Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QCX
SP7Q Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 24-02-2011
Post: #1
QCX
Zgodnie z informacją na stronie qrp-labs już 33 kity poszły do SP. Podzielcie się wrażeniami. Sam właśnie zamówiłem sztukę na 40m i jestem ciekaw. Jak tylko skończę swojego to też wrzucę jakieś foto.
12-01-2018 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SWR Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 06-01-2010
Post: #2
RE: QCX
Cześć!
Wczoraj próbowałem uruchomić mojego QCXa.
Niestety nie poszło gładko-mam jakiś problem. Zgłasza się tylko info na LCD QCX ble, ble, ble... frmware ble, ble, ble... a potem znika po sekundzie. Potem jest na LCD częstotliwość 21.020 (mogę ją zmieniać setkami Hz, nie i naczej nie mogę przejść na inne Hz).
Nie mogę wejść do menu regulacji i ustawień... muszę sprawdzić czy wszsytko mam podłącznone ok... wczoraj już nie było czasu.
Tyle na teraz.
No i udało się!
Kit dostałem 4 grudnia, ale nie od razu zabrałem się do składania. Płytkę złozyłem w kilka godzin, w kilku podejściach. Istrukcja jest tak łopatologiczna, że każdy kto włada lutownicą powinien dać radę..Nie jest jednak banalnie prosto, elementy (THT) też są małe, ścieżki drobne i blisko siebie... Kilka razy musiałem użyć odsysacza, coś poprawić. Nie zrobiłem żadnych błędów przy montażu i uruchomienie byłoby proste ponieważ wszystko działa od pierwszego odpalenia, pod warunkiem, że jest wszystko wykonane jak należy. Mnie się zachciało włoży TRX do obudowy (dzięki pomocy SP2AL-dzieki Rysiu) i pomalowani u kolejnego kolegi udało mi się wcisnąć wszystko do środka.
Problem z poprzedniego postu u mnie był taki, że przyciski polutowałem źle. Skoro przyciski nie były podłączone to jak miały działać? Nie działały...podlutowałem prawidłowo i poszło jak z płatka. Wczoraj wieczorem zrobiłem (40m) kilka łączności po Europie, słyszałem sporo Japończyków i jednego Amerykanina. Dziś dopieściłem kilka rzeczy i radio zamknięte w obudowie jest gotowe.
Jedna, rzecz mi się nie podoba: na full bk straszne szłychać kliksy w słuchawkach, na semi bk tego nie ma...
Była o tym mowa na forum QRP Labs, zmieniłem jeden kondensator co miał to wyeliminować, ale u mnie nadal są kliksy. Dałem chyba większy, może za duży?

______________________
Piotr SP2SWR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2018 14:18 przez SP2SWR.)
03-03-2018 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5ZAJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 26-08-2016
Post: #3
RE: QCX
Witajcie Koledzy.
Kilka dni temu natrafiłem w necie na info na temat kitu "5W CW transceiver kit" z QRP LABS. Wygląda bardzo zachęcająco. Myślę o wersji 40 lub może 30 m. Czy możecie powiedzieć jak wygląda sam zakup ? Nie mogę się zorientować jakiego rodzaju "Payment Method" jest możliwa. Czy dobrze widzę że cena kitu z dostawą zamknie się w kwocie ok. $ 55,30 ? (czy to firma z Japonii? ) Dzięki z góry za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam serdecznie Artur
04-03-2018 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SWR Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 06-01-2010
Post: #4
RE: QCX
Cena była 49USD, może się zmieniło.
Płacić można było poprzez PayPal lub kartą. Do wyboru.
Firma jest w UK, paczka przyszła z Japonii.
Kit warty uwagi, jakość tranceivera, obsługa trochę nieergonomiczna (tylko 2 przyciski nawet 3 bo enkoder też ma przycisk) i dwie gałki to mało na te możliwości.
Skuteczność niesamowita, wszystko działa super.

______________________
Piotr SP2SWR
14-03-2018 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IOU Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 118
Dołączył: 02-05-2013
Post: #5
RE: QCX
Hej.
Dziś dokończyłem swojego QCX-a i zrobiłem dwie łączności na 40M. Włochy i Francja. Słuchałem na głośnik.
Nie odbyło się bez problemów, ponieważ dostałem niekompletny zestaw. Brakowało torebki Low Pass Filter, czyli procesora, trzech rdzeni i czterech kondensatorków i pinhedera 4 styki.
Hans wykazał się zrozumieniem i przysłał brakujące elementy a przedtem przysłał to co niezbędne do prawidłowego zaprogramowania czystego procesora, z prośbą aby zachować pliki dla siebie.
Dzięki temu mogłem złożyć wcześniej prawie całe radio i przeprowadzić uruchomienie i regulacje.

Przyznam że jestem pod wrażeniem pomysłowości tego urządzenia. Bez filtru kwarcowego jednowstęgowy odbiór CW - mieszacz / detektor kwadraturowy i zupełnie dobrze działający wąski filtr cw - akustyczny no i w procesorze całkiem niezły zestaw przyrządów pomiarowych.
Moc na wyjściu 3.6W muszę jeszcze sprawdzić czy Low pass filter nie tnie za dużo w paśmie, bo mierzyłem indukcyjność cewek i wyszło mi o 1 zwój więcej niż w opisie. Być może do poprawienia. odbiornik świetnie się sprawuje, nadajnik - czysty stabilny ton, przestrajanie bez "tupania".
Narazie nie podłaczałem manipulatore i te qso zrobiłem na tym kluczu co jest na płytce. Trochę QLF Sad , ale radio ma wbudowany klucz lambic. Będę drukował obudowę na drukarce 3d to i manipulator wydrukuję Smile.

Zestaw może nie jest tani jak na koszt elementów, ale pomysłowość i oprogramowanie zasługuje na cenę, zwłaszcza że to niszowa produkcja.
Pewnie jak Chińczycy to skopiują to będzie kosztował 10$, ale projekt nie jest open source, więc pewnie nie skopiują.
Na uznanie zasługuje instrukcja montażu i uruchomienia. Nie są potrzebne żadne przyrządy, gdyż radio ma je w sobie.
Mimo żem biegły w elektronice, wykonywałem krok po kroku tak jak opisane i pewnie dlatego uniknąłem problemów. Hans twierdzi że "bohaterowie" co się znają i robią bez instrukcji napotykają na problemy i raczej ma rację.
Radio może złożyć ktoś kto z elektroniką na bakier, ale umie dobrze lutować i ma zręczne paluszki do nawijania cewek toroidalnych a zwłaszcza transformatorka wejściowego - 4 uzwojenia, ważne kierunki nawinięcia i symetria. To najtrudniejszy element, ale instrukcja wiele mu poświęca.

Elementy bardzo dobrej jakości 1%, płytka świetnej jakości, dość mocno upakowana. Oporniki montuje się pionowo.
dwa scalaki smd są już wlutowane, resztę trzeba zmontować i nawinąć pierścieniowe cewki i transformator.

Hans odradza użycie podstawek poza procesorem, ale ja mam układy scalone w takich precyzyjnych podstawkach złoconych. Do procesora też taką dałem.

Dla ciekawskich polecam.

73's Marcin.
30-04-2020 0:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 08-05-2018
Post: #6
RE: QCX
Ja zamówiłem w połowie kwietnia i oczekuję dostawy lada dzień. Mam nadzieję że u mnie nie będzie braków w elementach. Wnioskuję że dokładne sprawdzenie listy jest pierwszym krokiem budowy.

Mam nadzieję że będziesz nas informował (tak jak o uBITX) o Twoich udoskonaleniach czy zmianach.

73 Marek
04-05-2020 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IOU Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 118
Dołączył: 02-05-2013
Post: #7
RE: QCX
Gratuluję i trzymam kciuki za powodzenie.
To co mam w planach to zamknięcie w obudowie wydrukowanej na drukarce 3d, pod płytką pojemnik na 4 liony.
Bardzo dobrze działa na takiej baterii.
Też dopinany z boku manipulator lambic.
Trzeba zaprojektować takie wsuwane połączenie.
Tylko narazie coś mnie odciągnęło od projektu.
Zastanawiam się czy powodem mniejszej mocy nadajnika nie jest dodanie po jednym zwoju do każdej cewki lpf. Mierzyłem indukcyjność miernikiem i 1uH 3.miały przy 17 zwojach a przy 16 było mniej.
Zresztą czy 5w czy 3.6 niema więksxego znaczenia dla odbiorcy. Łączności się robi.

73's Marcin.
04-05-2020 19:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VNM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 94
Dołączył: 18-06-2009
Post: #8
RE: QCX
Marcin, masz na myśli 4 liony 18650 w szereg czy jakąś inną kombinację ?

73' Jerzy
05-05-2020 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości