Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co to za rezystor ?
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 05-10-2014
Post: #1
Co to za rezystor ?
Witam

Dostalem od kolegi takie rezystory bezindukcyjne jakie sa na zdjeciu.
O tych mniejszych znalazlem troche informacji w internecie ( do 250 W 2 Ghz 50 Ohm ) ale do tego wiekszego na nic nie trafilem.
Ciekaw jestem jaka moco moge go obciazyc i do jakiej czestotliwosci.

Pozdrawiam
Wojtek
EC4AGT


Załączone pliki Miniatury
İmage
14-11-2016 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MQH Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 07-02-2010
Post: #2
RE: Co to za rezystor ?
Witaj

Te dwa mniejsze to tłumiki 20dB. Porównaj ich wymiary z PDF-em a dowiesz się pozostałych parametrów, jeśli dobrze pamiętam to podobne pracowały w sprzęcie
GSM a ich moc była 50W ( z wymiarów wynikało by 100W... ). Ich piny nie są zamienne dlatego jeśli do końcówki out podasz sygnał o dużej mocy to tłumik ulegnie uszkodzeniu.
To duże pudełko to obciążenie ale aby poznać jego parametry należy je otworzyć.
W środku będzie obciążenie bezindukcyjne dużej mocy a z napisów na nim dowiesz się jaką mocą można go obciążyć.

Oczywiście jedne i drugie wymagają odpowiednich radiatorów aby w pełni wykorzystać ich parametry.

Pozdrawiam
Marian


.pdf  Florida_RF_Labs_-_Attenuators.pdf (Rozmiar: 1.87 MB / Pobrań: 45)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016 16:32 przez SP9MQH.)
14-11-2016 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 05-10-2014
Post: #3
RE: Co to za rezystor ?
Z tym dużym to problem bo nie da się go rozebrać. Pokrywa jest zanitowana.
Zamontuje go na dużym radiatorze. I tu mam pytanie co będzie lepsze : pasta termiczna do sond temperatury ( takie mamy w pracy do sond PT 100 ) czy pasta miedziana ( taką używałem do robotów zgrzewalniczych )

Pozdrawiam
14-11-2016 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 03-08-2010
Post: #4
RE: Co to za rezystor ?
Panowie z tym otwieraniem, to nie tak szybko. Jest to bardzo niebezpieczne, gdyż obudowa jest wypełniona parami Berylu. Jest tam właściwa naklejka o tym ostrzegająca. Te pary są niezwykle toksyczne. Wdychanie grozi nawet śmiercią.

73` by Marian SP4FYE
14-11-2016 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: Co to za rezystor ?
To nie są pary berylu ale tlenek i nie ma tam ich par a szkodliwy jest pył ;-)
14-11-2016 22:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 76
Dołączył: 12-12-2009
Post: #6
RE: Co to za rezystor ?
Dobrze przeczytać:
http://archiwum.ciop.pl/31165
14-11-2016 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 351
Dołączył: 05-04-2011
Post: #7
RE: Co to za rezystor ?
(14-11-2016 19:05)EC4AGT napisał(a):  Z tym dużym to problem bo nie da się go rozebrać. Pokrywa jest zanitowana.
Zamontuje go na dużym radiatorze.

Bo tego rozbierać nie należy. Ostrzeżenie o toksyczności zawartości jest wydrukowane na obudowie. Tak samo należy uważać, aby go nie przeciążyć. Przeciążenie może spowodować uszkodzenie obudowy i dalej te same skutki co w skutek otwarcia obudowy.
Rezystor lub moduł można używać tylko po przykręceniu do odpowiedniej wielkości radiatora. Dla zmniejszenia gabarytów, radiator można chłodzić olejem albo wymuszonym obiegiem powietrza za pomocą wentylatora.

Jak nie wiesz jakiej jest mocy, to można to łatwo ustalić. Po przykręceniu do radiatora podłączyć to do regulowanego źródła prądu i stopniowo zwiększać i mierzyć temperaturę. Moc należy uznać za max. gdy temperatura obudowy wyniesie około 50 st C.
Tak sprawdziłem swoje rezystory, które jak się okazało nie miały mocy 100 W ale 50 W.
Pastę termoprzewodzącą można dać dowolną. Nie ma w tym zastosowaniu to większego znaczenia - to tylko rezystor. Smile

Pozdrawiam!
15-11-2016 9:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 999
Dołączył: 23-08-2009
Post: #8
RE: Co to za rezystor ?
(15-11-2016 9:07)SQ9JXT napisał(a):  Jak nie wiesz jakiej jest mocy, to można to łatwo ustalić. Po przykręceniu do radiatora podłączyć to do regulowanego źródła prądu i stopniowo zwiększać i mierzyć temperaturę. Moc należy uznać za max. gdy temperatura obudowy wyniesie około 50 st C.

Nie do końca.
Temperatura będzie zależała od wielkości radiatora.
Ostateczna próba to umieszczenie na wielkim radiatorze mogącym odprowadzać ciepło z dużym nadmiarem (np dla 500W) i stopniowe podkręcanie mocy i pomiar temperatury aż do zniszczenia rezystora. Wtedy jest pewne ile wytrzyma.
Tego typu rezystory mają bardzo małą przeciążalność. Mogą ulegać uszkodzeniu przy przekroczeniu mocy o 5%. i dokładne ustalenie mocy bez zniszczenia rezystora wcale nie jest takie proste.
15-11-2016 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 351
Dołączył: 05-04-2011
Post: #9
RE: Co to za rezystor ?
(15-11-2016 10:14)SP2JQR napisał(a):  Tego typu rezystory mają bardzo małą przeciążalność. Mogą ulegać uszkodzeniu przy przekroczeniu mocy o 5%. i dokładne ustalenie mocy bez zniszczenia rezystora wcale nie jest takie proste.

Nie ma potrzeby ustalania dokładnie maksymalnej mocy. Natomiast amatorowi wystarczy ustalić moc jaką wytrzymuje przy temperaturze 40-50 st C.

Pzdr!
15-11-2016 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 05-10-2014
Post: #10
RE: Co to za rezystor ?
Witam

Powracam do tematu rezystorow bo wlasnie koncze montaz miernika swr w IK3OIL i chcialbym je wykorzystac do kalibracji. Z tego co sie dowiedzialem z internetu , to na rezystory Florida nalezy uwazac aby je nie uszkodzic. Te co ja mam , jesli dobrze zrozumialem to sa tlumiki . Maja wejscie i wyjscie . Z tego rozumiem ze nie nadaja sie za bardzo na sztuczne obciazenie .

Jesli zas chodzi o ten wiekszy to prawdopodobnie wytrzyma do 125 W 2 Ghz.

Znalazlem takie zdjecie
İmage

i nie wiem czy to jest sztuczne obciazenie. Raczej wyglada na tlumik sygnalu.


Pozdrawiam
09-12-2016 0:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości