Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik Tyfona
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 443
Dołączył: 11-02-2011
Post: #21
RE: Odbiornik Tyfona
Tomek mówi tak, Andrzej tak , a więc JAK ? Wink

Aha. Próbowałem z LM7808 i nic. Tylko wszystko trochę bardziej szumi.

I jeszcze na pierwszym LA1185 pisze dalej 3V7 a na drugim 6V9. Czy to może być przyczyna niesprawności układu ?

Mam jeszcze TA7358APG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 9:23 przez SQ8NZD.)
29-11-2016 9:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #22
RE: Odbiornik Tyfona
Adrian,nie rozumiesz co jest napisane w post20. Kliknij na załącznik i przeczytaj to jedno zdanie.Ten załącznik to jest oryginał w pdf.
Postanowiłem dopisać jeszcze to:i IC104 i IC106 oba są zasilane z 12V.Popatrz na płytę montażową.Czy to jest już jasne ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 9:33 przez SP6AUO.)
29-11-2016 9:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 443
Dołączył: 11-02-2011
Post: #23
RE: Odbiornik Tyfona
Czyli obcinamy out z IC106 na lewo od R105 (dajemy mu 5V) i tam podłączamy 12V ?

Tak zrobić ?

Zrobiłem jak mówiłeś, ale nic z tego....

A może powymieniać układy na TA7358APG ? Bo dalsze oznaczenia różnią się od siebie. Jeden 3V7 a drugi 6V9
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 9:59 przez SQ8NZD.)
29-11-2016 9:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-09-2009
Post: #24
RE: Odbiornik Tyfona
Te dalsze oznaczenia nie mają znaczenia.
Trzeba ustawić generator BFO na odpowiednią częstotliwość i sprawdzić czy w ogóle działa.
Ustawić generator mieszacza na odpowiedni zakres i sprawdzić czy działa.
Zestroić filtr pasmowy,filtr kwarcowy na odpowiednie pasmo.
Jak cała reszta jest sprawna to może coś Rx odbierze.
Może jak antena będzie jako tako w paśmie.
Proponuję poczytać 2 załącznik pdf w post:#1

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 10:47 przez SP6AUO.)
29-11-2016 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 443
Dołączył: 11-02-2011
Post: #25
RE: Odbiornik Tyfona
A czy ma ktoś ochotę zbudować ten odbiornik i podzielić się wiedzą zdobytą podczas uruchamiania RX-a ?

Kto zbuduje i go uruchomi ma od mnie flaszkę samogonu Wink .

Styl... Manhattan. Przyjmujecie wyzwanie ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 11:36 przez SQ8NZD.)
29-11-2016 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 269
Dołączył: 23-03-2010
Post: #26
RE: Odbiornik Tyfona
(29-11-2016 11:36)SQ8NZD napisał(a):  A czy ma ktoś ochotę zbudować ten odbiornik i podzielić się wiedzą zdobytą podczas uruchamiania RX-a ?

Kto zbuduje i go uruchomi ma od mnie flaszkę samogonu Wink .

Styl... Manhattan. Przyjmujecie wyzwanie ?

Szkoda że o ilości gwiazdek decyduje ilość napisanych postów, a nie doświadczenie piszącego je konstruktora. Takie posty jak powyższy, to kpina z powagi tego forum.
Z formą zadawanych pytań jak w tym wątku, proponuję się przenieść do ELEKTRODY.
Używanie nazwy MANHATTAN jest obraźliwe dla konstruktora który określił swój styl montażu taką nazwą. Konstrukcja przedstawiona przez zakładającego wątek to jeden wielki śmietnik. Trudno się więc dziwić że nie działa jak się oczekiwało.
Taki wątek jak ten zajmuje jedynie miejsce na serwerze, nie wnosząc żadnych korzyści członkom FORUM.
Prośba do ADMINA!
Cały ten wątek proponuję umieścić w koszu.
Rysio!
29-11-2016 13:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 02-11-2010
Post: #27
RE: Odbiornik Tyfona
Do Administratora.
Popieram prośbę kolegi Ryszarda. Nie tylko ten wątek zajmuje miejsce na serwerze nie wnosząc żadnych korzyści dla członków Forum. Kolega SQ8NZD założył tu na FORUM 103 podobne wątki, nie skorzystał z pomocy kolegów i nic nie zbudował. Uważam, że czas z tym skończyć. Proponuję aby każdy nowy wątek założony przez kolegę Adriana wylądował w koszu.
Janusz.
29-11-2016 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 352
Dołączył: 05-04-2011
Post: #28
RE: Odbiornik Tyfona
Nie popieram powyższych dwóch wpisów. Natomiast popieram aby pomóc Adianowi bo jest początkujący tak samo jak Wy byliście n-dziesiąt lat temu, gdy zadawaliście jeszcze "głupsze" pytania.

Teraz do Adriana. Jak na wyjściu, któregokolwiek ze stablizatorów masz inne napięcie niż to na które został wykonany to może świadczyć albo o zwarciu w układzie albo o wzbudzaniu się takie stabilizatora. Wpierw zaczynamy od sprawdzenia napięć stabilizatorów i sprowadzenia ich do prawidłowych. Dla uproszczenia procedury należy usunąć wszystkie scalaki z podstawek czy też wylutować je z pająków.

Pzdr!
29-11-2016 17:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 443
Dołączył: 11-02-2011
Post: #29
RE: Odbiornik Tyfona
Napięcia stablizatorów są jak trzeba. Potrzeba mi jedynie wskazać jakie są rozbieżności między schematem ideowym a płytką. Bo np. R105 jest zasilany na schemacie z OUT IC104 a na płytce jest już z Out IC106. Widzicie ?

Takich "kwiatków" może być więcej...

BTW. Czy to moja wina, że autor popełnił kilka kardynalnych błędów ??

Ja swojego Tyfona zbudowałem 100% zgodnie ze schematem. Powinno coś odbierać, cokolwiek i reagować na podłączenie anteny !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 19:05 przez SQ8NZD.)
29-11-2016 19:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 352
Dołączył: 05-04-2011
Post: #30
RE: Odbiornik Tyfona
(29-11-2016 19:03)SQ8NZD napisał(a):  Napięcia stablizatorów są jak trzeba. Potrzeba mi jedynie wskazać jakie są rozbieżności między schematem ideowym a płytką. Bo np. R105 jest zasilany na schemacie z OUT IC104 a na płytce jest już z Out IC106. Widzicie ?

Takich "kwiatków" może być więcej...

BTW. Czy to moja wina, że autor popełnił kilka kardynalnych błędów ??

Ja swojego Tyfona zbudowałem 100% zgodnie ze schematem. Powinno coś odbierać, cokolwiek i reagować na podłączenie anteny !

Jak masz generator sygnałowy, to przedzwoń cały tor od wzmaczniacza m.cz wstecz aż do anteny. Jak nie masz - to musisz kupić albo zrobić. Kiedyś, ze 100 lat temu sugerowaliśmy Tobie abyś wpierw wykonał kilka prostych przyrządów pomiarowych bo inaczej Twoje uruchamianie urządzeń radiowych szybko zostanie poskromione. Ponadto, trzeba sprawdzić generatory w tym odbiorniku czy pracują generatory (generator). Aby to zrobić znowu patrz wyżej - trzeba mieć częstościomierz. Dla testowania torów m.cz. najlepszy jest szukacz sygnału. Optymalnie jak będzie z detektorem w.cz.
Adrian, ogarnij się proszę. Wink Bez chociażby TDO i szukacza sygnałów (w załączniku, uniwersalny model m.cz z detektorem, który w takich przypadkach znacznie ułatwia życie) uruchamianie odbiorników co mają więcej niż jeden obwód strojony i dwa tranzystory jest absurdem. Nie miej pretensji do autorów schematów, kitów czy pcb. Każdy ma prawo wykonać, narysować, zaprojektować schemat, pcb jak mu tam pasuje. Natomiast Ty masz być dociekliwym radiofanem i ustalić przed próbą odwzorowania czy dany układ ma szanse w ogóle działać. Niestety do tego jest potrzebna wiedza, praktyka albo odwrotnie. Jednak się nie poddawaj Smile
Jeszcze drugi z poczciwego RE.


Załączone pliki
.pdf  J-047N.pdf (Rozmiar: 1.34 MB / Pobrań: 89)
.pdf  signal-tracer-Re1977-10.pdf (Rozmiar: 320.82 KB / Pobrań: 73)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 20:28 przez SQ9JXT.)
29-11-2016 20:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości