Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SI5351 wg UT5QBC
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 15-06-2011
Post: #41
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
czesc wszystkim,
czy ktos wie (moze zapodac linka) gdzie mozna zakupic PCB?
13-01-2020 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 02-02-2010
Post: #42
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Napisz maila do Sergey Shapran <ur5ldm@ukr.net> z zapytaniem o płytki.

73! Zbyszek
13-01-2020 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 15-06-2011
Post: #43
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
dzieki za info. pozdrawiam
14-01-2020 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 21-10-2010
Post: #44
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
witam, mam kilka jak mniemam prostych pytań wynikających z mojego nikłego doświadczenia z obcowaniem z wyświetlaczami stosowanymi w tych rozwiązaniach syntezy . I dlatego pytanie pierwsze, jak podłączamy wyświetlacz do PCB ?????????? Czy na PCB lutujemy gniazdo do wsunięcia tasiemki? Czy tez lutujemy tasiemkę do PCB bezpośrednio? Ponadto przeglądając oferty w Polsce nie znalazłem ani wśród tych 1.8 cala ST7735 , ani wśród tych nowszych 2.8 cala z ILI9341 wyświetlaczy z odpowiednio pasującymi tasiemkami ( 14 i 18 wyprowadzeń) . Znalazłem je natomiast na Ali Express ;-). I tu kolejne pytanie, czy, a jeśli tak to gdzie w Polsce mogę kupić te wyświetlacze , czy tez należy sobie radzic jakoś inaczej? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w tych kwestiach, pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
z PCB jak widzę można sobie spokojnie poradzić samemu ;-) .
Wczoraj 14:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 02-02-2010
Post: #45
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Kzysztof,
ja osobiście lutowałem tasiemki do PCB a wyświetlacz kleiłem na taśmę dwustronną. Wyświetlacze kupowałem na Ali. Musisz patrzeć na wersję z SPI, wtedy ma odpowiednia taśmę. Do syntezy małej Microb idzie wyświetlacz ST a do większych ILI. U nas kupowałem raz całą płytkę z wyświetlaczem:
https://allegro.pl/oferta/lcd-2-8-spi-il...8884470641
odcinałem delikatnie sam wyświetlacz i odlutowywałem od płytki. Montowałem to potem do syntezy. Dotyku nie podłączałem.

73! Zbyszek
Wczoraj 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 21-10-2010
Post: #46
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
O.k. rozumiem, czyli dokładnie tak jak to sobie wyobrażałem .. w tym przypadku jedyne co jest nieco upierdliwe to czas … przesyłki idą od 14 do 50 dni ;-). Na Ali dokładnie sprawdzałem , w wielu przypadkach oferują ten sam wyświetlacz z kilkoma różnymi taśmami do wyboru. Popatrzę jeszcze na gniazda ZIF 14 i 18 pin , wolałbym zalutować gniazdo do PCB a tasiemkę tylko wtykać . Ceny na Ali mocno zachęcające.
Przy okazji sprawdzałem dostępność procków w Polsce , wyszło mi że najtaniej STM32F103CBT6 i wersja STM32F103RBT6 są w firmie KAMAMI ( o połowę taniej niż w TME).Przy okazji zapytam, czy dobrze rozumiem że do tej prostszej wersji STM32F100CBT6 ( 128kB) jest właściwym ( to samo ale C8T6 - 64 kB to nie będzie dobrze? ). Dziękuje za info, bardzo mi pomoże pozdrawiam .. zabiorę się za PCB ( już widzę że chcąc to zaprasować .. kilka drobiazgów jest do poprawy) … pozdrawiam
vy 73!
Krzysztof SQ8Z
https://pl.aliexpress.com/item/329026831...web201603_
ta pozycja ( oznaczona literka A) wydaje się być właściwa .
w przypadku 2,8 cala ILI9341 zapewne ta oferta jest o.k.
https://pl.aliexpress.com/item/400052821...web201603_
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 18:46 przez SQ8Z.)
Wczoraj 18:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 14-11-2016
Post: #47
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
W przypadku tych wersji z wyświetlaczem 1.8 cala to ostatnie wersje firmware działają tylko na procesorach 128kB.
Te wersje funkcjonują pod nazwami:
Microb 4 - procesor dla ostatnich wersji STM32F100CBT6... bezpłatna i
Microb 4S - procesor dla ostatnich wersji STM32F103CBT6 z wbudowanym spectrum chyba do 3 kHZ - odblokowanie po uiszczeniu opłaty autorowi

Używam 3 syntez Microb 4 (do Pilgrima, odbiornika SDR i Antko podobnego TRXa ) i jestem bardzo zadowolony....w ostatniej wersji jest możliwość wyboru adresu i2c (16 możliwości).
Autor dołożył możliwość wyboru i2c w ostatnich wersjach za co bardzo mu dziękuję bo dzięki temu mogłem uruchomić jedną z moich syntez bez wymiany si5351 na taki ze "standardowym" adresem.

Synteza super - estetyczna wizualizacja,malutka, zgrabniutka z logicznym menu i wszystkimi "bajerami" łącznie z CAT.

Wyświetlacze zamawiałem na ALI, teraz nawet są o połowe tańsze.

pozdrawiam
Darek
Wczoraj 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
**

Liczba postów: 82
Dołączył: 10-02-2014
Post: #48
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Jak widzę te z Ali są dotykowe.
Ja na szybko nabyłem ten ale musiałem go rozczłonkować Smile

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
Wczoraj 23:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości