Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raspberry Pi 3
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 07-01-2017
Post: #51
RE: Raspberry Pi 3
Nie wiem czy działa z 5V,nie znam się na tym.W NWT portem rs steruje max232.
Szybkość transmisji portu w komputerze z Windows potrafię zmienić ale w malince nie.W NWT chyba się tej szybkości nie zmienia.Resztę co opisałeś sprawdzimy,dziękuję.

Wojtek
03-10-2017 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 203
Dołączył: 30-09-2009
Post: #52
RE: Raspberry Pi 3
(03-10-2017 14:34)SPO3O2OL napisał(a):  Nie wiem czy działa z 5V,nie znam się na tym.W NWT portem rs steruje max232.
Szybkość transmisji portu w komputerze z Windows potrafię zmienić ale w malince nie.W NWT chyba się tej szybkości nie zmienia.Resztę co opisałeś sprawdzimy,dziękuję.


Zaraz zaraz, czy chcesz mi powiedzieć, ze podłączyłeś MAX232 (tego w NWT) bezpośrednio do nóżek w Rpi? Bo już się pogubiłem. Chyba, że po stronie RPi też masz drugiego MAX'a.
03-10-2017 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 414
Dołączył: 30-07-2011
Post: #53
RE: Raspberry Pi 3
Witam,

Koledzy, z UARTEM na nóżkach GPIO nie jest tak łatwo w Raspberry Pi.
Nawiasem mówiąc są 2 UARTY. Jeden jest spięty z modułem BlueTooth (/dev/AMA0), a drugi (/dev/ttyS0) użyty jest przez jądro do posyłania na konsolę szeregową logów.
Tak więc jeden jak i drugi jest zajęty przez system. Samo włączenie obsługi UARTA w konfiguracji raspi-config to jeszcze nie wszystko.

Jeżeli jest dostępny na płytce NWT interfejs USB <-> UART to lepiej na początek podpiąć NWT pod port USB. Następnie z poziomu konsoli terminala poleceniem dmesg sprawdzić pod jaką nazwą interfejs jest widoczny w systemie. Zazwyczaj, dla FT232 jest to /dev/ttyUSB0.
Jeżeli jest już wpięty pod USB jakiś interfejs USB <->UART, to cyfra ( w przykładzie jest to zero ) będzie miała inną wartość.

(03-10-2017 14:34)SPO3O2OL napisał(a):  ...W NWT portem rs steruje max232...

Wylutuj / wyciągnij z podstawki tego MAX-a i pod sygnały Tx i Rx w NWT podepnij jakiś konwerter USB <-> UART. Zapewne masz jakiś w domu - będzie pewniej, bezpieczniej i szybciej.
Zauważ, że MAX232 od strony NWT ma sygnały na poziomie TTL 5V ( lub 3.3V ), natomiast od strony gniazda RS232 napięcia są w zakresie -12V ( logiczne zero) do +12V ( logiczna 1). W rzeczywistości zazwyczaj jest około +- 9V. Podpięcie takich poziomów do portu GPIO w Raspberry spowoduje jej uszkodzenie. W najlepszym wypadku padną tylko te piny, pod które będzie podpięty taki poziom sygnałów.

Skoro już mowa o LinNWT. Aby mieć interfejs programu w naszym języku, należy uruchomić program z podana ścieżką do pliku językowego. W moim przypadku jest to:

linnwt ./app_pl.qm

Po kompilacji nie instalowałem programu przez sudo make install, więc wszystko mam w jednym katalogu. Jeżeli po kompilacji instalowaliście program, to ścieżka z plikami językowymi powinna wskazywać na katalog ze źródłami LinNWT.
linnwt /katalog/ze/źródłami/linnwt/app_pl.qm
Pliki językowe nie są instalowane.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2017 17:00 przez SQ8MVY.)
03-10-2017 16:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 07-01-2017
Post: #54
RE: Raspberry Pi 3
(03-10-2017 14:36)SP9RQA napisał(a):  Zaraz zaraz, czy chcesz mi powiedzieć, ze podłączyłeś MAX232 (tego w NWT) bezpośrednio do nóżek w Rpi? Bo już się pogubiłem. Chyba, że po stronie RPi też masz drugiego MAX'a.

Nie ma się w czym gubić.Tak dokładnie jest.Podłączałem bezpośrednio z gniazda 232 analizatora na malinę w miejscach jakie pokazałem.Zrobiłem to na podstawie wypowiedzi Piotra.
(11-09-2017 12:25)SP9FKP napisał(a):  Co dostaniemy?
3. 40 pinowe złącze z portami GPIO zawierającymi interfejsy I2C, I2S, SPI. PWM i RS-232 (niepełny) do wykorzystania
Niepełny zrozumiałem jako nie wymagający wszystkich połączeń.
Wykorzystałem tylko 3 przewody.Nie podłączałem dodatkowo napięcia 3V3 z opisu złącza.Strach mi na to nie pozwolił Smile
http://sp-hm.pl/attachment.php?aid=13255


Do prób zachęcił mnie dodatkowo post ze zdjęciami Pawła SQ8MVY.Pytałem o podłączenia ale nie łączył jeszcze jak się okazało.Następnie inny Kolega pokazał,że uruchomił NWT na malinie więc i ja postanowiłem spróbować.
Poprosiłem o pomoc w instalacji LinNWT i to się udało.Jednak komunikacji nie uzyskaliśmy.Piszecie,że uszkodziłem port maliny.
Szkoda,że nikt wcześniej nie ostrzegł aby kategorycznie nie łączyć rs232 NWT bezpośrednio z maliną.Nie mam do nikogo pretensji,sam podjąłem decyzję o podłączeniu a poziom wiedzy informatycznej mam jak widać na poziomie zwykłego użytkownika komputera z oknami.
OSTRZEGAM INNYCH KOLEGÓW-nie podpinajcie do maliny bezpośrednio rs232 analizatora NWT tak jak się robi w przypadku komputera z systemem Windows i NWT
Moja zabawa z Raspberry Pi 3 zakończona na starcie.Może innym będzie łatwiej.Powodzenia.

Wojtek
03-10-2017 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 203
Dołączył: 30-09-2009
Post: #55
RE: Raspberry Pi 3
A jednak.... ;-(
Może porty się nie uszkodziły? MAX232 ma bardzo małą wydajność driverów (pewnie nie więcej niż 5-7[mA]), więc jeśli napięciowo się nie uszkodziły to jest szansa, że może żyją i mają się dobrze.
Brak komunikacji może wynikać z tego, że jak pisał kolega wcześniej te porty są już zajęte.
Podłącz NWT przez konwerter na USB i będzie działać.
03-10-2017 20:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 07-01-2017
Post: #56
RE: Raspberry Pi 3
Nie wiem czy się uszkodziły,tak założyłem po tym co przeczytałem a może warto to sprawdzić.Po co w takim razie jest port 232 jak nie można z niego korzystać gdyż zajął go system.Jak to obejść w inny sposób jak łączenie przez USB?
Krzysztof,czy można w Raspberry sprawdzić jakimś programem testowym lub poleceniem działanie portów malinki?

Edit
Znalazłem to od wersji 1,2
https://translate.google.pl/translate?hl...rev=search

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2017 21:31 przez SPO3O2OL.)
03-10-2017 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 203
Dołączył: 30-09-2009
Post: #57
RE: Raspberry Pi 3
Na pewno można, tyle tylko, ze jak port jest zajęty przez system to i tak cię do niego nie dopuści. Najpierw porty trzeba zwolnić.
Taka była wizja programistów i nic na to nie poradzimy.

Ale zobacz tutaj jak to obejść:
https://community.particle.io/t/tutorial...pi-3/30194
https://spellfoundry.com/2016/05/29/conf...ding-pi-3/

osobiście tego nie trenowałem, bo nie miałem nigdy takiej potrzeby. Wszystko łączę po USB.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2017 21:52 przez SP9RQA.)
03-10-2017 21:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 414
Dołączył: 30-07-2011
Post: #58
RE: Raspberry Pi 3
Witam,

Wojtku, może nie będzie tak źle z Twoją malinką...
(03-10-2017 20:29)SPO3O2OL napisał(a):  Szkoda,że nikt wcześniej nie ostrzegł aby kategorycznie nie łączyć rs232 NWT bezpośrednio z maliną...
... tak jak się robi w przypadku komputera z systemem Windows i NWT...

Tu nie ma nic do rzeczy system operacyjny.
Nie powinno się łączyć interfejsów o różnych poziomach napięć bez użycia odpowiednich konwerterów.

GPIO w malince pracuje z poziomami napięć 3.3V

73 Paweł
03-10-2017 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 07-01-2017
Post: #59
RE: Raspberry Pi 3
Z tego co piszesz Krzysztof wnioskuję,że łączenie po rs232 lepiej omijać szerokim łukiem.Dziękuję za porady.
Pintest stworzył trochę problemów w uruchomieniu ale jest wynik.

The main 8 GPIO pins 0: 7: OK
The 5 SPI pins 10:14: OK
The serial pins 15:16: OK
The I2C pins 8: 9: OK

Może nie jest źle Paweł,chyba port wygląda na sprawny.Nie powinno się ale zwykły użytkownik komputera nie ma pojęcia
jakie napięcia panują na portach.Jak przeczytałem o zerze -12V i jedynce +12V to zrobiłem taaaakie wielkie oczy.
Jednak uświadomiono mnie,że może być nawet -15V i +15V.Pomyślałem,że uczysz się człowieku całe życie a i tak głupi umrzesz Smile
Może znasz jakiś sprawdzony schemat konwertera 3V3,który należy zastosować po usunięciu max232 w NWT?

Edit
Doczytałem radę,że ma być to konwerter USB<>UART.Nie mam ale poszukam wiadomości na ten temat.Dziękuję.

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2017 22:42 przez SPO3O2OL.)
03-10-2017 22:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 203
Dołączył: 30-09-2009
Post: #60
RE: Raspberry Pi 3
Bez przesady, połączenie po RS232 nadal jest bardzo popularne. Tyle tylko, ze należy mieć wiedzę co z czym łączyć.
Wg standardu z tego co pamiętam driver ma zapewnić poprawną komunikację na odległość min. 15[m], a stosuje się znacznie dłuższe ;-) Taka komunikacja na poziomie 5[V], że o 3.3[V] nie wspomnę nie będzie w ogóle możliwa.
03-10-2017 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości