Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czar przedwojennej lampy...
SQ2RUU Offline
Arek

Liczba postów: 9
Dołączył: 12-12-2016
Post: #1
Czar przedwojennej lampy...
Witam !
Kilka lat chodziło mi po głowie zrobienie odbiornika KF , ale koniecznie na przedwojennych lampach. Dlaczego tak ? Bo kilka lat temu miałem okazję oglądać i słuchać oryginalnego ( !! ) przedwojennego odbiornika do radiostacji N-2, i jakoś się zakochałem w tych wielkich, wybitnie staromodnych "bańkach". Lampy sukcesywnie kupowałem na znanym portalu aukcyjnym - seria A .
AF3- wzm. wcz. , AK2 - heterodyna i mieszacz , 2xAF3 - wzmacniacz p.cz. , ABC1 - detektory AM i ARW , AK2 - detektor SSB , AL4 - m.cz. , AZ1 - zasilanie.
W początkowej koncepcji trioda z ABC1 miała być przedwzmacniaczem m.cz. , ale ponieważ sygnały po detekcji tego nie wymagają - w tej chwili jest nieużywana, zapewne posłuży do sterowania wskaźnika poziomu siły sygnału - trzeba go tylko umieścić w odbiorniku.
Pośrednia 500 kHz, zakres I - 3300 kHz - 5400 Zakres II - 4900 kHz do 8300 kHz.
Tak z przodu :
İmage

Wygląd z lotu ptaka :
İmage
a tak wygląda od spodu :
Gdyby kogoś temat zainteresował to chętnie odpowiem na pytania i podzielę się doświadczeniami .
73 !


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2017 15:02 przez SQ2RUU.)
20-09-2017 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Online
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #2
RE: Czar przedwojennej lampy...
Noooo.... Dzieło sztuki... Piękne estetycznie. Podobają mi się otworki głośnika. Zazwyczaj są wychetane jednym wiertłem i wygląda to topornie, a tu... Subtelnie i elegancko...

Gratuluję!

RF.
20-09-2017 15:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #3
RE: Czar przedwojennej lampy...
A ja bym chciał go usłyszeć w dobrej jakości nagrania i to tak co najmniej kilka dobrych minut. Byleby nie nagranie telefonem, ale kabelkiem z wyjścia liniowego tego odbiornika .... Nie ma wyjścia do nagrywania, to trzeba coś pokombinować. Mało jest w necie dobrej jakości nagrań starych lampowców.

73 JERZY SQ9RFC
21-09-2017 2:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RUU Offline
Arek

Liczba postów: 9
Dołączył: 12-12-2016
Post: #4
RE: Czar przedwojennej lampy...
Witam !
W weekend popróbuję wykonać takie nagranie.
Nigdy audiofilem nie byłem ale w porównaniu do FT-450 to dźwięk jest bardzo "miękki i ciepły" - analog to analog - a dodatkowo pętla ARW obejmuje tylko dwie lampy na p.cz. - zrobiłem tak specjalnie, by stacje słabe i mocne wyraźnie różniły się głośnością - strasznie mi się podoba "głębia" tego co słychać.
Stacje "komercyjne" z modulacją AM wychodzą bardzo fajnie i naprawdę słucha się z przyjemnością. Również przyjemnie ( albo i bardziej ) słucha się korespondentów na pasmach amatorskich , ale tylko gdy nie ma tłoku na paśmie. P.cz to tylko 5 obwodów rezonansowych więc cudów nie należy się spodziewać - ale to z założenia nie miało być i nie jest radio o wysokich parametrach - to ma być końcówka "lat 30-tych".
pozdrawiam !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2017 15:43 przez SQ2RUU.)
21-09-2017 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 1,092
Dołączył: 23-08-2009
Post: #5
RE: Czar przedwojennej lampy...
Na pośredniej 500kHz łatwo jest dostawić filtr elektromechaniczny na żądane pasmo.
Przewody zasilające żarzenie lamp powinny być prowadzone skrętką a nie równoległymi drutami, zmniejsza to brum sieciowy. Być może w tym przypadku go nie słychać, ale taka jest zasada.,
21-09-2017 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RUU Offline
Arek

Liczba postów: 9
Dołączył: 12-12-2016
Post: #6
RE: Czar przedwojennej lampy...
Fakt, troszkę brumczy - ale zupełnie nieprzeszkadzająco.
Filtr elektromechaniczny 500 Khz LSB to ja nawet mam w swoich "zapasach" - ale po pierwsze nie za bardzo wiem jak go użyć , a po drugie nie za bardzo " chcę" - wolałbym popróbować z wykonaniem samodzielnym filtrów p.cz. na dobrych ferrytach pierścieniowych, grubą licą w.cz. - tak aby zrobić filtry o większej dobroci niż obecnie użyte.
Jeśli chodzi o filtr elektromechaniczny to ( wstyd się przyznać ) nie wiem jak toto używać. Wydaje mi się ,że wystarczy wpiąć pomiędzy anodę AK2 i +250 a drugą stronę pomiędzy masę a siatkę AF3....ale czy nie trzeba przypadkiem pojemności równoległych ?

pozdrawiam.
22-09-2017 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 1,092
Dołączył: 23-08-2009
Post: #7
RE: Czar przedwojennej lampy...
Musi być dopasowanie i jednocześnie rezonans. Są różne typy zaròwno pod względem dopasowania jak i rezonansu. Najpopularniejsze najczęściej zalegające w szufladach to seria EMF9-3B i EMF9-3D. Pierwszy na górnaą wstęgę a drugi na dolną. Filtry te wagają z obu stron kondensatorów po 82pF, a ich opornośc w rezonansie wynosi 3kom. Podłączenie do układów lampowych jest więc bardzo proste. Trzeba jednak to tak zrobić aby przez cewki filtru nie płynął prąd stały
Jeśli chodzi o filtry LC to do AM wstarczy pięcioobwodowy, ale do SSB to już polecam 8-10 obwodów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2017 18:22 przez SP2JQR.)
22-09-2017 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RUU Offline
Arek

Liczba postów: 9
Dołączył: 12-12-2016
Post: #8
RE: Czar przedwojennej lampy...
Mam do dyspozycji filtr FEM-035-500N-3.1 ( napis cyrylicą ) , spróbuję wstawić na próbę. Dziękuję za podpowiedź.
Dlaczego nie można składowej stałej przepuszczać przez filtr? Zniszczy się ,czy parametry będą słabsze ?
23-09-2017 8:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #9
RE: Czar przedwojennej lampy...
(22-09-2017 14:16)SQ2RUU napisał(a):  ...
Filtr elektromechaniczny 500 Khz LSB to ja nawet mam w swoich "zapasach" - ale po pierwsze nie za bardzo wiem jak go użyć...
...
Jeśli chodzi o filtr elektromechaniczny to ( wstyd się przyznać ) nie wiem jak toto używać. Wydaje mi się ,że wystarczy wpiąć pomiędzy anodę AK2 i +250 a drugą stronę pomiędzy masę a siatkę AF3....ale czy nie trzeba przypadkiem pojemności równoległych ?

By się ino chciało chcieć...
Na sąsiednim temacie:
http://sp-hm.pl/thread-1911-post-20165.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2017 9:09 przez SP9FYS.)
23-09-2017 9:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RUU Offline
Arek

Liczba postów: 9
Dołączył: 12-12-2016
Post: #10
RE: Czar przedwojennej lampy...
Witam!
Muszę posypać głowę popiołem - faktycznie nie przejrzałem tego wątku. Nagrania niestety na razie nie zrobiłem bo nie miałem czasu.
25-09-2017 9:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości