Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SI5351 wg UT5QBC
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 26-09-2012
Post: #51
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Ostatnio miałem podobny przypadek (przy testowaniu mojego mieszacza) - Si5351 jest zasilany z 3.3V i daje na wyjściu (wg. specyfikacji) od 0.6V do 3.3-0.6V. W pilgrimie sygnał z syntezy wchodzi na wejście "C" układu 74AC174 które powinno być podciągnięte do połowy napięcia zasilania tego układu. Jeśli macie inny schemat gdzie ta noga nie jest podciągnięta to sygnał 0.6<->2.7V może być nieco za mały - a dlaczego na wyższych pasmach - bo pojemności, bo kable itp..

PS: Na schemacie tej syntezy widzę że rezystor 50 omów jest podpięty bezpośrednio na wyjściu wyjścia zegarowego. Nie jestem pewien czy to jest dobre choćby dlatego że już deklarowana impedancja wyjściowa Si to 50 omów. To mogło by być ok jeśli mamy odbiornik o wysokiej impedancji tuż obok. Jeśli od syntezy mamy nieco dłuższy kabelek który przy odbiorniku nie jest zaterminowany 50 omami (zamiast w tej syntezie) to robi nam to jak linia długa otwarta na końcu (a 28MHz x 4 = 112MHz, chodzi o prostokąt więc 336MHz trzecia harmoniczna...). Takie gdybania Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2020 12:54 przez SQ5KVS.)
19-02-2020 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 21-10-2010
Post: #52
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Hmm , słyszałem o problemach z Piligrimem z DW radio , w sumie wiele egzemplarzy kończyło swoja "przyzwoitą" pracę na paśmie 21 MHz . Jeśli koledzy macie problem, to … czemu nie stosujecie rozwiązania z Husarka, w którym wyeliminowano układy 74AC02 ( i ten najprawdopodobniej jest tym najsłabszym ogniwem na freq powyżej 28 MHz) oraz nieszczęsnego 74AC164 ??? Zastosowanie układu na mini PCB opartego na BGA420 + 74AC175 i pominięcie wspomnianych wcześniej podobno rozwiązuje ten problem i radio chodzi do 50 MHz. W moim Piligrim przewlekanym problem występował powyżej 28.500 MHz ( po 10 minutach przebywania na tym paśmie) lub powyżej 28.200 ( po 20 minutach pracy w tym pasmie) . Testy z szybkimi odpowiednikami 74LVC164 oraz eksperymenty z przerzutnikami "D" bardzo szybkimi 7474 prowadziłem współpracując z Rafałem SQ4AVS i w moim przypadku skończyły się niepowodzeniem ( niesamowity spadek tłumienia drugiej wstęgi). To co pomogło i na razie od 8 lat używam to obłożenie 74AC02 ferrytami i nadmuch z miniwentylatorka na układy AC02 i AC164 w czasie pracy na 28 MHz ;-). Niebawem przekonam się czy rozwiązanie proponowane w Huzarku się sprawdzi ;-) . Dodam tylko że efekt który występował u mnie to po nagrzaniu wspominanych układów następowało wzbudzenie ( potężny szum w RX i brak możliwości nadawania) , jeśli u Was RX przestaje "żyć" to szukałbym rozwiązania wzmacniając sygnał z DDS . I stąd uważam że rozwiązanie Husarkowe załatwia problem … eliminując AC02 i AC164 , oraz wzmacniając syglał generatora ( BGA420) .
http://sp-hm.pl/thread-1093-post-18915.html#pid18915 post 557
19-02-2020 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,060
Dołączył: 28-06-2009
Post: #53
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Problem przekazania sygnału ze źródła do odbiornika w możliwie poprawny sposób często pojawia się na Forum. Intuicja podpowiada nam, że powinniśmy zachować zarówno odpowiedni poziom jak i dopasowanie do linii przesyłowej (koncentryka) co z kolei często stoi w opozycji do siebie (jak zauważył Karol). No bo przy założeniu, że źródło ma impedancję wyjściową 50 omów jaka wymagana jest dla typowego kabla, to po jego prawidłowym zaterminowaniu 50 omowym odbiornikiem dostaniemy tylko 50% pierwotnej amplitudy (- 6 dB). Dodatkowo problem pogłębia połączenie logiki 3.3V z 5V jak to ma miejsce w przypadku SI5351 i 74ACxxx. Jeśli połączenie jest krótkie (kilka cm) możemy nie terminować linii i liczyć na to, żę wystarczy sygnału. W przeciwnym wypadku trzeba zrobić to "po Bożemu", dać kabel, zaterminować go na końcu i zastosować translację i kształtowanie sygnału.
Czasami dojdzie jeszcze problem mas (nanoszenie się sygnałów niepożądanych na sygnał przekazywany) a wtedy konieczne jest zastosowanie separacji za pomocą transformatora lub symetryzatora tak by uzyskać efekt "plywającej" masy.

Linuks Twoim przyjacielem!
21-02-2020 8:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 26-09-2012
Post: #54
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Zakładam że producent mówi o takim a nie innym poziomie sygnału jeśli driver jest obciążony rezystancją równą impedancji wyjścia (mgliście też tak pamiętam z oscylogramu ale pamięć bywa zawodna a karty katalogowej teraz nie otworzę). Czyli te 2.2Vpp prostokąta tam jest na tym rezystorze. Pytanie jak to wygląda na końcu kabla.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
21-02-2020 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 14-11-2016
Post: #55
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Faktycznie ok.2.2 Vpp i 2.7V na rezystorze 50 ohm jako bezwzględna wartość napięcia w szczycie to jest max co wychodzi z si5301. W syntezie o której mowa w tym wątku jest możliwość ustawienia też mniejszych poziomów sygnału na wyjściach (ustawienia w menu).

Zmagania/obserwacje związane z moim Pilgrimem opiszę w dedykowanym wątku o Pilgrimie SMD z DW Radio.

pozdrawiam
Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2020 22:43 przez SO6R.)
23-02-2020 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #56
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
W jaki sposób uzyskaliście koledzy kod odblokowujący? Wysłałem maila na skrzynkę ut5qbc@gmail.com w dniu 16.03.2020 i powtórzyłem 17.03.2020 z prośbą o kod dla pliku "synthesizer_st7735_v3.bin". Do dzisiaj nie mam odpowiedzi.
24-03-2020 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 14-11-2016
Post: #57
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
To jakaś bardzo stara wersja firmware (o ile mówimy o lini Microb a nie Easy czy Standard). Jeśli chodzi o linię Microb to tylko Microb4S jest płatny (z widocznym spektrum ok 3 kHz). Nie używałem tej płatnej wersji.
Ostatnia wersja Microb 4S jaką znalazłem to "synthesizer_stm32f103cbt6b_microb_v4S_15072018.bin​". Bardzo ważna jest wersja mikrokontrolera w kontekście wgrywania firmware....może udać się wgrać ale pewne funkcje nie działają itp

Zakładam, że link do ostatnich płytek schematów i firmware serii Microb to...
https://drive.google.com/drive/folders/0...G1Td3Y1RWc

Mam nadzieję, że to troszkę pomoże...

pozdrawiam
Darek
24-03-2020 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #58
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Opis syntezy (MICROB V3) z którego korzystałem. Synteza działa, ale po każdorazowym załączaniu zasilania, należy zawsze ustawić na nowo parametry w menu. Działanie syntezy po kilkunastokrotnym załączeniu (ok. 15-20 razy) i wejściu do menu wyświetla się tylko nazwa firmy "MICROB V3". Aby synteza zaczęła ponownie działać, należy "tylko" wykasować (funkcja Erase Chip) i wgrać ponownie wsad. Potrzebuję sprawny wsad na mikrokontroler STM32F100C8TB6. Mam jedynie następujący wsad: "synthesizer_st7735_v3.bin".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2020 12:55 przez SP3IQ.)
24-03-2020 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 14-11-2016
Post: #59
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Starsze wersje pod Twój STM32F100C8TB6 są do pobrania z post#6
Proponuję sprawdzić wersje z indeksem h i 3.23, u mnie działały bez problemu

Warto jeszcze sprawdzić/zastosować post#31

pozdrawiam
Darek
24-03-2020 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 23-10-2011
Post: #60
RE: Synteza SI5351 wg UT5QBC
Darku, już wcześniej przeanalizowałem posty #31 do #39, zwłaszcza dyskusję z Jackiem SP5OXJ (#37). Wynika z tego, że potrzebny jest mikrokontroler STM32F103CBxx z pamięć flash 128kBytes (taka jest sugestia UT5QBC). Ciekaw jestem czy komukolwiek udało się zdobyć wsad do mikrokontrolera ST32F100C8TB6 (flash 64kBytes), który to wsad "potrafi" pamiętać ustawienia menu?
24-03-2020 14:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości