Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 247
Dołączył: 30-09-2013
Post: #1
Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
Witam! Znalazłem ciekawy układ syntezy DDS. Po namówieniu kumpla nie krótkofalowca do przeprojektowania płytki na dwie zacząłem to składać. Mam juz nawet zaprogramowany PIC. Powstaje tylko jedno pytanie bo nie mogę sie doszukać wartości częstotliwości generatora kwarcowego. Ponieważ to moja pierwsza synteza tego typu pragnę zapytać Kolegów którzy już to robili jaki generator kwarcowy tu wstawić. Bo według mojej opinii powinien byc to generator 30 MHz. Ale głowy bym nie dał. Podpowiedzcie proszę co i jak.

.zip  dds4v0.zip (Rozmiar: 214.92 KB / Pobrań: 175)
02-04-2017 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 366
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
Witaj,

Nie budowałem tej syntezy, ale wszystko jest opisane w DDS_Notes.pdf, strona 3, Calibration and setup screens z paczki którą zamieściłeś.

Z tego opisu wynika, że możesz użyć generatora o dowolnej częstotliwości.
W konfiguracji syntezy ustawiasz, czy ma być włączony mnożnik x6 ( w przypadku ad9851) oraz podajesz częstotliwość użytego generatora ( dla wyłączonego mnożnika) lub freq generatora x 6 ( dla włączonego mnożnika).

73 Paweł
02-04-2017 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 247
Dołączył: 30-09-2013
Post: #3
RE: Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
No właśnie! To moja pierwsza tego typu konstrukcja to człowiek błądzi jak pijane dziecko we mgle Smile) no ale dzięki za podpowiedź. powiedz mi tylko czy ta wersja pozwala według Ciebie na ciągłe pokrycie zakresu? Bo mam dwa odbiorniki komunikacyjne gdzie zdechły syntezy. jeden to niemiecki Debeg 2000 z padniętą syntezą na procku ZX 80 (!) wysilili się cholera i nie idzie tego zrobić bo padły E PROMy. A drugi to Drake SPR4 z pośrednia 5,645 MHz który ma 24 pozycje generatora kwarcowego po 500 kHz na VFO a parametry ma brzytwa wiec warto by było toto reanimować na całe 30 MHz. A z opisu wynika ze tylko pasma amatorskie bo Ich przepisy państwowe sa rygorystyczne czy cos podobnego. Ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce ?
02-04-2017 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GTG Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 21-08-2009
Post: #4
RE: Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
Witam
W projekcie użyto gen. kwarcowy 100 MHz, co wynika z załącznika lecz jak stwierdził poprzednik można inne.
Pozdrawiam


Załączone pliki
.pdf  ddsv4 vu3cns layout.pdf (Rozmiar: 82.26 KB / Pobrań: 136)
02-04-2017 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 366
Dołączył: 30-07-2011
Post: #5
RE: Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
Witaj,

Według w/w dokumentu:
Cytat:Features
1. Range 0 to 70 MHz by 1 Hz step.
2. Freq setting in 1, 10, 100Hz, 1, 10, 100KHz, 1, 10 MHz by using a low
cost mechanical encoder with a variable tuning rate.
3. 2 rows X 16 character LCD display.
4. A 4 x 3 Keypad used for easy freq entry.
5. IF, CW, SSB offsets settings when used with Transceiver/ Receiver.
6. Software calibration to WWV or equivalent.
7. Two VFOs and split freq operation.
8. 19 user memories, memories freq + mode (i.e. LSB/USB etc.)
9. All settings are held in EEPROM and are permanent (but user can
change it any time).
10. 4 Band selection and 4 Mode selection outputs.
11. When operating below IF frequency, clockwise rotation of rotary
encoder decreases DDS out put frequency but increases the display
frequency.
12. RIT operation.

Masz tą informację w 1 punkcie podaną - pokrycie od 0 do 70MHz z minimalnym krokiem 1Hz
Jest również możliwość ustawiania częstotliwości pośredniej, co też dla Twoich odbiorników się przyda.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2017 22:40 przez SQ8MVY.)
02-04-2017 22:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 247
Dołączył: 30-09-2013
Post: #6
RE: Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
Teraz widzę. Dzięki za pomoc. Jak znajdę taki generator to postaram sie to uruchomić. mam taki 20 MHz ale na piątej harmonicznej sie go raczej nie wzbudzi. podzwonię do TME. Może Oni coś mają.
03-04-2017 0:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 366
Dołączył: 30-07-2011
Post: #7
RE: Ciekawa synteza z Hamradioindia i jedno pytanie.
Witam,

Możesz założyć 30 Mhz i w konfiguracji włączyć mnożnik x6 ( jeżeli to ad9851 ). Jak dopiero szukasz generatora, to kup taki, aby nie włączać mnożnika x6, czyli wystarczy Ci z zakresu 125 MHz do 180 MHz.
Pamiętaj, że ma to być generator a nie kwarc.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2017 8:44 przez SQ8MVY.)
03-04-2017 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości