcyjnościach nie jest proste) różnice charakterystyk nie będą duże. Ponieważ trudno jest wykonać cewki o ułamkowej ilości zwojów np 2,3zw, dużo łatwiej zmienić po prostu jej średnicę i uzyskać pełne zwoje; tak właśnie zaproponowałem.
Co się zaś tyczy konkretnego wzmacniacza. LD-mosy są odporne na brak obciążenia (niedopasowanie) ale kończy się to zmniejszeniem mocy wyjściowej dlatego ważne jest, żeby filtr również był dobrze dopasowany co wcale nie jest takie oczywiste jeżeli przyjąć uproszczone procedury projektowania.

Mam nadzieję, że wyjasniłem co nieco, ale oczywiście jestem gotów do dalszej dyskusji na temat.
Pozdr. Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2018 20:16 przez SP9FYS.)
13-03-2018 20:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #33
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Ryszard,nie neguję twoje wyliczenia.
Są na pewno poprawnie wyliczone.
Muszę chyba w dwóch zdaniach opisać moje spotkanie z podobnym
wzmacniaczem.Pierwsze podanie napięcia skończyło moją przygodę
z tym wzmacniaczem.Podejrzewałem wzbudzenie.
Też ustawiłem filtry ,swr, a nawet |Z|=50om.
Co do tych cewek w wykonaniu Nowicjusza mam zastrzeżenie.
Środkowa ma wg wyliczeń 71nH skrajne po 63nH.
Przy takich parametrach to środkowa powinna być najbardziej ściśnięta,
a skrajne troszkę rozchylone.Padło wyjaśnienie,że w ten sposób wyregulował
swr i ja to przyjmuję.Nie mam zastrzeżeń.
Jedynie dziwi mnie,że cewki po 2 zwoje i kondensatory 18p i 33p
dają filtr 200MHz a moje cewki też po 2zw a kondensatory po 12p i 24p dają filtr około 100MHz.Muszę to jeszcze raz sprawdzić.
W tabelce są wszystkie parametry
rzeczywiste i urojone w miejscach postawionych markerów.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2018 22:01 przez SP6AUO.)
13-03-2018 21:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 12-12-2009
Post: #34
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
(13-03-2018 21:51)SP6AUO napisał(a):  .....
Co do tych cewek w wykonaniu Nowicjusza mam zastrzeżenie.
Środkowa ma wg wyliczeń 71nH skrajne po 63nH.
Przy takich parametrach to środkowa powinna być najbardziej ściśnięta,
a skrajne troszkę rozchylone.Padło wyjaśnienie,że w ten sposób wyregulował
swr i ja to przyjmuję.Nie mam zastrzeżeń.
Jedynie dziwi mnie,że cewki po 2 zwoje i kondensatory 18p i 33p
dają filtr 200MHz a moje cewki też po 2zw a kondensatory po 12p i 24p dają filtr około 100MHz....

Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Fizyki nie przeskoczymy.
Do obliczeń podstawowych przyjąłem model filtru Czebyszewa 7-go rzędu, częstotliwość odcięcia 180MHz (arbitralnie) nierówność w paśmie przenoszenia 0,05dB, dobroć cewek - 150, dobroć kondensatorów - 500 (z katalogu ATC). Okazuje się, że Chinczycy dostarczyli kondensatory o wartościach dla takiego modelu. Oczywiście zbudowanie filtra o oczekiwanych własnościach z takich elementów jest nierealne - kondensatory mają swoją tolerancję, projekt płytki nie jest bez wad - ścieżki połączeniowe pomiędzy ogniwami filtru są bardzo szerokie i mają dużą pojemność (FR4 ma eps. 4,5), cewki - Undecided , stąd próba optymalizacji projektu.
Cewki są jakie są; fizycznie na pewno przewymiarowane. Nieuwzględnione są indukcyjności doprowadzeń - dla drutu fi 1mm ~5,5nH/cm + indukcyjności ścieżek (nieokreslone ale jednak trochę mniejsze) stąd konieczność kompensacji przez rozginanie zwojów.
Jeżeli cewka ma średnicę 10mm, to zwiększenie jej o 1mm daje przyrost indukcyjności o 20% a niewielkie błędy wykonawcze, sprężystość drutu itp. dają różnice w kwadracie błędu; to b. dużo.
Ostatnia uwaga. Chińczycy dostarczają w zestawach LD-Mosy z wylutu. To nie są nowe półprzewodniki. Nie wiemy w jakich warunkach pracowały, mogą robić wrażenie sprawnych, ale tak może nie być. To samo tyczy się kondensatorów ATC (nowe są b.kosztowne - 2-3E za sztukę). Wątpię, żeby tam ktokolwiek testował elementy. To frustrujące chociaż dostawca nie ukrywa tego faktu i trzeba się liczyć, że możemy dostać wybrak. Ale jak mówią: "no risk, no fun":cool:
Koledze SP8X życzę sukcesu w uruchomieniu wzmacniacza.
pozdr. Ryszard
14-03-2018 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 03-02-2018
Post: #35
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Wzmacniacz żyje.
Na razie pełna prowizorka, bez obwodów biasu i tłumika wejściowego.
W FM-ie wszystko idzie czysto i bez problemów.
Przy 1W na wejściu 100W na wyjściu ale obawiam się że może być więcej bo mi zasilacz trochę nie wyrabia (trafo tylko 120W).
Jaką maksymalną moc wejściową można zapodać na ten wzmacniacz ? W manualu tranzystora jakoś nie widzę danych na ten temat.
Pytam bo to będzie pracować w połączeniu ze zwykłym 5W ręczniakiem i może jakiś indywidualny tłumik by zrobić żeby w pełni wykorzystać moc wzmacniacza.
Kolega SP9FYS pisze że trzeba tłumik 3dB ale to tak na "wyczucie" ta wartość czy wg jakiś danych ?

İmage

Te dwa białe kabelki się grzeją, w tych typach tak jest czy mam się martwić ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2018 0:44 przez SP8X.)
26-03-2018 0:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 03-02-2018
Post: #36
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Odgrzewam temat, jako że jeden wzmacniacz już mi elegancko działa a drugi w proszku leży i czeka na polutowanie postanowiłem je połączyć.
Czy ktoś mógłby podrzucić jakieś materiały lub samemu opisać jak się łączy wzmacniacze ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2018 0:03 przez SP8X.)
27-06-2018 0:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 12-12-2009
Post: #37
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Dla prawidłowego sumowania mocy dwóch wzmacniaczy najlepiej użyć sprzęgacza Wilkinsona.
Bez zagłębiania się w szczegóły:
1. Na elementach dyskretnych. Link do obliczenia: [url] https://leleivre.com/rf_wilkinson.html[/url]
2. Z wykorzystaniem linii długiej z kabla koncentrycznego;
W tym wariancie uzywa się dwóch odcinków kabla koncentrycznego 71omów o elektrycznej długości 1/4lambda i rezystora bezindukcyjnego o dwóch symetrycznych wyprowadzeniach 2 x Zo= 100omów o mocy ca. 1/4 Pwy.
Ponieważ kabel 71om w przyrodzie rzadko występuje, można użyć zwykłego kabla telewizyjnego 75omów o lepszej jakości. Dla takiego kabla ze spienionym dielektrykiem wymagana długość linii 1/4lambda dla dwójki wynosi 1/4L x k = ~0,5 x 0,66 =~0,33m.
W tym przypadku można się spodziewać pewnego niewielkiego ograniczenia mocy spowodowanego nieperfekcyjnym dopasowaniem sprzęgacza.
Praktyczna realizacja:
İmage
Wykonanie sprzęgacza wg 1-go opisu wydaje się prostsze ale wcale tak nie jest.
Sprzęgacze są symetryczne - działają zarówno jako dzielniki jak i sumatory mocy.
Można też uzyć jednego typu sumatora na wejściu, innego na wyjściu. Np na elementach dyskretnych na wejściu na linni długiej na wyjściu.
Słowa kluczowe -> Wilkinson transformer hybrid
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2018 13:05 przez SP9FYS.)
27-06-2018 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 03-02-2018
Post: #38
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, będę niedługo eksperymentował.
Nie mam tylko pojęcia skąd wytrzasnąć taki duży rezystor.
EDIT:
Jeszcze jedno. W jaki sposób można mierzyć dokładność dopasowania takich sumatorów i dzielników mocy ?
Powiedzmy że chciałbym je zestroić dokładnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2018 14:06 przez SP8X.)
27-06-2018 14:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,172
Dołączył: 23-08-2009
Post: #39
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Mierzyć można dowolnym analizatorem antenowym. podłączasz analizator do mierzonego wejścia i mierzysz SWR. Pozostałe wejścia sumatora muszą być zapięte dobrej jakości rezystorami 50 omów.
Mając analizator NWT500 możesz jeszcze pomierzyć odsprzężenie obu wejść sprzęgacza, ale w tym przypadku ten pomiar nie jest potrzebny.

Sumując moc dwóch wzmacniaczy w takim sprzęgaczu należy pamiętać, że w przypadku uszkodzenia lub wyłączenia jednego ze wzmacniaczy moc pracującego wzmacniacza dzieli się na pół. Połowa mocy idzie do anteny, a druga połowa do rezystora. Pisząc połowa mam na myśli połowę pracującego wzmacniacza. Jeśli zatem przykładowo wzmacniacz w całości będzie miał np. 400W to w przypadku uszkodzenia jednej połówki do anteny trafi tylko 100W czyli ćwierć całkowitej mocy wzmacniacza (a nie połowa).
Ponieważ drugie 100W musi się wydzielić w rezystorze powinien on być wystarczająco dużej mocy, czyli w tym przypadku na co najmniej 100W.
Zdarzają się czasem przypadki wzbudzenia jednego z sumowanych wzmacniaczy mocy. Wówczas zależności fazowe w sumatorze szlag trafia i zwykle rezystor obliczony na 100W ulega uszkodzeniu. Z tego powodu bardzo rzadko, ale się zdarza - niektórzy konstruktorzy dają rezystor na znacznie większą moc.
27-06-2018 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 12-12-2009
Post: #40
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
(27-06-2018 14:06)SP8X napisał(a):  Nie mam tylko pojęcia skąd wytrzasnąć taki duży rezystor.
Przeszukać ali... lub ebay. Byqwają tam takie rezystory. Wyglądają podobnie jak typowe dummy-load ale mają symetrycznie ułożone wyprowadzenia i izolowaną metalową podstawkę w odróżnieniu od pozostałych które mają jedno wyprowadzenie i podstawkę odprowadzającą ciepło jako masę.
W przypadku małej mocy (np na wejściu) sprawdzają się też typowe węglowe rezystory 2-5W tanie i łatwo dostępne. Trzeba jednak zaprojektować płytkę tak aby zminimalizować a najlepiej w ogóle obciąć wyprowadzenia.

(27-06-2018 14:06)SP8X napisał(a):  Jeszcze jedno. W jaki sposób można mierzyć dokładność dopasowania takich sumatorów i dzielników mocy ?
Powiedzmy że chciałbym je zestroić dokładnie.
Jeżeli użyjesz sumatora z kabla koncentrycznego 75om to już na dzień dobry masz niedopasowanie; teoretycznie ~1:1,1. Rzadko też jest tak, że wzmacniacz ma dokładnie 50om .
Jeżeli tylko kabelki zostały prawidłowo docięte i są dobrej jakości, to lepiej nie będzie. Uzyskanie idealnego dopasowania w pełnym zakresie mocy wyjściowej wzmacniacza nie jest możliwe - LDMos jest elementem nieliniowym i jego impedancja wyjściowa waha się w zależności od wysterowania.
Wskaźnikiem dopasowania będzie watomierz na wyjściu. Jeżeli moc wyjściowa przy pełnym wysterowaniu nie odbiega znacznie od sumy mocy pojedynczych wzmacniaczy to jest ok.
R.
27-06-2018 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości