Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
problem z kwarcem do syntezy Si5351
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 129
Dołączył: 15-04-2015
Post: #1
problem z kwarcem do syntezy Si5351
Próbuję uruchomić syntezę Si5351. W karcie mam informację, że kwarc podpięty do nóżki 2 i 3 może być od 25 do 27MHz.
Nie miałem akurat takiego, więc dałem najbliższy jaki znalazłem: 27,125MHz (jakiś z demontażu). Całość pracuje na 3,3V.
No i teraz kiedy mierzę oscyloskopem sygnał, to na obu nóżkach kwarcu mam nieco ponad 9MHz, a więc pracuje na częstotliwości podstawowej.
Pewnie dlatego synteza nie chce ruszyć mimo, że na liniach sygnałowych wydają się iść poprawne dane.
Jak zmusić kwarc do pracy na 3-ej harmonicznej?
Co ciekawe, po wymianie na inny model na chwilę widziałem na 27,125MHz na oscyloskopie, ale potem wróciło na podstawową...
Jak to podłączyć (jakie dodatkowe elementy), aby ruszał od razu na 3-ciej?

Z ciekawości zajrzałem na stronę lokalnego sklepu z częściami, czy mają tam kwarc 27MHz - mają, ale też jest z adnotacją w rodzaju "pracuje na 3-ej harmonicznej". Obawiam się więc, że po podłączeniu będzie to samo i ruszy na 9MHz... Undecided

Jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
19-09-2017 15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #2
RE: problem z kwarcem do syntezy Si5351
Dużo sprzętu dvd ma kwarc 27MHz często w układzie generatora na funktorach. Wydłub ze złomu. Stare kwarce z CB to overtony i szkoda czasu na nie.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
19-09-2017 20:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,048
Dołączył: 29-01-2010
Post: #3
RE: problem z kwarcem do syntezy Si5351
http://www.analog.com/media/en/technical...EE-168.pdf
str 2, c3 duża pojemność l1 i c2 w rezonansie równoległym
zreszto masz też tutaj:
https://www.fcd-tech.com/application-notes
metoda działa bez zarzutu,
ewentualnie możesz zmniejszyć pojemności do masy i też może zacząć działać bez konieczności dodawania cewki i kondensatora
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2017 21:51 przez SQ4AVS.)
19-09-2017 21:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GO Offline
Rafał
***

Liczba postów: 129
Dołączył: 15-04-2015
Post: #4
RE: problem z kwarcem do syntezy Si5351
(19-09-2017 21:51)SQ4AVS napisał(a):  http://www.analog.com/media/en/technical...EE-168.pdf
[...]

Bardzo dziękuję - właśnie o coś takiego mi chodziło! Big Grin

Co prawda jeden dokument mówi, że rezonans C2||(L1+C3) powinien być na połowie pożądanej 3-ciej harmonicznej kwarcu, a drugi mówi o 2/3 tej częstotliwości, ale mniej więcej z grubsza wiadomo o co chodzi Smile

Będę próbował. Ze zgrubnych obliczeń wychodzi mi, aby w pierwszej kolejności dla f(3th-OT)~27MHz spróbować:
C1, C2 = 22pF
C3 = 1nF
L1 = 4,7uH

Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
20-09-2017 9:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,048
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: problem z kwarcem do syntezy Si5351
połowa też starczy, dużo wyjaśniania ;-)
20-09-2017 16:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości