Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik Tyfona
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Odbiornik Tyfona
Tyfon szumi, ale po dołączeniu anteny nie odbiera niczego (nie podnosi się poziom szumu odbiornika)

Gdzie trzeba pomierzyć by sprawdzić gdzie tkwi haczyk ?

3.5V za IC106

http://tyfek.republika.pl/TYFon_80/tyfon_80.htm

Aha. To wersja na 7MHz


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 10:49 przez SQ8NZD.)
28-11-2016 10:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 28-05-2010
Post: #2
RE: Odbiornik Tyfona
(28-11-2016 10:49)SQ8NZD napisał(a):  Tyfon szumi, ale po dołączeniu anteny nie odbiera niczego (nie podnosi się poziom szumu odbiornika)
Szumi - to przynajmniej m.cz. działa, jest sukces.

(28-11-2016 10:49)SQ8NZD napisał(a):  Gdzie trzeba pomierzyć by sprawdzić gdzie tkwi haczyk ?
Zapoznać się z zasadą działania IC106 LM78L05. Pomoże to w analizie nieprawidłowego działania.
Wskazane stosowanie zasad montażu w.cz.

(28-11-2016 10:49)SQ8NZD napisał(a):  3.5V za IC106
Usunąć przyczynę za niskiego napięcia, wzbudzony stabilizator lub przeciążony.
28-11-2016 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #3
RE: Odbiornik Tyfona
Panowie przejrzyjcie dokładnie schemat. Jeżeli tam nie ma błędu to układ IC106 dostaje 5V z układu IC104. Jakim cudem na wyjściu IC106 ma być 5V skoro na wejściu dostaje on tylko 5V idące z IC104?. IC106 musi być na U wyj. 3,3V lub - jeżeli jest to tak jak na schemacie 78L05 to musi dostawać zasilanie 12V z osobnego żródła. Przy 5V podanych na wejście (obecna konfiguracja) on nie ma prawa działać jak stabilizator.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 11:49 przez SP4LVC.)
28-11-2016 11:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #4
RE: Odbiornik Tyfona
Albo IC104 jest na 8V

Andrzej
28-11-2016 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #5
RE: Odbiornik Tyfona
Połączenia w odbiorczej części Tyfonka sprawdzałem dosłownie 10 razy

Też się zdziwiłem, że układ IC106 ma dostawać tylko 5V. Myślę, że należy na jego wejście trzeba dać 12V, ale martwię się jakie napięcie popłynie na R105 (1kom).

IC106..... To jak podłączyć 12V na wejście in ? Czy jak napisał Andrzej zmieniamy IC104 na stabilizator 8V ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 12:02 przez SQ8NZD.)
28-11-2016 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #6
RE: Odbiornik Tyfona
Zamiast IC106 wstawił bym zworkę albo jakiś dławik a nawet rezystor 10om.

Andrzej
28-11-2016 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #7
RE: Odbiornik Tyfona
(28-11-2016 12:02)SQ8NZD napisał(a):  Połączenia w odbiorczej części Tyfonka sprawdzałem dosłownie 10 razy

Też się zdziwiłem, że układ IC106 ma dostawać tylko 5V. Myślę, że należy na jego wejście trzeba dać 12V, ale martwię się jakie napięcie popłynie na R105 (1kom).

IC106..... To jak podłączyć 12V na wejście in ? Czy jak napisał Andrzej zmieniamy IC104 na stabilizator 8V ?

To są chyba pytania do autora konstrukcji.

Bogdan
28-11-2016 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #8
RE: Odbiornik Tyfona
Pisałem przedwczoraj do niego, ale do tej pory nie ma reakcji.
(28-11-2016 12:19)SP6AUO napisał(a):  Zamiast IC106 wstawił bym zworkę albo jakiś dławik a nawet rezystor 10om.

To jak 10om wstawiać. Na pewno nic się nie stanie ?

Czy najprościej ominąć IC016 i zrobić zworkę ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 12:40 przez SQ8NZD.)
28-11-2016 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #9
RE: Odbiornik Tyfona
Pierwsza wersja z IC104 na 8V jest ryzykowna.8V to maks na układzie LA1185
Śmiało 10om z IN na OUT IC106.
Nota katalogowa podaje max 8mA.
0.008A razy 10om =0.08V.Tyle napięcia max odłoży się na rezystorze.Czyli 80mV
A moc rezystora 0.008 x 0.08 =0.00064W

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 13:02 przez SP6AUO.)
28-11-2016 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 11-02-2011
Post: #10
RE: Odbiornik Tyfona
OK. DZIĘKUJĘ !

Zasiadłem do Tyfona iiii.... nie mam odbioru.

Może należy zamontować stabilizator 5V ale zasilany z 12V a nie IC104.

A tranzystor T101 (BC547) nie potrzebuje 12V ?

Pomysły ? Confused
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 17:16 przez SQ8NZD.)
28-11-2016 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości