Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AD9910 + RPi
SQ6QV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-01-2014
Post: #1
AD9910 + RPi
Od dawna jestem fanem DDSów, parę lat temu zbudowałem sobie VFO na AD9951.
https://salwach.pl/sq6qv/dds

Tamten układ miał zegar 400Mhz. Po latach stwierdziłem, że coś się musiało wydarzyć od tego czasu i pewnie zrobili już coś nowszego, lepszego.
Aktualnie na topie są AD9914 i AD9915 z zegarami 2.5 i 3.5 Ghz.

http://www.analog.com/en/products/clock-...hesis.html

Chciałem kupić jakiś nowszy DDS od razu na płytce - nie bawi mnie produkcja, a oprogramowanie. Płytki developerskie od Analoga są w kosmicznych cenach więc poszukałem co tam Chińczycy mają na Aliexpresie.

Udało mi się kupić AD9910 za niecałe $70, przesyłka trwała 2,5 miesiąca z czego 2 miesiące w Polsce...(chcieli mi to oclić...w deklaracji było gift, ale dali sobie spokój).

W porównaniu do AD9910 stare AD9951 to przepaść.
Zegar ponad 1Ghz, 14 bitowy DAC.

Zainspirowany osiągnięciami F5OEO i HA7ILM z generatorem w RPi
https://github.com/F5OEO/rpitx
https://github.com/ha7ilm/rpitx-app-note

stwierdziłem, że należałoby podłączyć do RPi DDS i generować czysty sygnał.

Generator Raspberry daje najprościej ujmując syf.
DDS...poniżej 160Mhz wideband SFDR jest poniżej -60db.
Można to bezpośrednio wrzucić w PA.
W zakresie HF na oscyloskopie mamy piękną sinusoidę, bez żadnych widocznych zniekształceń.

Dziś udało mi się zmusić RPi 3 do generowania SSB.
Co więcej daje się to robić w czasie rzeczywistym, po prostu mam teraz całkowicie cyfrowy modulator.
W zasadzie można generować dowolną modulację, na wejściu biorę to samo co program F5EOE. Różnica polega na tym, że potrafię zmieniać równocześnie amplitudę, fazę i częstotliwość sygnału i ten sygnał wychodzi czysty.
Można też zapodawać te parametry o wiele wiele szybciej niż w rpitx.

Co ciekawe widzę teraz, że w zasadzie dałoby się to zrobić używając tych starszych DDSów.

Na ten moment następny krok to w końcu złożenie całego radia (które buduję już 10 lat Smile ). Została mi w zasadzie mechaniczna część (i pewnie dlatego to tak długo trwa).

Niedługo wrzucę na GitHub program i jakąś prezentację.

Oczywistą zaletą takiego modulatora jest prostota - nie ma żadnych mieszaczy itd.
Do pasma 2m włącznie generuje się sygnał bezpośrednio na układzie.

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2016 23:40 przez SQ6QV.)
15-10-2016 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 840
Dołączył: 28-06-2009
Post: #2
RE: AD9910 + RPi
Jak "czysty" sygnał dwutonowy dałoby się wygenerować tą technologią? Czy nadawał by się do badania intermodulacji?
16-10-2016 7:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-01-2014
Post: #3
RE: AD9910 + RPi
Nie mam pojęcia. Sam przebieg "radiowy" jest względnie czysty. Natomiast jego modulacja, po tych wszystkich cyfrowych operacjach z których każda jest robiona "aby szybciej" (czyli mniej dokładnie)...trzeba sprawdzić.
16-10-2016 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 14-12-2009
Post: #4
RE: AD9910 + RPi
(15-10-2016 23:40)SQ6QV napisał(a):  Co ciekawe widzę teraz, że w zasadzie dałoby się to zrobić używając tych starszych DDSów.

Czy dałoby się zastosować moduł z AD9851? A jeśli tak, to oceniasz, że do jakiej częstotliwości dałoby się na nim modulować sygnał w czasie rzeczywistym?
21-10-2016 23:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-01-2014
Post: #5
RE: AD9910 + RPi
9851 ma zegar 180Mhz i 10 bitowy DAC.
Wg datasheet'a SFDR >43 dB @ 70 MHz

Ten DDS przyjmuje parametry - częstotliwość i przesunięcie fazowe.

Da się na nim zrobić w zakresie HF modulacje o stałej amplitudzie sygnału: CW, FM, FSK

Natomiast jeśli chodzi o SSB (i inne modulacje oparte o sygnał kwadraturowy) to brakuje możliwości zmiany amplitudy.
Taki sygnał (wyłącznie zmiana fazy) jest czytelny, ale trzeszczący, zaszumiony, zostaje także nośna.

Także co do zasady to nie.
22-10-2016 12:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF7A Offline
Leszek
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 14-12-2009
Post: #6
RE: AD9910 + RPi
(15-10-2016 23:40)SQ6QV napisał(a):  W porównaniu do AD9910 stare AD9951 to przepaść.
Zegar ponad 1Ghz, 14 bitowy DAC.

Ok, faktycznie nie możliwości zmiany amplitudy, nie spojrzałem na ten parametr. Ale jeśli chodzi o AD9951, to chyba nie jest tak źle, jak napisałeś, bo też jest 14 bitowy i zegar ma 400 MHz, więc różnica nie jest jakaś dramatyczna (chyba że chodzi o jakiś inny parametr), a cena kości 2,5x niższa. Niestety dostępność odpowiedniego modułu nie jest w tej chwili chyba lepsza niż tego z AD9910.

Sama idea bardzo mi się podoba, a wydaje się, że RPi może przy okazji w prosty sposób realizować inne funkcje w TRX-ie (strojenie, wyświetlacz, przełączanie filtrów itd.), więc z niecierpliwością czekam na dalsze informacje o rozwoju projektu.
22-10-2016 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-01-2014
Post: #7
RE: AD9910 + RPi
Różnica zegara 400Mhz i powiedzmy 1.1 GHz jest bardzo istotna - AD9910 obsłuży pasmo 2m.
Przepaść też jest gdzie indziej, AD9910 ma bardzo ciekawe opcje (z których obecnie nie korzystam).

Można zaprogramować zestaw 8 ustawień (częstotliwość, faza, amplituda) i stanem na 3 nóżkach je błyskawicznie zmieniać modulując sygnał.
Ma też pamięć ram w rozmiarze 1024 próbek (j.w.) które można wysyłać ze wspomnianych nóżek, ale także zapętlić (tworząc generator arbitralny), albo traktować jako bufor.

Na razie z tego wszystkiego nie korzystam w żaden sposób, bo najprostszy możliwy zadziałał zadziwiająco dobrze.

Koszt...no niestety - sama kość to ponad $30, ale patrząc, że to kompletny modulator to nie jest źle.
Gorzej, że ktoś musiałby zaprojektować i wykonać płytkę. Chińska nie jest najlepsza, a w dodatku się już skończyły + to czekanie i cło...)

RPi ma jeszcze realizować odbiór.
Zastanawiałem się nad wyświetlaczem, itd...ale interesuje mnie żeby zrobić z tego zdalne radio.

I nawet nie chodzi o internet, ale zrobienie radia które miałbym w laptopie na biurku, bez kabli o które będę się kłócił z żoną Smile

Coś takiego tylko rozbudowane o nadawanie:
http://sdr.hu/openwebrx

W tej chwili prace nad tym wiszą, bo powiesiłem antenę i składam PA i LPF do kupy (150W z gotowych modułów niemieckiej radiostacji wojskowej).
23-10-2016 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-01-2014
Post: #8
RE: AD9910 + RPi
Pojawiły się ponownie te płytki na ALI, tylko cena podskoczyła do prawie $100

https://www.aliexpress.com/item/AD9910-h...47d712423c
28-10-2016 14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości