Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DDS na AD9951/52
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1
DDS na AD9951/52
Witam,

Wykonałem i uruchomiłem syntezę na płytce z Tulipana v.1.1. Do uruchomienia wykorzystałem oryginalny sterownik z czerwonego Tulipana Artura SP3OSJ wersja 4-ro płytkowa. To co się dało obejrzałem na oscyloskopie. Następnie skleciłem prosty programik obsługujący rejestry CFR1, CFR2 i FTW0 po SPI (4MHz) wysyłając adres rejestru i stosowną ilość bajtów. Uzyskałem takie same przebiegi na wyjściu i takie same napięcia oprócz f=100 MHz i f=120 MHz. Przy wykorzystaniu sterownika Tulipana napięcia wyjściowe na powyższych częstotliwościach wynosiły 4,08 Vpp i 2,60 Vpp, a przy moim sterowaniu odpowiednio 3,76 Vpp i 1,84 Vpp. Nic nie zmieniałem, przepiąłem tylko tasiemkę SPI. Nie potrafię tego wytłumaczyć - może ktoś brał ten temat...

Interesująco wygląda sterowanie oryginałem, to co zaobserwowałem to po SPI idzie paczka na "oko" 64 bajty lub więcej. Przeszukałem sieć, ale nie znalazłem algorytmu, który by chociaż w części dawał taki przebieg jak w oryginalnym Tulipanie... Rozumiem, że program sterownika Tulipana obejmują prawa autorskie, ale przecież algorytm tej klasy powinien gdzieś być. Gdzie?

Liczę na Waszą pomoc...

Płytka DDS:

İmage İmage

73 Staszek SP2GNB
19-11-2017 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: DDS na AD9951/52
Witam,

(19-11-2017 0:01)SP2GNB napisał(a):  ....3,76 Vpp i 1,84 Vpp. Nic nie zmieniałem, przepiąłem tylko tasiemkę SPI. Nie potrafię tego wytłumaczyć - może ktoś brał ten temat...

Staszku, zauważ, że z DDS-a sygnał w tym rozwiązaniu wychodzi różnicowy - nie rób pomiarów między masą, a wyjściami.
Przechodzi przez filtr i różnicowo wchodzi na odbiornik linii LVDS.
Tu amplituda sygnału wejściowego nie powinna być mniejsza, niż minimum katalogowe. Na wyjściu tego odbiornika linii masz prostokąt o amplitudzie około 3 do 3.3V. I to ten przebieg jest podawany na mieszacz.
Jeżeli dalej nie będzie Ci dawała spokoju amplituda, to zainteresuj się rejestrem ASF ( adr. 0x02)

(19-11-2017 0:01)SP2GNB napisał(a):  to co zaobserwowałem to po SPI idzie paczka na "oko" 64 bajty lub więcej.

Jesteś pewien, że to 64 bajty, a nie 64 bity ? Na oscyloskopie bez opcji analizy protokołów niewiele zobaczysz "na oko".
Rejestry AD9951 zajmują dokładnie 16 bajtów. Opis rejestrów oraz komunikacji jest opisany w nocie katalogowej..
Nieraz, zamiast bawić się w zapisywanie pojedynczych rejestrów ,przesyła się za jednym razem zawartość wszystkich rejestrów od pierwszego do ostatniego - tak jest łatwiej i praktyczniej jak używa się np DMA oraz mapę rejestrów trzyma w strukturach ( język C, C++...).

A to, że sterownik Tulipana przesyła dużo danych - może tak jest to oprogramowane, a może to błąd w sofcie... można gdybać nie widząc źródeł...

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2017 3:16 przez SQ8MVY.)
19-11-2017 3:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 14-02-2015
Post: #3
RE: DDS na AD9951/52
Witam,
Jasne, że bity, a nie bajty, mój błąd...
Pomiary robiłem na wyjściu syntezy tj po SN65LVDT... Zaskoczyło mnie to, że zmiana sterowania (Tulipan - moje) daje jakiekolwiek różnice... Popatrzę na ASF.
Pomysł DMA wykorzystam w programie na poważnie na którymś z STM32. Na dostęp do źródła tego programu nie liczę, chociaż cuda ponoć się zdarzają... Pełnego źródła nie potrzebuję, ale zawartość 4 rejestrów syntezy dla porównania by się przydała...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2017 10:08 przez SP2GNB.)
19-11-2017 10:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #4
RE: DDS na AD9951/52
Witam,

Jeżeli pomiary robiłeś na wyjściu SN65lvds34D, to tam jest prostokąt lvcmos lub lvttl, więc amplituda się nie zmienia i nie ma na nią wpływu amplituda sygnału różnicowego na wejściu SN65lvds34d.

Ale aby prawidłowo pomierzyć prostokąt o Fwy 100Mhz lub 120Mhz, to trzeba oscyloskop wysokiej klasy, który ma pasmo pomiarowe najmniej 1Ghz i próbkowanie z 4Gbps Te popularne dostępne cenowo dla hobbystów - RIGOL, SIGLENT o paśmie 70 do 200Mhz pokażą bzdury, a nie mierzony sygnał przy takiej częstotliwości sygnału.

Zresztą nie wiem jaki Ty masz model oscyloskopu, bo nie wspomniałeś o tym.

Do podglądu protokołu SPI polecam analizator stanów logicznych. Te od chińskich kolegów nie są drogie, a bardzo ułatwiają życie przy takich eksperymentach. Bez tego szkoda marnować czas, bo i tak nie dowiesz się co tam lata.
Inną opcją jest dokupić ( lub uruchomić ) analizę protokołów w oscyloskopie - jeżeli to oscyloskop cyfrowy i posiada taką funkcję.

Co do źródeł. Nie zostaną opublikowane - tak autorzy Tulipana gdzieś pisali.

Projekt Tulipana bazuje na projekcie PION - również rosyjski - wątek do przeglądnięcia na forum cqham, który to ma opublikowane źródła do sterownika oraz do DSP.
Śmiało można podglądnąć jak jest zrobiona komunikacja z AD9951 - w Tulipanie będzie zapewne bardo zbliżona...

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2017 11:11 przez SQ8MVY.)
19-11-2017 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 14-02-2015
Post: #5
RE: DDS na AD9951/52
Dziękuję Pawle za cierpliwość...
Mam SIGLENTa 100 MHz, dwa kanały i z braku innego przyrządu wyzwalam pierwszym zboczem CLK SPI w kanale 1 i SDO SPI podłączam do kanału 2. Da się parę pierwszych bajtów obejrzeć. Zdaję sobie sprawę, że powyżej ok. 40 MHz można tylko stwierdzić czy jest sygnał, czy go nie ma bez możliwości oceny jego jakości.

Zdziwiło mnie to, że źródło sterowania AD może mieć widoczny wpływ na amplitudę na wyjściu. No cóż kolejna sprawa ad acta...

Bardzo dziękuję za link do podobnych źródeł - zaraz popatrzę...

Jaki logic analyzer byś sugerował?

73 Staszek SP2GNB
19-11-2017 11:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #6
RE: DDS na AD9951/52
Witam,

Wszystko zależy ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniążków na analizator.
Za oryginały trzeba dać najmniej powyżej 900 zł.
Klony można kupić już od 25 - 30 dolarów. Nowe klony z 2017 roku to jakieś 50 - 65 dol. Te nowsze wersje posiadają już bufor wewnętrzny na próbki i 400Mhz próbkowanie. Tylko nie wiem jak ze softem do nich.

Osobiście używam 16 kanałowego klona Saleae16 Znakomicie pracuje pod linuksem (tylko takiego systemu używam ) i pakietem Sigrok - open source do obsługi różnej maści urządzeń pomiarowych.

73 Paweł
19-11-2017 11:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 14-02-2015
Post: #7
RE: DDS na AD9951/52
No to czytam... Widzę sprytne oprogramowanie syntezy AD995x i SI570 we wspólnych procedurach. Taki wybór oferuje także TRX MALAMUTE. Zastanawiam się jakimi kryteriami kierowali się autorzy stosując generator 100MHz w TULIPANie, a jakimi w PIONie (80MHz)...

Edit: Dzięki za namiary analizatora.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2017 14:49 przez SP2GNB.)
19-11-2017 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #8
RE: DDS na AD9951/52
Witam,

To czy jest 80 czy 100 Mhz to nie powinno mieć znaczenia.
80 powielona x5 daje katalogowe 400Mhz, jak i 100Mhz powielone x4 daje
owe 400Mhz.
W PIONIE widocznie był pod ręką generator 80Mhz.....

A projekt MALAMUT to już inna historia Jak zdrowie, czas i zapał pozwoli będzie również obsługiwał DDC Module1. Na chwilę obecną przeniesiony jest na Discovery F429 z modyfikacjami...
İmage

73 Paweł
19-11-2017 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 14-02-2015
Post: #9
RE: DDS na AD9951/52
Od czasu do czasu zaglądam na stronę MALAMUTa i tej informacji nie zauważyłem...
Mam silne domniemanie, że ta przekładka to Twoje dzieło. Mylę się?

73 Staszek SP2GNB
19-11-2017 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #10
RE: DDS na AD9951/52
Witam,

Staszku, nie mylisz się....

73 Paweł
19-11-2017 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości