Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SI5351 wg UT5QBC
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 14-11-2016
Post: #61
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Z tego co pamiętam to na rosyjskim forum, w przypadku problemów, autor sugerował zwiększenie pojemności kondensatora po regulatorze 3.3V do bodajże 100 uF....
w poście #31 też o tym wspominał i jeszcze żeby podłączyć 12V do Vin (nie wiem po co to ostatnie jako warunek poprawnego działania bo chyba tylko wymagane jak chce się monitorować napięcie zasilania i wyłączać synteze poniżej ustawionego progu!?...) Może warto tego spróbować o ile jeszcze nie próbowałeś przed przejściem na Mikrob 4 (STM32F100CBxx) albo 4S (STM32F103CBxx)

Te wersje 3.23 i h które podałem we wcześniejszym poście są właśnie pod 64kB flash czyli f100c8t6b i nie kojarze żeby były problemy, które sygnalizujesz.

pozdrawiam
Darek
24-03-2020 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5OXJ Offline
Jacek
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 01-02-2009
Post: #62
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Cześć.
Zrobiłem ten syntezer także w wersji z procesorem STM32F100C8TB6 i softem 3.23.
Generalnie działa, chociaż podobnie jak z STM32F100CBT6B czasem (raczej b. rzadko) nie zapisze ostatnich ustawień.
Tak jak wspomniał Darek i sugerował autor, układ jest chyba czuły na zasilanie (może spróbuj z innym zasilaczem).
Czasem pomaga też przed wyłączeniem przejście i powrót do menu.
Pozdrawiam,
Jacek.
24-03-2020 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #63
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Darku dzięki za pomoc. Zastosowałem plik "synthesizer_f100_st7735_v3.23.bin" i działa, to znaczy ustawienia menu są teraz pamiętane. Potwierdzam słowa Jacka SP5OXJ, że nie pamiętane są aktualne ustawienia, chodzi o częstotliwości na pasmach. Ale wystarczy wejść i wyjść z menu i wtedy ustawienia są zapamiętane. Czytałem ten post o zasilaniu i zastosowaniu odpowiedniej pojemności kondensator blokujący w zasilaniu. Popróbuję te zmiany w zasilaniu. Na razie dzięki za pomoc. Mój błąd był taki, że zwlekałem trzy lata z wykonaniem tej syntezy i nie śledziłem wszystkich postów. Przy okazji dziękuję Zbyszkowi SP6LTP za płytkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2020 19:13 przez SP3IQ.)
24-03-2020 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 14-11-2016
Post: #64
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Bogdanie, dobrze ,że jest postęp. Właśnie wgrałem tą 3.23 versje i faktycznie nie pamięta ostatnich częstotliwości. To samo jest w wersji h. Sprawdziłem ostatni schemat od Microb4 (ten wymagajacy juz flash-a 128kB) a tam już jest kondensator 470-1000uf na wyjściu regulatora 3.3V. Czyli nie tak jak podałem ,że 100uF (teraz taki mam). Tak jak sugeruje Jacek wejście i wyjście z menu pomaga ale nie o to w sumie chodzi... Muszę przy okazji zmienić u siebie ten kondensator na większy...powiem szczerze,że nigdy nie zwróciłem na to uwagi.

pozdrawiam
Darek
24-03-2020 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Online
Maciek
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 31-05-2011
Post: #65
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Witam
Zrobiłem syntezer na proc.STM32F103CBT6 i w związku z tym pytanie: czy na ten procesor jest program z możliwością zmiany adresu Si. Cały czas po włączeniu wyświetla komunikat "uwaga,błąd Si5351a". Generator aktualnie generuje sygnał ok.53 MHz. Brak sygnałów na liniach SDA i SCL.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2020 17:04 przez SP5CGI.)
13-09-2020 0:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 242
Dołączył: 02-02-2010
Post: #66
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Maćku, post 23 i 24 w tym temacie.

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2020 11:08 przez SP6LTP.)
13-09-2020 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 14-11-2016
Post: #67
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Całkiem prawdopodobne, że możliwość zmiany adresu Si w ostatnich FW została wprowadzona jedynie dla wersji z procesorami STM32F100.

Być może w starszych wersjach dla STM32F103CBT6 jest możliwość zmiany adresu. Przynajmniej tak było dla STM32F100 (tylko takie procesory mam zamontowane u siebie).

Maćku, w https://drive.google.com/drive/folders/0...ll6Mmp6OGM
widać wersje na STM32F103, może warto spróbować i sprawdzić czy przypadkiem w menu nie ma pozycji do zmiany adresu....

pozdrawiam
Darek
13-09-2020 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Online
Maciek
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 31-05-2011
Post: #68
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Dziękuję z info. Ja mam syntezę z dużym wyświetlaczem, więc na tym programie nie pracuje.

Darku, z forum RU przeleciałem wszystkie programy na 103. Myślałem że coś przeoczyłem.
Muszę się skontaktować z Autorem.
Dzięki za pomoc.
Maciek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2020 16:59 przez SP5CGI.)
13-09-2020 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości