Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
M72M72 Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 12-12-2016
Post: #1
Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Próbuję zmajstrować pierwszy zestaw kf.
Radyjko już mam - bitx-40 teraz robię antenę balkonową, coś na wzór MFJ-1622.
İmage
Chciałem zrobić prosty przyrząd do zgrubnego "szukania na cewce" najmniejszego SWR. Chcę sobie pokombinować z długościami prętów, przeciwwag, cewki w celach edukacyjnych i chcę mieć szybki podgląd w postaci zaświecającej się żaróweczki szeregowo podłączonej z anteną.
Mam moduł DDS z którego chcę zapodawać sygnał w antenę tylko on jest o wiele za słaby żeby zaświecić nawet mikro-żaróweczkę.
Czy ktoś mógłby podrzucić schemat jakiegoś prostego wzacniacza który wzmocniłby sygnał do powiedzmy 1 wata ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2017 21:47 przez M72M72.)
07-01-2017 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 26-09-2013
Post: #2
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Jeśli masz moduł DDS, to kosztem kilku złotych możesz zbudować prosty miernik SWR oparty na mostku pomiarowym i Arduino, spójrz na http://www.hamstack.com/hs_projects/k6be...alyzer.pdf .

73 Olgierd | SP3YOR - Klub Krótkofalowców w Poznaniu http://sp3yor.net
07-01-2017 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 12-12-2016
Post: #3
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
A zamiast tych wzmacniaczy operacyjnych MCP6002 mogłyby podejść TL061CN ?Pytam bo mam akurat na stanie kilka sztuk.
Chyba to zrobię bo mam akurat nano i dds-a dzięki za link.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 0:31 przez M72M72.)
08-01-2017 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 30-09-2009
Post: #4
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
(08-01-2017 0:10)M72M72 napisał(a):  A zamiast tych wzmacniaczy operacyjnych MCP6002 mogłyby podejść TL061CN ?Pytam bo mam akurat na stanie kilka sztuk.

MCP6002 jest wzmacniaczem typu rail-to-rail, a TL061 jest zwykłym operacyjnym
i tu się raczej nie sprawdzi.
08-01-2017 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 12-12-2016
Post: #5
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
Ok, dzięki za odpowiedź, zamawiam części i robię to ustrojstwo bo widzę że nic prostszego raczej nie znajdę.

Jakie można zastosować zamienniki diod AA143 bo widzę że ciężko je dostać ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 4:02 przez M72M72.)
08-01-2017 4:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 30-09-2009
Post: #6
RE: Jak zrobić prosty wzmacniacz kf.
(08-01-2017 4:02)M72M72 napisał(a):  Ok, dzięki za odpowiedź, zamawiam części i robię to ustrojstwo bo widzę że nic prostszego raczej nie znajdę.

Jakie można zastosować zamienniki diod AA143 bo widzę że ciężko je dostać ?

1N34A racze z tego co widzę stosują w takich miernikach,
są na allegro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 14:25 przez SP9RQA.)
08-01-2017 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości