Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaka antena
SO8OO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 21-07-2017
Post: #11
RE: Jaka antena
Z tym naciągiem to nie ma problemu. Przez brzozę mam przewieszoną linę z bloczkiem. Przez bloczek linka naciągowa w dół do szczytu delty a drugi koniec do domu na poddasze. Na lince mam zawiązane dwa oczka. Mam trzy pozycje naciągu dzięki temu. Mocny naciąg do pracy przy sprzyjających warunkach, luźniejszy jak wieje no i jak burza idzie czy bardzo mocny wiatr opuszczam tyle ile linki zostaje - wszystko sobie luźno dynda. Przy zwykłej pracy ani ciężarki czy sprężyny nie są potrzebne w przypadku brzozy. To giętkie drzewo i jego gałęzie same wybierają luzy. Z radialami fakt jest trochę zabawy, ale to nawet jak kiedyś zdemontuję tą deltę, to będzie można potestować odwrócone L, T, wszelkiej maści verticale itp. Muszę koniecznie popracować nad dopasowaniem, bo przypuszczam że teraz na skrzynce i kablu pewnie z połowa mocy idzie w ciepło.

http://so8oo.net
17-08-2018 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 30-09-2013
Post: #12
RE: Jaka antena
Co do "maszcicha" to mam pomysł abyś wziął drabinę , żerdź od płotu ( taką z 6 metrów) i przywiązał na tej brzozie aby wystawała do góry jeszcze bardziej. Ze szwojej pratkyki wiem że żerdzie takie przesuszone są dość lekkie i wystarczy tylko antene przeciągnąć poprzez ucho na szczycie. Potem powinno być ok. Mówie o półrąbówce chociaż mazna by zrobic LW n razy lambda. Np. LW 106 metrów świetnie stroi na 3,5 MHz i wyżej. Czechów popytaj na 80 metrach. Oni robili takie anteny i grzmieli u mnie jak lokalne stacje. Cool A potem rozmawiali że właśnie 106 metrów tak dobrze stroi.
12-09-2018 15:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO8OO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 21-07-2017
Post: #13
RE: Jaka antena
Zrobiłem tak na szybko dopasowanie L (docelowo zdalnie sterowane) i CW 100W doleciało do RE68mx (tuż przed ich świtem). Muszę jeszcze nad "ziemią" popracować, bo podłączenie drutów naciągowych z dłuugiego ogrodzenia znacznie poprawiło jakość odsłuchu, szumy znacznie zmalały ale wiem gdzie mam problemy i prowizorki do poprawienia, to będzie lepiej. W ostatni weekend w zawodach (jeszcze przed podłączeniem ogrodzenia) udało się na SSB dowołać do VY2ZM, KC1XX, 9K2HN no i nie było z tym większego problemu, by się dowołać a wołało sporo stacji z Europy. Także zdecydowanie antena ma potencjał. Ja wiem, że te stacje dysponują sporym zapleczem itp, ale z karnisza to by nie poszło tak Wink. Muszę jeszcze zrobić kabelki i potestować jak to będzie wyglądało na jakimś pskreporterze. Co mi jeszcze po głowie chodzi, to postawić 20m dalej jakiegoś verticala i spiąć te anteny razem (przełączanie wschód - zachód, plus jednocześnie północ - południe) ale to temat na następną zimę może Smile.
Jeśli o brzoze chodzi to nie wiem czy to do mnie było - raczej bez szans doczepić coś co przetrwa pierwszą wichurę. Gałęzie są długie i elastyczne, poddają się bardzo na wietrze. Jak usztywnisz ją tyczką, to się połamie.
Moja brzoza jest wyższa od tej half delty, więc komfortowa sprawa tutaj. Co by jeszcze wchodziło w rachubę do przetestowania, to inverted L, T, GP 1/4 (takie prawie 1/4) i pewnie jeszcze parę innych ale to może kiedyś.

P.

EDIT: sprawdziłem jak to z tym ogrodzeniem, no i dzisiaj poziom sygnału jest wyższy ale wchodzi też masę skwierczenia, trzasków. Tutaj pewnie sporo będzie zależeć od pogody (wilgotność powietrza itp). Także będzie loteria z tym. Może punktowe uziemienie ogrodzenia w paru miejscach by coś dało. Dam znać jak sprawdzę to.

http://so8oo.net
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2018 0:20 przez SO8OO.)
12-09-2018 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 30-09-2013
Post: #14
RE: Jaka antena
no to jeszcze coś Ci podpowiem. jak sie nie boisz wysokości to zainstaluj sobie na stałe w wybranym punkcie słup telefoniczny. betonowe szczudło ( czyli podstwę) i 10 metrowy słup przykręcany na dwie obejmy. Daje to w szczudle ok. 12 metrów solidnego masztu. Tyle ze musisz haki włazowe powkręcać. ja takie cos miałem w poprzednim QTH i zdawało egzamin. jako długoletni pracownik Łączności nie miałem z tym problemu, a le Ty rozejrzyj sie pośród łacznościowców za jakimis liniami do rozbiórki i wtedy sobie takie cos zorganizujesz. Te stare słupy były tak zakonserwowane że potrafiły stać po 70 lat i myslisz że cos im było??! Dzieci po dzieciach jak to się mówi a kostrukcja jest tak wytrzymała że śmiało wstawisz tam nawet obrót na górne pasma KF nie wspomnę o 144 MHz i wyzej. Po prostu bardzo solidny maszt i wytrzymały na dodatek. Polecam!
13-09-2018 11:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości