Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA170W z Chin, jak to poskładać ?
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 12-12-2009
Post: #11
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Tak jak Staszek podlinkował...
Jedyny niedostatek programu - nieintuicyjny interfejs chyba jeszcze DOS-owy, ale mozna się przyzwyczaić.
W programie jest również zaszyte obliczanie cewek. Po podstawieniu danych które pokazałeś w poście wychodzi, że cewki mają po ca. 50nH a to o wiele za mało nawet jeżeli doliczyc 2-3nH na połączenia z kondensatorami. Cewki będą do przerobienia, drut niestety nowy - będzie go za mało.
Wg moich obliczeń zachowując pełne ilosci zwojów wychodzi:
L1, L3 - 63nH średnica wew. 10mm długość nawinięcia mierząc po zewnetrznej stronie cewek - 4,4mm, drut fi 1,2
L2 - 71,5nH - średnica wewn. 12mm długość nawinięcia 4,2mm drut fi 1,2
Proponuję nawijać na wiertle fi10, przy czym drugą cewkę lekko rozprężyć dla uzyskania niezbędnej średnicy.
R.
PS. Suwmiarkę masz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2018 15:30 przez SP9FYS.)
04-03-2018 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 03-02-2018
Post: #12
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Wielkie dzięki za obliczenia.
Nie napisałeś ile zwojów mają mieć cewki. Przy 4,4mm długości w sumie mogłyby mieć do 3 zwojów.
Spróbuję poprawić te cewki tylko muszę pierwsze gdzieś kupić drut nawojowy bo więcej w tym momencie nie mam. Za kilka dni pewnie pokażę co z tego wyszło.
Suwmiarkę oczywiście mam.
Mam też mostek pomiarowy do NWT500 i porządne sztuczne obciążenie tak że pomierzę również SWR tylko muszę dokupić gniazd i wtyczek bo nie mam w tym momencie jak tego wszystkiego podłączyć.

Dziwna sprawa.
Tak na szybko zrobiłem cewki z drutu instalacyjnego, bez emalii, średnica 1,4mm i faktycznie, odcięcie się znacznie przesunęło w dół ale o co chodzi z tym garbem koło 370MHz to nie wiem.
Specjalnie kalibrowałem NWT500 bezpośrednio przed pomiarem.
NWT fabryczne, kable i tłumiki też tak że nie sądzę żeby tego garba generowało urządzenie. To raczej musi pochodzić z filtra.

İmage

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2018 20:53 przez SP8X.)
04-03-2018 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M'75 Offline
Marcin
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 19-06-2017
Post: #13
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
RFsim99 standalone też da radę i 100$ zostaje w kieszeni :-).

http://www.ad5gg.com/2017/04/06/free-rf-...-software/

http://www.ad5gg.com/download/rfsim-99/?...dalone.zip

Na stronie http://www.tonnesoftware.com/downloads/S...all212.exe jest darmowy program SVCFilter, który również jest przydatny przy projektowaniu filtrów i produkuje pliki dla LTSpice oraz Elsie.


Załączone pliki
.cct  chiński_PA.cct (Rozmiar: 17.63 KB / Pobrań: 101)
.pdf  Filtr_PA-170Mhz.pdf (Rozmiar: 122.32 KB / Pobrań: 96)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2018 11:20 przez M'75.)
05-03-2018 11:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 12-12-2009
Post: #14
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
(04-03-2018 18:18)SP8X napisał(a):  Dziwna sprawa.
Tak na szybko zrobiłem cewki z drutu instalacyjnego, bez emalii, średnica 1,4mm i faktycznie, odcięcie się znacznie przesunęło w dół ale o co chodzi z tym garbem koło 370MHz to nie wiem.
Specjalnie kalibrowałem NWT500 bezpośrednio przed pomiarem.
NWT fabryczne, kable i tłumiki też tak że nie sądzę żeby tego garba generowało urządzenie. To raczej musi pochodzić z filtra.

Cewki trzeba zrobić dokładnie wg wzoru, ukf nie toleruje takich dowolności. Te które wykonałeś niewiele różnią się od tych "oryginalnych". Wartość indukcyjności jest krytyczna.
Nie mam NWT ale to nie wygląda na wadę konstrukcyjną filtra.
Może ktoś podejmie temat pomiaru tym przyrządem??

@M'75
1. Filtr który zaproponowałem nie jest przypadkowy. Kolega dostał zupełnie inne kondensatory niż miały być i trzeba było coś sensownego z nich zrobić. Dla tych wartości pojemności nic lepszego nie będzie.
2. W RF-Sim nie ma możliwości syntezy tak złożonych filtrów.
___________________
R.
05-03-2018 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 03-02-2018
Post: #15
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Co do tych kondensatorów.
Wartości które podałem wynikają z pomiarów. Mierzyłem je zwykłym multimetrem który w zasadzie pracuje na granicy swoich możliwości więc rzeczywista pojemność może się nieco różnić.
Na kondensatorach jest coś napisane ale takim ekstremalnym maczkiem że nie jestem w stanie odczytać, spróbuję zrobić zdjęcie może przy powiększeniu da się coś odczytać.

(05-03-2018 17:10)SP9FYS napisał(a):  Cewki trzeba zrobić dokładnie wg wzoru, ukf nie toleruje takich dowolności. Te które wykonałeś niewiele różnią się od tych "oryginalnych". Wartość indukcyjności jest krytyczna.

W zasadzie jedyną różnicą od tego co napisałeś jest średnica drutu nie 1.2 tylko 1.4mm. To by miało aż takie znaczenie ?
Bo to że drut nie ma emalii to raczej nie ma. (tak mi się wydaje)

Pytałem wcześniej co z tą ilością zwojów. Ile ma ich być 2 czy 3 ?
Bo na długości 4.4mm (jak pisałeś) da radę nawinąć 3 - stąd moje pytanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2018 18:30 przez SP8X.)
05-03-2018 18:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 12-12-2009
Post: #16
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
(05-03-2018 18:23)SP8X napisał(a):  w.
Wartości które podałem wynikają z pomiarów. Mierzyłem je zwykłym multimetrem który w zasadzie pracuje na granicy swoich możliwości więc rzeczywista pojemność może się nieco różnić.
spróbuję zrobić zdjęcie może przy powiększeniu da się coś odczytać.
To trzeba koniecznie odczytac co tam jest napisane. te kondensatory są prawdopodbnie typu ATC (uznany producent kondensatorów dużej mocy). Są opisane i lepiej odczytać ich pojemność niż mierzyć przyrządem o dokładności technicznej.

(05-03-2018 18:23)SP8X napisał(a):  W zasadzie jedyną różnicą od tego co napisałeś jest średnica drutu nie 1.2 tylko 1.4mm. To by miało aż takie znaczenie ?
Bo to że drut nie ma emalii to raczej nie ma. (tak mi się wydaje)

Pytałem wcześniej co z tą ilością zwojów. Ile ma ich być 2 czy 3 ?
Bo na długości 4.4mm (jak pisałeś) da radę nawinąć 3 - stąd moje pytanie.

Tak, średnica drutu ma znaczenie - geometrię cewki przeliczyłem tak aby łatwo ją było zrobic z drutu 1,2mm. Błędy średnicy i dlugości uzwojenia przy grubszym drucie moga się posumowac i wartośc L może istotnie różnić się od wymaganej.
Wszystkie cewki mają 2 pełne zwoje, tak jak oryginalne. Po ścisłym nawinięciu wystarczy je leciutko rozluźnić i będą miały podaną średnicę i długość nawinięcia.

R.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2018 23:56 przez SP9FYS.)
05-03-2018 23:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 03-02-2018
Post: #17
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Zrobiłem cewki z drutu 1.2mm i sprawy się mają tak.

İmage

Ja bym się już nie czepiał mimo tego garba powyżej 350MHz

Co do kondensatorów to na powiększeniach widać oznacznia.

C1=C4=15pF
C2=C3=33pF

İmage
İmage
08-03-2018 18:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 12-12-2009
Post: #18
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Ja się tam nie czepiam, to twój wzmacniacz Smile
Dobrze by było zapiąć na wyjście filtra sztuczne obciążenie i korzystając z mostka zdjąć charakterystykę swr lub return loss szczególnie w okolicach częstotliwości 144MHz.
08-03-2018 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 03-02-2018
Post: #19
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
SWR wygląda tak.
No pasowałoby go tak troszeczkę kopsnąć w prawo Smile tylko jak ?
İmage
09-03-2018 15:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 12-12-2009
Post: #20
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
NIe jest źle. SWR nie musi być dokładnie 1 ale swr~1,25 może uniemożliwić uzyskanie pełnej mocy.
Tu trzeba pokombinować troche z cewkami. Niestety jestem poza domem i wracam dopiero w niedzielę wieczór. W oparciu o wartości kondensatorów ze zdjęć spróbuję policzyc nowe, optymalne L. Można spróbować troche pościskać i porozginaćc cewki, ale to dużo niepotrzebnej roboty kiedy nie wiadomo co i jak.
10-03-2018 10:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości