Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbiornik Tyfona
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 116
Dołączył: 08-03-2010
Post: #11
RE: Odbiornik Tyfona
(28-11-2016 17:16)SQ8NZD napisał(a):  A tranzystor T101 (BC547) nie potrzebuje 12V ?

Do czego jest T101 ?

http://sq8aqx.blogspot.com/
28-11-2016 18:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 08-04-2012
Post: #12
RE: Odbiornik Tyfona
Adrian, fajnie by było gdybyś tyfona RTX lub tylko RX wykonywał na PCB to trafił byś na ten błąd. Na PDF-ie jest schemat i rozmieszczenie elementów na PCB a na nim jasno jakie i które stabilizatory i jak zasilane. BC547 jest zasilany z 5V.
Często są takie błędy między schematem i PCB, może celowo abyśmy się czegoś nauczyli
SP4LVC i SP6AUO ? (:

Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 21:30 przez SQ3PJV.)
28-11-2016 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 24-03-2009
Post: #13
RE: Odbiornik Tyfona
...ten pierwszy stabilizator nie może być na 5V jeśli ten następny też ma być na 5V...inaczej po tym drugim na pewno nie bedzie stabilnych 5V...
28-11-2016 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 08-04-2012
Post: #14
RE: Odbiornik Tyfona
Same dostojne głowy, a nie przeglądają dokumentacji i to podanej w pierwszym poście przez Adriana. Szkolny błąd.

Darek
28-11-2016 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
**

Liczba postów: 55
Dołączył: 10-02-2014
Post: #15
RE: Odbiornik Tyfona
Na stronie głównej jest adres do autora
Wystarczy zapytać . I po co to zamieszanie.

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
28-11-2016 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 08-04-2012
Post: #16
RE: Odbiornik Tyfona
SP2SGA po co pytać bardzo prosty błąd. Przegląd PDF-a wyjaśnia

Darek
28-11-2016 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 602
Dołączył: 20-09-2009
Post: #17
RE: Odbiornik Tyfona
Na schemacie IC106 jest zasilany z Ic104 a na płytce jest IC104 i IC106 zasilane z 12V.
Ale przecież to celowo tak jest zrobione.Błędy na schemacie,na liście materiałowej.
To jest chore jeżeli to jest celowe.
Adrian,jeżeli z rezystorem 10om zamiast stabilizatora IC106 radio nie działa,to Ty masz problem.
Ja tak z szacunku śledzę ten wątek i z ciekawości czy Ty poradzisz sobie z uruchomieniem generatora na IC 101.
Już kiedyś próbowałeś podobny układ na diodach pojemnościowych i chyba nic nie wyszło.
Ale, powodzenia.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 0:17 przez SP6AUO.)
29-11-2016 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 507
Dołączył: 11-02-2011
Post: #18
RE: Odbiornik Tyfona
(28-11-2016 22:16)SQ3PJV napisał(a):  SP2SGA po co pytać bardzo prosty błąd. Przegląd PDF-a wyjaśnia

Mi coś się wydaje, że IC104 ma mieć na wyjściu 8V czyli LM78L08 .

A jak znasz Darku prawidłowe rozwiązanie problemu to podziel się tym z nami. Please...
29-11-2016 7:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 387
Dołączył: 05-04-2011
Post: #19
RE: Odbiornik Tyfona
(29-11-2016 7:59)SQ8NZD napisał(a):  
(28-11-2016 22:16)SQ3PJV napisał(a):  SP2SGA po co pytać bardzo prosty błąd. Przegląd PDF-a wyjaśnia

Mi coś się wydaje, że IC104 ma mieć na wyjściu 8V czyli LM78L08 .

A jak znasz Darku prawidłowe rozwiązanie problemu to podziel się tym z nami. Please...


No ale nad czym tu deliberować przez cały wątek. Wiadomo, że dwa stabilizatory 5 V połączone w szereg nie mają sensu. Pierwszy stabilizator powinien mieć 8 V natomiast drugi 5 V wtedy wszystko zacznie prawidłowo działać. Układów nie wykopcisz, bo 8 V to dla nich napięcie katalogowe. Zatem wymień stabilizator IC104 i po temacie.

Pzdr!
29-11-2016 9:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 602
Dołączył: 20-09-2009
Post: #20
RE: Odbiornik Tyfona
Proszę przeczytajcie post 17.Pierwsze zdanie.Jasno napisałem na czym polega błąd.
İmage
Po prawej jest 12V do IC104 i czerwona linia biegnie do +12V na IC106

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 9:13 przez SP6AUO.)
29-11-2016 9:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości